Vi provar höstens nya träningsformer

Få ny träningslust, prova något nytt. Icakurirens reporter har testat det allra senaste: zumbadans, den vibrerande plattan och sviktande stavar.

Zumba

Vad? Zumba är en blandning av motionsgympa och internationella danser, där man tränar igenom hela kroppen. I första hand latinamerikanska rytmer och danssteg som cha-cha, salsa och raggeaton, vilket är latinamerikansk hip-hop, men också inslag av flamenco och orientalisk musik.

Hur började det? I Colombia på 90-talet när Alberto "Beto" Perez skulle leda ett aerobicspass på gymmet och fann att han glömt skivan med musiken hemma. Istället för att ställa in tog han den musik han hade i bilen och improvisera till. Zumban var född.

För vem? För dig som kan hålla takten och gillar att dansa.

Tränar: Ger både kondition, styrka och koordination, samtidigt lär du dig grundstegen till flera latinamerikanska danser.

Fördelar: Så roligt att du glömmer bort att du blir trött.

Nackdelar: Lite knepigt för dig som har svårt med takten.

Vad behöver jag? Skönt sittande träningskläder, för du blir rejält svettig, och ett par träningsskor.

Läs mer på: www.kurser.se/__zumba___.html

Power plate

Vad? Powerplate är en maskin med en vibrerande platta som man står, sitter, hoppar eller ligger på. Vibrationerna gör att musklerna drar ihop sig och genom att man använder sina naturliga reflexer tröttas musklerna ut på mycket kort tid. På 30 minuter tränas hela kroppen genom bland annat situps, armhävningar och knäböjning.

Hur började det? Den vibrerande plattan togs i fram på 1970-talet i Östtyskland för att träna ryska kosmonauter som behövde stärka muskler och skelett före och efter att de hade svävat tyngdlöst i rymden. Användes även av elitidrottare inom östblocket. Efter Berlinmurens fall kom plattan till resten av världen.

För vem? För dig som tycker det är tråkigt med traditionell styrketräning och vill träna snabbt och effektiv. Används även vid rehabilitering av elitidrottare.

Fördelar: Snabb, effektivt och skonsam träning som avslutas med avslappning och massage.

Nackdelar: Bunden vid en maskin.

Vad behöver jag? Träningskläder och skor.

Läs mer på: www.powerplate.se.

Bungy pump

Vad? Bungy pump är en fjädrande gåstav. När man sätter ner staven i marken pressar man ner en kraft på fyra kilo. Betydligt jobbigare än vanliga stumma stavar eftersom fler muskelgrupper används.

Hur började det? Den sviktande staven har tagits fram av en uppfinnarförening i Kramfors. Har nu världspatent.

Passar vem? Alla oavsett ålder.

Fördelar: Skonsamt och effektivt sätt att motionera, där du stärker både axlar, skuldror, bål och överarmar. Dessutom bra träning av skidarmsmusklerna inför vintersäsongen.

Nackdelar: Priset, 1 250 kr, betydligt dyrare än andra gåstavar.

Vad behöver jag? Lämpliga kläder och skor för årstiden.

Läs mer på: www.bungypump.se.

Ny termin och ny träningssäsong. Det är lätt att det går slentrian även i träningen. Men för att träning ska bli av och regelbunden måste det vara roligt! De flesta av oss vill inte heller att det ska vara för komplicerat eller ta för lång tid. Naturligtvis ska träningen vara effektiv och allsidig också.

Varje år presenterar gymmen nya träningspass med engelska namn. Oftast är de en blandning av redan etablerade. Även nya träningsredskap kommer ut i butikerna, många finns bara en säsong.

Prova ett nytt pass eller träningsredskap och kan väck liv i lusten och glädjen att träna!

Zumba

Svettigt. fartigt, härligt! Sällan har haft så roligt som under mitt första möte med zumban.

Fötterna och armarna hinner inte alltid med i de smittande latinamerikanska rytmerna. Ibland går jag bakåt när de flesta är på väg framåt men när jag krockar med tjejen bakom möts jag ändå av ett leende för här är stämningen uppsluppen och tempot högt.

Zumban har inte bara drabbat mig utan härjar runt om i världen och har nu nått svenska gym. Det handlar inte om att dansa graciöst utan att ha kul och att röra efter sin egen förmåga. Och om att svettas, för svettig blir du, och kondition får du på köpet. Zumban skapar också en stämning och gemenskap jag sällan har upplevt på ett vanligt gympapass. Vad det är som gör det vet jag inte; musiken, stegen, tempot eller kombinationen.

– Det är så roligt så man orkar av ren vilja, säger tjejen bredvid mig och torkar sig i pannan med tröjan.

Det är trångt i lokalen och på passet hos Stockholm Salsa Dance. På golvet trängs kvinnor i alla åldrar som vill zumbaloss, från tonårstjejer till kvinnor som närmar sig pensionsåldern. Männen lyser med sin frånvaro denna kväll.

Miriam, som leder gruppen, visar hur vi ska snurrar runt med cha-cha-steg, hoppa framåt och bakåt i latinamerikansk hip-hop-takt, göra graciösa handrörelser likt indiska gudinnor till orientalisktinspirerad musik, svänga på höfter och skaka loss rumpor och bröst i takt med rytmerna.

Efteråt är jag glad och nästan rusig av danslycka.

Power plate

Att vibrera sig i form och träna som en rysk kosmonaut är båda snabbt, effektivt och roligt

Jag säger det med en gång; jag tycker vanlig styrketräning på gym är tråkig. Därför lät Power Plate, effektiv styrke- och fitnessträning på mindre än 30 minuter, perfekt för mig.

När jag först ställer mig på plattan känns det ovant och skakigt. Vibrationerna fortplantar sig genom hela kroppen, men är inte obehagliga och jag vänjer mig snabbt. Eftersom skakningarna går både upp-ner, fram-bak och höger-vänster. får även de muskler som annars är svåra att komma åt, jobba. Vibrationerna gör också att belastning på kroppen ökar, ju högre frekvens desto högre påfrestning. Efter att ha gjort armhävningar i endast 45 sekunder känns armarna som gelé och efteråt orkar jag inte es tänka på att göra en enda armhävning till på golvet. På en halv har jag tränat igenom hela kroppen och dessutom fått avslappnande massage. Att varje övning är så kort och effektiv passar mig och gör att jag orkar mer än jag trodde. Styrketräningen blir genast betydligt roligare.

Och dagen efter? Då har jag rejäl träningsvärk!

Bungy Pump

Roligare och tuffare. Bungystavarna utmanar både stela kontorsskuldror och gäddhäng.

Inför skidsäsongen har jag flera år i rad gått med vanliga, stumma stavar, för att barmarksträna inför Tjejvasan. Nu har jag provat Bungy Pump, som är en utveckling av de traditionella gåstavarna. De ser likadana ut men de här stavarna fjädrar. Varje gång jag sätter i staven trycks den ihop en bit. Axlar, skuldror och bål får därför arbeta på ett helt annat sätt och träningseffekten blir större. Dessutom ger stavarna gäddhänget en match. Men tro inte att stavarna endast är för stillsamma promenader. Vill du öka flåset är det bara att höja tempot och jogga eller dubbelstaka dig i uppförsbackar genom att sätta i båda stavarna i vartannat steg.

Att gå med bungy jump-stavar kräver en annan teknik än med traditionella stavar. I stället för att sätta ner staven vid varje steg, sätter du ner staven vart annat eller tredje steg, det gör att det blir mer som skidåkning fast utan skidor.

Förutom bättre kondition, får mina stela kontorsskuldror och rygg en rejäl omgång.

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top