Älskade pion

Den som älskar trädgård är ofta olyckligt kär, men pionen älskar tillbaka. Under några korta sommardagar öser den på med all sin färg och prakt.

Tips 1

Stötta pionens stjälkar i tid, med exempelvis en uttjänt, uppochnedvänd trädgårdskorg. Det behövs när de tunga, fyllda blommorna slår ut

Så får du pionen att trivas

• Pionen tycker om att stå med knoppen i solen och gärna i lite vandrande skugga. Det är inte så bra om den står under större träd. Den får heller aldrig stå blött, speciellt inte på vintern.

• Låt det vara cirka en meter mellan pionplantorna. Buskpioner behöver mer utrymme – tänk på att inte plantera dem för nära huset, eftersom de växer till.

• Matcha med andra blommande växter. Blått är snyggt, som lavendel, akleja, riddarsporre och bolltistel. På våren är det vackert med lökväxter mellan de uppskjutande röda skotten.

• Myrorna älskar också pionknopparna. De vill komma åt den söta saften på ytan och gör ingen skada.

• Rötterna trivs i vanlig trädgårdsjord. Är den lerhaltig behöver du bara luckra upp den lite och blanda med påsjord. Om du behöver förbättra jorden: Gödsla med benmjöl eller kogödsel.

• Pionen planteras grunt. De nya skottanlagen, ögonen, ska ligga bara några centimeter ner. Buskpionen planteras cirka 10 centimeter under ytan. Om din pion inte blommar kan en anledning vara att du grävde för djupt.

• På hösten första året efter plantering är det bra att täcka över plantan med torvmull eller granris. På våren kan du vattna lite. Det är extra viktigt om det har varit torrt, så att du slipper intorkade knoppar.

Tips 2

Blommorna behåller både färg och form när de får torka hängande i ett hönsnät. Plocka dem halvt utslagna. De slår ut lite till sedan du plockat dem

Älskade pion
Sätt pionerna så att du kan se dem ofta, gärna från köksfönstret. Planteringen vid det gamla huset är placerad just så, en blandning av lukt- och bondpioner.
Foto: Annika Christiansen

När pionen på våren skjuter sina röda skott spikrakt upp ur jorden är det ingenting mindre än ett under. Nyss var där naken jord. Nu denna frodiga växtkraft som under loppet av några veckor översvämmar rabatten. Nästan tropiskt. Men i Afrika trivs den inte – vintervilan behövs.

Har man börjat älska en vill man ha flera. Och det är ett bra sätt att förlänga pionglädjen, eftersom de blommar lite olika tid.
Själv förälskade jag mig i grannens lilla dillpion, en spenslig skönhet som år efter år blommade snällt under ett äppelträd på andra sidan vägen. Sedan gamla grannen flyttat fick den inte så mycket mer uppmärksamhet än mina kärleksfulla blickar.

Tills mitt i förra glödheta sommaren, då nye grannen bestämmer sig för att använda platsen till något annat.
– Du får ta den nu. I morgon ska det stå ett hästsläp där.

Jag ryckte ut med spade. Hade hört att bästa tiden att omplantera är tidigt på hösten. Inte dela plantan. Men vad gör man? Jag grävde upp pionen och gav den tre nya växtplatser hemma hos mig – orolig över att satsa allt på ett kort. Sedan åkte jag på semester. Jo, det var en varm och fin sommar. Vid hemkomsten återfann jag plantorna helt förtorkade.

Men så i våras, ett under är det! De spensliga bladen sköt upp på alla ställena – i stenpartiet, i soliga slänten och i rabatten vid huset. Nu blommar den med sina enkla, klarröda blommor. (När du läser detta är fägringen över.)

Ofta krävs lite mer tålamod. Det kan dröja några år innan pionen har rotat sig och börjar blomma. Men när den väl har vant sig blommar den ofta långt efter att rabatten försvunnit, som bondpionen vid den gamla torpargrunden – eller grannens dillpion. Men den går alltså att flytta och till och med att dela på. Experterna verkar överens om att motsatsen är en myt.

En blommande pion gör att man känner sig rik och blir givmild, med överdådiga gå-bort-buketter om inte annat. Pionlyckan är kort och kan gott avnjutas både ute och inne.

9 parker med pioner

Annelundsparken i Borås
På en terrass finns ett 80-tal pionsorter.
www.boras.se

Guldsmedsgårdens plantskola i Ljung i Västergötland
En ocean av pioner, 300 sorter. Försäljning, även på nätet.
www.guldsmedsgarden.se

Emma Lundberg-trädgården i Lidingö
Njut av att vandra på kalkstensgångarna längs pionland med lavendelhäckar.
www.millesgarden.se

Julita gård utanför Katrineholm
Genbank för bland annat pioner.
www.nordiskamuseet.se

Klostret i Ystad
Nyhet! I början av maj planterades 135 plantor, däribland 125 doftpioner.
www.klostret.ystad.se

Skytteparken i Örebro
Pionträdgård med 28 olika sorter.
www.orebro.se

Slottshagen i Helsingborg
I ett bortglömt hörn finns en pionpark från 40-talet, väl värd ett besök.
www.helsingborg.se

Trädgårdsföreningen i Göteborg
En av de nyare planteringarna i parken, med cirka 30 sorter.
www.tradgardsforeningen.se

Träslottet i Arbrå
Denna pionskatt i odlingszon 5 är ett bevis på att blommorna inte alls bara är något för sydliga nejder.
www.traslottet.se

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top