Rensa röran hemma

Ordningskonsulten Rhita Lazar rensade upp i tre kaoshärdar hemma hos Icakurirens reporter. Här får du hennes bästa tips.

Rhitas bästa rensa i röran-tips !

1. Avgränsa. Börja rensa ett litet område, inte hela huset på en gång, då vill du gärna fortsätta.

2. Galgar och boxar. Rensar du garderoben skaffa enhetliga galgar det gör mycket för helheten. Skaffa stora förvaringsboxar för kläder du inte använder för säsongen och skohängare och skoboxar för skor.

3. Töm allt. Töm hela gardroben! Det går inte att rensa ut ett plagg i taget, du måste ut med allt för att skapa en bra grundstruktur. Lägg alla kläder på ett lakan på golvet.

4. Gör rent. Torka ur utrymmet och gör riktigt rent. Klä gärna om hyllor eller lådor med en fin tapet som du tycker om. Förvaring ska vara snygg då håller man lättare ordning.

5. Grovsortera. Grovsorteringens syfte är att bestämma vad som ska finnas i din garderob. Kläder och accessoarer läggs i fem olika högar; Sparas, åtgärdas/lagas, säljas, ges bort, slängas. Kläder som måste åtgärdas/lagas eller tas in/ut ska inte finnas här. Inte heller plagg som du inte gillar eller som inte passar din kropp. Lägg därefter varje hög i papperskassar. Plocka bort vinterkläder på sommaren och tvärt om och lägg i boxar eller vakumpåsar så tar de ingen plats.

6. Finsortera. Finsorteringen ska få dig att hitta lätt i garderoben. Sortera plaggen efter olika kategorier; typ av plagg, modell och sedan efter färg.

7. Tillbaka i garderoben. Bara det du använder just nu ska hängas in i garderoben.

8. För accessoarer, väskor och skor kan insidan av garderobsdörren utnyttjas med fack eller häng- och kroksystem. Sjalar kan hängas i ringar, skor kan läggas i en skohängare med fack eller placeras i skolådor.

Kaoshärd 1: klädkammaren

Familjens problem:

Klädkammaren är knökfull! Allt som inte får plats i garderob och skåp åker in i klädkammaren.

Rithas lösning:

"Familjen med två barn har var sin garderob så klädkammaren får bli en plats för snygg-kläder, skor och plagg som inte används ofta.

Allt åker ut och sorteras. Gamla kontorspärmar placeras bland familjens övriga privata papper.

Vinterkläder packas i stora tygboxar med lock och skor placeras i skolådor. Kläder hängs upp på enhetliga galgar. På golvet ställs en skohylla med familjens vinterstövlar och en kista med barnens träningskläder och fotbollar. På dörren en hängare för väskor, smycken och sjalar och så en lyxig matta som ger walk in closet känsla!"

Extra tips:

Avdelare i lådor

Separera underkläder och strumpor och t-shirtar och tröjor i dina lådor. Köp förvaringsboxar eller använd skokartonger eller plastboxar från köket som avdelare. Det ser snyggt ut och det blir lättare att få en överblick.

Skjortor i tyghängare

Klädhängare med fack är en smart förvaring för skjortor och ger bra översyn i en liten garderob. Sortera efter färger eller mönster, kortärmad eller långärmad, jobb- eller fritidsskjortor. Det plagg som är tyngst läggs längst ner i hängaren.

Förvaring för använda plagg

Kläder som har används bara någon gång och kan använda igen hamnar ofta i en hög.

Rensa en garderob eller ett par lådor för just dessa plagg. Du får bättre koll på dina kläder och det blir inte lika rörigt hemma.

Galgar med gummisnodd

Har du slinkiga blusar som lätt ramlar av galgen. Vira en gummisnodd på var sin sida på galgen så hålls plaggen kvar.

 

Kaoshärd 2: hallen

Familjens problem:

Familjens alla skor får inte plats utan är spridda över hallgolvet. Jackor som inte används trängs med cykelhjälmar och tjocka tröjor.

Rhitas lösning:

"Alla plagg som inte används den här säsongen packas i stora klädboxar och skoboxar, och förvaras i klädkammaren eller källaren.

Jackor som används hamnar på enhetliga galgar. Skor som används placeras på skohylla eller i hängande skofack. Skoputsprylarna får en egen korg med lock. Cykelpump, lås och hopprep hamnar i en annan korg.

Cykel- och ridhjälmar som nyttjas ofta får en egen plats på hyllan. Tröjor hamnar i praktiska och dekorativa korgar på hylla. Ett tråkigt proppskåp döljs väl med barnens roliga leksaksrobotar."

Återbruk

  • Sälj vidare. Lägg ut på www.tradera.com och www.blocket.se
  • Bytesfest. Byt plagg som du tröttnat på med dina vänner.
  • Ge bort kläder och prylar till välgörenhet.

 

Kaoshärd 3: köket

Familjens problem:

På köksbänken samlas papper, recept, badrumskataloger och morgontidningar… Saker som inte har någonstans att ta vägen.

Rithas lösning:

"Köket är hemmets hjärta där familjen ofta samlas. Jag ordnar ett mini-hemmakontor i en stor utdragslåda i köket. Allt ska vara lätt att plocka fram och ta bort.

Ett smart hängmappsystem med flikar för olika kategorier hjälper till att hålla ordning på viktiga papper. I kökslådan finns också en korg för pennor och pryttlar och en förvaringsbox för tidningar och kataloger som ska sparas. Dagstidningar ryms i en tidningskorg bredvid köksbänken."

Extra tips:

Frukost på bricka

Det ska gå snabbt att ta fram och duka av frukosten. Lägg allt som har med frukost att göra på en bricka i kylskåpet. På morgonen enkelt att ta fram för alla i familjen. Den som går sist hemifrån lägger tillbaka allt på brickan och så in i kylskåpet!

Familjens smarta låda

Samla kontroller och laddare i snygga boxar och placera dem på en plats så alla hittar.

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top