“Vi lärde oss leva lugnare”

Årets svenska boksuccé visar vägen mot ett liv med mindre stress och oro. Med sig själva som exempel visar Susan och Mats upp livets skröpliga sidor och sin egen vändpunkt.

Hitta lugnet med Billmark-metoden

Mats och Susan Billmark är inte terapeuter, men har nyligen utbildat sig till mindfulness-instruktörer. De har skapat sin egen metod för medveten närvaro i nuet, som de anser är grunden för ett lugnare och bättre liv. Ha som mål att träna minst en av övningarna varje dag.

  • Säg “Nu”, högt eller tyst inom dig själv. Det gör att du stannar upp och skapar en effektiv lucka i strömmen av nya tankar.
  • Fokusera på dina fem kommande andetag. Säg tyst inom dig: “Andas in”. “Andas ut”.
  • Säg vad du gör just nu, högt eller tyst inom dig. Var detaljerad. Lägg inte in värderingsord som gott, äckligt, bra, fult. Exempelvis: “Jag sitter vid min dator och skriver mejl till min son. Nu skickar jag iväg det…” eller: “Nu äter jag en sallad och den innehåller tomater, gurka och räkor. Jag tar en räka på gaffeln och stoppar den i munnen…”

4 tips för ett mer meningsfullt liv

1. Istället för att jaga efter mer, lär dig att uppskatta ditt liv och det du redan har.
2. Vårda dina relationer, dina nära och kära är det mest betydelsefulla du har. Kommunicera, uppmuntra, lyssna.
3. Se dig omkring, det mest betydelsefulla i livet är gratis. Vardagsnärvaro: Hur ser din partner eller ditt barn ut när de sover? Hur många färger finns det egentligen i din trädgård?
4. Var generös. Du kanske trots allt är mer priviligierad än många andra, kanske kan du vara en bra förebild för någon i din närhet.

 

Här hittar du Mats och Susan Billmarks facebooksida >>

De är årets “rookie” i bokbranschen. Äkta paret Mats och Susan Billmark toppar försäljningslistorna med sin självhjälpsbok Lär dig leva med undertiteln Mindre stress – mer närvaro. Hittills har boken sålts i 80 000 exemplar och ska nu även lanseras i ytterligare fem länder. Ja, Billmarks säljer fler böcker än David Lagercrantz i höst, och börjar nu så smått att bli igenkända på stan.
Inför vårt möte på ett kafé i Stockholm ser jag genom fönsterrutan att de anländer, går ut för att möta – då är Susan redan omfamnad av en annan kafégäst. Susan tror att detta är journalisten de ska träffa, men kvinnan är bara exalterad för att hon fått syn på paret som hon på förmiddagen sett hos Malou von Sievers i tv.
Hur kommer det sig att denna bok, som paret Billmark dessutom gett ut på eget förlag, slår sig fram i ett segment där det redan finns en uppsjö av titlar om personlig utveckling och psykologi? De slår ut med händerna, verkar själva tycka att det är aningen ofattbart.

Lånade av mamma

– Boken har sålt bra ända sedan den kom ut i december 2014, säger Mats och berättar att de togs lite på sängen av det stora intresset.
– Bara på några veckor där kring jul fick vi 5 000 beställningar. Vi satt hela familjen och bara paketerade och paketerade…
Eftersom kunderna betalar i efterskott var Mats och Susan tvungna att låna pengar av sina mödrar, för inköp av postens gröna vadderade kuvert à 50 kronor innebar en kostnad på totalt 250 000 kronor, pengar som de saknade.
– Men nu har vi kunnat betala tillbaka till våra mammor, ler de.
Deras huvudsakliga marknadsföring har varit genom sociala medier. Och det var i juli som det verkligen small till, då fyrdubblades försäljningen.
– Folk hade semester och så var det dåligt väder, det fanns nog ett sug efter läsning, säger Mats.
– Sedan är vi ju väldigt personliga, folk känner igen sig och tycker att vi har skrivit om deras innersta känslor, som de inte vågat prata med någon om, säger Susan.
Kanske handlar det också om att det finns en längtan hos många efter ett lugnare och skönare liv, att slippa stress, oro och ångest.


Här ser du intervjun från TV4:s Efter tio.

Närvaro är nyckeln

Boken behandlar stort som smått, den är som en påse Gott & blandat med ett personligt utvalt innehåll. Det är egentligen inga nya budskap, men det är filtrerat genom Susans och Mats egna erfarenheter, på ett enkelt och rakt språk med många konkreta råd. Det handlar om närvaro, att stanna upp och fundera över vilken inriktning man vill ha i sitt liv, att våga säga nej, att minska sitt negativa tänkande – med den röda tråden att vi alla har ett eget ansvar för våra liv.
– Det som folk verkar mest nyfikna på är närvaroträningen, säger Susan. Och den tycker vi är nyckeln till att komma ifrån oro och stress.
Paret Billmarks texter är egentligen ett rent terapiskrivande. Båda har varit utbrända och “nere på botten”. De fick rådet av sina KBT-terapeuter att skriva av sig sina tankar och känslor och detta utgör grunden till boken.
En första version av boken gavs ut för tolv år sedan, efter att Mats och Susans vänner gett sådan positiv feedback på deras terapeutiska texter. Den nya utgåvan är rejält ombearbetad och har fler kapitel.
– Jag tror att det viktiga är att vi är vanliga människor som är öppna med att vi haft det jobbigt. Att vi har klarat att vända våra liv till något bättre gör att andra också kan tro att de ska kunna göra det, säger Susan.
Det var Mats som först gick i däck kring 1998–99. Det kreativa och fartfyllda paret hade haft en turbo-tid med stora omställningar. De träffades i februari 1995, blev med barn i augusti samma år, drev två-tre företag tillsammans, köpte hus…

Ställde ultimatum

Mats har alltid haft oro och ångest i sig, men när livstempot nu höjdes till en nivå där det inte fanns något utrymme kvar för återhämtning, blev läget akut med panikångest och sömnbrist. Och att gå till en psykolog fanns inte i hans sinnevärld.
– En man ska ju inte visa sig sårbar, säger han och suckar.
Men det blev ohållbart. Relationen höll också på att krascha, för när han mådde så där dåligt upplevde Susan att det inte gick att kommunicera med honom. Till slut fick hon nog och gav Mats ultimatum; “antingen söker du hjälp eller så kommer jag och Julia att lämna dig”.
Det var väckarklockan som fick honom att ta tag i sin situation. Han gick till en mental coach, det lät lite som i sportens värld och verkade inte så hotfullt som en psykolog…

“Jag sov i ett halvår”

Så småningom – efter både terapi och antidepressiv medicin – fick Mats tillbaka livskraften. Det vara bara det att… då gick Susan in i väggen. Det var ju ett tungt lass hon hade dragit när Mats mådde dåligt, med ett litet barn och mycket jobb.
– Jag fick mer fysiska symtom, säger hon. Värk i kroppen och en trötthet som aldrig verkade ta slut. Jag sov och sov och sov under ett halvårs tid… Och åt också antidepressiva en period.
Susan blir fortfarande tårögd när hon berättar om den tiden. För hon minns med stor sorg vad dottern Julia, fem år, sa till Mats när de var på väg hem från förskolan en dag:
– Tror du mamma är vaken nu?

Våga stå emot

Just föräldraskapet, att hinna med sina barn och vara en god förälder, berör de rätt mycket i boken. Det är ju i barndomen våra livsmönster grundas.
– I en undersökning fick barn berätta om vad de önskar sig allra mest. Det var att få mer tid med sina föräldrar. Det säger ju allt om dagens samhälle. Det samhället gör med oss, det gör vi med våra barn! utbrister Susan.
Och här finns även ett kardinalfel som många gör, och som har med vårt inre att göra:
– När vi vuxna har dålig självkänsla tror vi inte att vår egen närvaro räcker för barnen. Utan vi fastnar i ett konsumtionssamhälle där vi öser prylar och Thailandresor över våra barn. När det kanske är en dag i skogen med korvgrillning som gör barnen gladast…
Susan och Mats har själva dragit ner på sina livsstilskrav, för att kunna få ett lugnare liv.
– Vi sålde vårt stora hus och köpte ett enklare och mindre radhus, vi sålde en av bilarna och den butik vi drev, säger Mats.
– Det ligger ett stort ansvar på individen idag, att försöka stå emot konsumtionshetsen. Man behöver stanna upp och ställa sig frågorna “vad vill jag ha mer av i livet?” och “vad vill jag ha mindre av?”


Mats Billmark satsade på en bilskylt med mening. Kom ihåg att vara här och nu!

Skrev ner negativa tankar

Ett par av bokens kapitel handlar om våra tankar. “Negativa tankar är ett missbruk”, skriver de. Det är inte helt lätt att göra sig fri från självanklagelser och annat trist, men våra tankar påverkar så mycket hur vi sedan beter oss. För vi tror ofta att tankarna är sanningen.
Mats är själv ett exempel på att det går att förändra tankemönstren. Under ett helt års tid gick han omkring med ett litet anteckningsblock i bakfickan – det blev ett sådant där mönster som man ibland ser efter en snusdosa – där han skrev ner sina negativa tankar på ena sidan, och så försökte han hitta motsatsen, det vill säga en positiv ersättningstanke på den andra sidan.
– Exempelvis skrev jag först att “jag är sliten och överviktig”, och sedan ändrade jag det till “jag ser helt okej ut”.

Inga föreläsningar

Den här hösten snurrar tillvaron lite fortare igen runt paret Billmark. Det har blivit många resor och intervjuer, tv-sändningar och boksigneringar. Hur går det, klarar ni att hantera stressen?
– Vi har våra verktyg, nickar de. Vi mediterar varje dag, åtminstone en kvart. Och ibland får vi påminna varandra om att göra det… Men visst faller vi fortfarande igenom och får stressreaktioner, vi är ju bara människor.
Mats och Susan verkar samstämda och övertygade om sina livsval, båda är engagerade och uttrycksfulla under vårt samtal vid kafébordet.
De berättar också att de har en tydlig strategi att inte låta sig dras med i för många offentliga sammanhang. Exempelvis har de bestämt sig för att inte hålla några föreläsningar, som de har fått många förfrågningar om. Och när det nu blir lansering i andra länder, har de minimerat antalet intervjuer. Däremot är de aktiva i sociala medier, det kan man ju utföra varhelst man befinner sig.
– Det känns så tydligt att det är hemma vi vill vara, i lugnet.
Och så får vi veta att där smids nu nya planer på en uppföljare. Men mer än så avslöjar de inte.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top