Så vinner du över mördarsniglarna

Anette Brunsell kämpade mot de glupska mördarsniglarna, men de blev bara fler. Nu har hon lyckats skapa ett effektivt skydd runt sin köksträdgård.

Förra sommaren var förmodligen ett rekordår för de spanska skogssniglarna, och de tycks bara öka i antal. De slibbiga trädgårdsmarodörerna kan knäcka den bästa av odlingsentusiaster. 

Anette Brunsell kämpade mot dem i flera års tid. Hon brukade ta en kvällspromenad på grusvägen längs skogen och plockade sniglar för glatta livet. Varje år kröp de lite närmare tomtgränsen. Och blev allt fler. 

Läs vidare på nästa sida>>

 

 

Välbesökt snigelrestaurang

En sommarmorgon när hon skulle gå ut och plocka in lite sallad fick hon en chock. Av hennes frodiga plocksallat återstod bara ett centimeterhögt stubb. Slemmiga spår skvallrade om vilka som låg bakom. 

Nu började Anette istället förkultivera plantor. Större plantor är mer motståndskraftiga och har en bättre chans att stå emot angrepp från skade-djur. Men det hjälpte inte heller, sniglarna hade blivit för många. Hon sådde om och sådde om, men ingenting fick stå kvar. Hennes köksträdgård var en enda stor härlig snigelrestaurang. 

– Det var ingen mening med att fortsätta odla om allt skulle bli snigelmat, säger hon. Antingen fick jag ta itu med problemet ordentligt eller så fick jag sluta odla.

Det senare var egentligen aldrig något alternativ, eftersom Anette alltid har odlat, hon är uppvuxen i en odlande familj och sitt gröna intresse fick hon redan som barn. 

Till slut bestämde hon sig för att göra något radikalt åt saken. Anette och hennes man Bengt ägnade några år åt att klura på hur de skulle göra för att lösa snigelproblemet. 

Hon hade vid något tillfälle hört talas om begreppet snigelstaket. Ett elektriskt sådant. Då behöver man ha odlings-
lådor som man fäster el-
anslutna koppartrådar på. Sniglarna skyr även svag elström och vänder oftast innan de ens når tråden. Det kan också vara bra att stänga till passagen underifrån.

Det fanns inte någon färdig modell, så Anette och hennes man funderade mycket och provade sig fram. 

De kom fram till att bygga en “sarg” runt hela köksträdgården. På insidan av sargen monterade de plåtar som går ner 30 centimeter i marken för att täppa till passagen underifrån. Sniglarna är ju goda grävare.

Sedan placerade de koppartrådar, som anslöts till ett bilbatteri, runt hela sargen.

Lätt att underhålla

Direkt innanför sargen har Anette och Bengt byggt avlånga odlingslådor där det nu till brädden växer vackra perenner.

– Det ska ju vara vackert i köksträdgården också, tycker Anette. 

Sedan har paret anlagt rejäla grusgångar av stenmjöl och längre in i köksträdgården finns de hemmabyggda odlingslådorna för grönsakerna. De är bara en bräda höga, men för att få ett bra odlingsdjup har de grävt sig ner cirka 40 centimeter i marken.

När snigelstaketet väl kom på plats har det varit mycket lätt att underhålla. Alldeles invid yttersargen, där koppartråden löper, är Anette noga med att hålla rent och fritt från växtlighet. Hon går regelbundet med trimmern så att inga grässtrån får kontakt. 

– Skulle detta hända går tråden rätt snabbt av och det blir kortslutning. 

Det är dock lätt att laga, man skarvar helt enkelt bara ihop med en ny bit tråd. 

Noggrann gränskontroll

Anettes nya köksträdgård med snigelbarriär fungerar verkligen –  det ÄR helt snigelfritt! Men det är en sluten zon, och det gäller att vara en noggrann gränskontrollant och se vad som passerar in och ut över gränserna. 

– Ordning och reda är A och O, säger Anette. Jag skulle till exempel aldrig lyfta in en kruka utan grundlig undersökning, säger hon. 

– Däremot tar jag in gräsklipp som används i täckodling och det har inte varit några problem med det. Sniglarna skyr gräsklipparen och snigel-äggen ligger sällan ytligt utan är nedbäddade i jorden.

Summa summarum har det varit ett mycket lyckat projekt, tycker Anette.

Men en gång när de åkte bort på semester glömde de att informera de vattnande grannarna om att de skulle kolla snigelstaketet. 

– När sniglarna fastnar på koppartråden går den av efter några dagar. Så då kom det in sniglar i köksträdgården, men vi utrotade dem snabbt igen. 

Därför tar Anette en runda runt snigelstaketet och kollar att läget är som det ska varje kväll. 

Text & Foto: Maria Fors Österberg

Så här gör du: 

1  Börja med att placera plåten på insidan av odlingslådorna. Den ska gå ner rejält i jorden. Fäst med skruv. 

2  Montera två koppartrådar parallellt med ca 15 mm mellanrum på utsidan av bräd-sargen. Fäst den som går till pluspolen i plastöglan på kabelspiken (Bengt tillverkade egna plastpluppar, se bilden till höger). Den som går till minus-polen (jorden) häftas fast dir-ekt på sargen med häftpistol.

3  Anslut trådarna till plus-
respektive minuspolen på bilbatteriet, som behöver placeras i skyddat läge (Bengt tillverkade ett litet skåp av plywood).

4  Anslut en solcell till bilbatteriet.

Tips! För att kontrollera att allt fungerar som det ska, är en spänningsmätare en god investering, eftersom det inte går att känna spänningen med bara handen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top