Så blir du av med ogräset i trädgården

Här får du bästa tipsen för rabatten, gräsmattan, grönsakslandet och det besvärliga ogräset mellan plattorna och i grusgången. Givetvis utan att använda gifter. Läs också vårt test av ogräsjärnhär.

Så blir du av med ogräset i trädgården
I rabatten

Förebygg: Svart markduk eller annan vattengenomsläpplig marktäckning under jorden kväver rotogräset. Byt helst ut gammal jord och fyll på med ny jord av bra kvalitet. Plantera tätt och täck tomma ytor med exempelvis täckbark, undvik bar jord. Har du växter som lätt sprider sig, gör rotspärrar av exempelvis asfaltpapp på högkant eller annat oorganiskt material som hindrar rötterna att leta sig vidare. Välj växter med omsorg så att de är optimala för läget och jordtypen. Då växer de snabbare till sig och tar solljus, vatten och näring från ogräset som försvagas. En ordentlig kant som går en bit ned i jorden, exempelvis av kantjärn eller taktegel på högkant, runt rabatten gör också att inte gräsmattan slinker in och blir ogräs.

Bekämpa: Ogräs med djupa pelarrötter tas bäst bort med någon form av ogräsjärn. Satsa gärna på redskap med utbytbara huvuden och långt teleskopskaft för en bra arbetsställning. Regelbunden gödning med naturgödsel stärker växternas tillväxt och motståndskraft. Välj till exempel gräsklipp, ko-, hönseller stallgödsel, nässelvatten (ett bra sätt att hämnas på nässlorna!) eller miljövänlig algomin.

Så blir du av med ogräset i trädgården

I kökslandet

Förebygg: Satsa på bra jord och jordförbättra inför varje säsong. Gräv runt i landet ordentligt före sådd och plantering, ta bort det ogräs som eventuellt redan börjat spira. Ordna rotspärrar för exempelvis mynta och jordärtskockor som lätt sprider sig, genom att ställa asfaltpapp eller liknande på högkant. Så och sätt enligt anvisningarna så växten får bra förutsättningar från början att börja växa. Plantera växter du gillar, men som du inte vill ska sprida sig, i krukor eller andra avgränsade odlingskärl. Smultron, jordgubbar och murgröna hör till dem som gärna smiter.

Bekämpa: Många gillar ett bygelformat rensjärn i grönsakslandet, eftersom det går att använda i både med- och motrörelse. Men det är mest en smaksak vilket du arbetar bäst med, liksom om du föredrar att ligga på knä eller stå. Kemikalier, även om de är miljövänliga, vill man förstås slippa i grönsakslandet. Öka grödornas tillväxt genom att ge regelbunden gödning, i form av gräsklipp, ko-, höns- eller stallgödsel, nässelvatten eller miljövänlig algomin.

Så blir du av med ogräset i trädgården

Gräsmattan

Förebygg: En frisk, välmående gräsmatta blir inte lika lätt invaderad av ogräs eller mossa. Ge gräset extra växtkraft med gräsgödsel, framför allt på våren, men även senare under säsongen. Att låta gräsklippet ligga kvar är också ett sätt att ge gräsmattan naturlig gödning. Satsa gärna på en så kallad Mulcherklippare som direkt finfördelar gräsklippet så att det faller ner i gräsmattan. Klipp regelbundet, laga kala fläckar och ta bort ogräs direkt. Vid nyanläggning gäller det att inte slarva med underarbetet, en gräsmatta kan ta sig på dålig jord, men efter några år blir den allt sämre. Till slut måste du ta till stora artilleriet när det gäller ogräsbekämpning och gödsel, ett dyrt och tröstlöst arbete som dessutom belastar miljön i onödan. Se till att du har god dränering och bearbeta jorden med jordfräs till ett djup av cirka 30 centimeter. Har du en lätt sandjord, jordförbättra med 3–6 centimeter torvmull. Består din jord av tung lerjord, byt ut den mot särskild gräsmattejord, cirka 20–30 centimeter. Var också noga vid val av frö eller leverantör av färdig gräsmatta. Fråga i butiken så att du väljer rätt sort för just dina förutsättningar – har du barn som spelar boll behöver du kanske ett slitstarkt gräs, det finns även sorter som växer fint och tätt, eller passar specifikt för skuggiga lägen.

Bekämpa: Det är ett sisyfosarbete att försöka ta bort många objudna gäster i gräsmattan med ett ogräsjärn. Klipp i stället ofta om du har mycket maskrosor och tusensköna/bellis, det är viktigt att de inte hinner gå i frö. Ta också bort klippet från gräsmattan direkt så att inte fröbildningen fortsätter. Maskrosor, liksom många andra ogrässorter, är både frö- och rotogräs så du måste få bort rötterna också om de ska försvinna helt. Försök få upp hela pelarroten, det är enklast tidigt på säsongen innan plantan blivit alltför stor. Får du bara med delar av roten fortsätter den växa och sprida sig. Men de går att trötta ut om du är ihärdig.

Så blir du av med ogräset i trädgården

Altan/grusgång/stenplattor

Förebygg: Bottna med svart fiberduk innan du lägger marksten, anlägger gångar eller bygger altan. Duken kväver rotogräs, men fröogräs kan etablera sig i fogar och skarvar. Ett sätt att slippa ogräs i fogarna mellan plattor är att använda hårdfog som dessutom skyddar mot myror. Håll plattor och grusgångar rena från löv, jord och annat organiskt som fröogräs kan börja växa i. Att borsta med hård borste mellan plattorna kan också hålla undan ogräset en tid. Satsa på bra dränering under grusgången så att gruset torkar upp snabbt, det hindrar fröer från att hinna börja gro. Välj helst ett stort singel som torkar snabbare än små stenar. 

Bekämpa: En ogräshacka är bra för att hacka bort småogräs, men inte i en gammal grusgång. Med tiden brukar gruset bli uppblandat med organiskt material, då finns risk för att du vänder upp gamla fröer som får fäste. Lösningen är att lägga på ett rejält lager nytt grus, eller ännu hellre gräva om och bottna med svart fiberduk. Att värmebehandla med gasolbrännare kan också vara effektivt på kort sikt. Försäkra dig om att underlaget inte tar skada av värmen och att inget brännbart finns i närheten. Fungerar dock bara på de delar av växten som är ovan jord, har växten djupa rötter kommer ogräset troligen tillbaka efter en tid. Ett billigare, enklare och minst lika effektivt sätt är att sakta hälla kokande vatten på enstaka ogräs. Se upp så att det inte skvätter hett vatten på bara ben. Ogräsättika är naturligt och fullständigt biologiskt nedbrytbar och därmed miljövänlig. Den är effektiv på kort sikt, eftersom den bränner sönder växten som på några dagar skrumpnar ihop och dör. Men ej heller här kommer du åt djupa pelarrötter. Tänk också på att den stickande ättiksdoften kan dröja sig kvar några dagar om du behandlar stora områden.

Så blir du av med ogräset i trädgården

Läs också:

Av Susann Gson Engqvist

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top