Så blev Carina sockerfri på 3 veckor

Icakurirens reporter älskar sötsaker, men nu har hon under tre veckor genomgått en sockerdetox. Läs hennes dagbok.

Sluta äta godis – jag? Jag älskar ju sötsaker och tackar inte nej när det bjuds på smarriga bakverk eller godisskålarna ställs fram. Hemma finns alltid något gott i skåpen och även på jobbet har jag en liten gömma.

En riktig sockerråtta, det är vad jag är – och varit sedan i unga år. På senare tid har jag ballat ur och börjat köpa lösgodis igen. Därtill blir det även choklad och fikabröd. Något sött varje dag! 

Med skammens rodnad på mina kinder skriver jag, som varit hälsojournalist i 13 år, detta.

Nu ska det – förhoppningsvis – bli ändring. Jag ska sockersanera mig själv inför familj, vänner, kollegor och alla er läsare. För att få stöd kontaktar jag nutritionisten Ann Ramark, som jobbar med att hjälpa människor att äta mindre sötsaker och skräpmat. 

– Sockret innehåller mycket energi, men inga näringsämnen. Eftersom det dessutom ger dålig mättnad är det lätt att konsumera för mycket, konstaterar hon.

Läs mer: Kokosolja – uselt för hälsan

Fel kolhydrater

Ann Ramark börjar med att räkna ut hur min matdag ser ut näringsmässigt. Otroligt nog visar det sig att jag ligger lite lågt i kaloriintaget. Kanske har jag “glömt” något när jag beskrivit min matvardag för henne? Hur som helst behöver kolhydraterna balanseras upp, det är både för låg nivå och fel fördelning. 

Det beror på att jag oftast undviker ris, pasta och potatis – äter i mitt tycke massor av grönsaker till laxbiten eller kycklingfilén istället. Och av mina konsumerade kolhydrater är för många sackaros, alltså vanligt vitt socker. Nästan 22 sockerbitar per dag! Det låter rätt äckligt. 

Nu till min hemläxa. Jag ska äta MER mat! In med nyttiga kolhydrater som potatis, fullkornsris, matvete, bulgur, quinoa, hirs, sötpotatis. Och gärna ännu mer grönsaker.

Min fruktsallad till frukosten ska bli ännu större, mer yoghurt, en större macka av surdegsbröd. Däremot är Ann Ramark stenhård när det gäller apelsinjuicen. Snälla, ber jag, bara en matsked? Okej, men absolut inte mer, slår Ann fast. Det är mycket nyttigare med hela frukter där alla fibrer är oförstörda. 

Promenad distraherar

Även alkohol ökar sötsuget, men två glas rött vin per vecka är okej, tycker Ann. Vitt vin innehåller ofta mer socker.

Mer rörelse behövs också, Ann ordinerar mig en daglig kvällspromenad. Bra för sötsuget, man hamnar inte i soffan där frestelserna är nära till hands. En promenad distraherar och minskar dessutom stressen, som är en stor sötsugsbov.

Carinas sockerdagbok

Så blev Carina sockerfri på 3 veckor

Vecka 1 Lördag

Skåprensning

Bort med After eight-asken, en halväten Plopp, en påbörjad påse Mariannekarameller… Istället har jag inhandlat en chokladkaka med 90 procent kakao, godkänd av Ann Ramark sedan jag sms:at innehållsförteckningen. Den blir min räddning när helg-ens elvakaffe ska intas. Har förvånansvärt lite sug efter något sötare.

Är ute på vift och slarvar lite med lunchen, som inte blir så matig, så framåt middagsdags har jag alldeles för lågt blodsocker. I det läget är det dock inte sött jag längtar efter, utan riktig mat. Alltid något.

 Söndag

Rejäl lunchlåda

Marknadsdag i vår koloniförening, jag ska hjälpa till med försäljningen. Är duktig och gör medhavd, matig lunchlåda med bland annat hel fullkornsbulgur, rödbetor,
fetaost, bönor, kyckling.

Känns väldigt bra att äta bra mat. Har inte tänkt på lösgodis på hela helgen! Ett par rutor 90-procentschoklad om dagen är min räddning.

Läs mer: Hamburg förbjuder kaffekapslar

 Måndag

Matig macka

Tar matig surdegssmörgås med till jobbet istället för de tunna Finn crisp-mackorna. Pratar med kollegorna om min nya livsstil, det blir en diskussion om skuldkänslor och kostvanor. Visst är det lite skämmigt att älska smågodis? Alla verkar ovanligt intresserade av vad jag håller på med.

 Tisdag

Genomklappning

Suget anfaller! Dagen flyter fint på jobbet, men så blir det slarv med middagen, som blir lite för sen och kanske för klen. Åh, det vore gott med nåt mer… Kommer på att jag har mina påsar med torkad frukt som ska bli till Ann Ramarks godkända raw foodbollar. Tar ett fikon. Mmm, sött och gott! Tar ett till. Öppnar även dadelpåsen, två, tre slinker ner. Nu får jag skuldkänslor, men kan ändå inte låta bli att öppna ytterligare en påse med nötter och russin. Det blir en näve av det också innan jag lyckas sätta stopp på mig själv. Puh! Insikt; det är viktigt med nötterna, de mättar och gör mig nöjd.

 Onsdag

Sötsug = hunger?

Känner mig mätt och belåten, det är en klar skillnad mot i vanliga fall. Funderar över om mitt sötsug egentligen handlar om hungerkänslor. Jag har tyckt att jag äter så mycket mat, och haft dåligt samvete för att jag alltid är hungrig. Nu blir det definitivt mer mat i magen – och det känns härligt att bejaka det! 

 Torsdag

Sockervatten

Dagens utmaning blir en pressvisning där nya mat- och hälsoprodukter presenteras. Där serveras en wrap av det hälsosammare slaget med mycket krispiga grönsaker, kyckling och quinoa. Därtill vatten med härliga citronskivor i. Hmm, smakar det inte lite sött? Jo, det måste vara sötat, nickar smakvana kollegan, matredaktör Anna Tesch. Lurigt! Jag börjar känna mig som en detektiv och frågar alla närvarande företag om deras produkter; är det socker i? 

Så blev Carina sockerfri på 3 veckor
Helgsynd, kaviarmacka.

 Fredag

Syndar lite

Fredagsmiddag i trevligt sällskap, god och fräsch mat, vin – och så kommer dessertosten fram och värdinnan plockar fram fikonmarmeladen därtill. Jag tänker “nej, det går inte för mig”, det är nog att jag äter de salta kexen (som också innehåller lite socker, påpekar jag besserwisseraktigt). Men, vad sjutton, det ser såå gott ut… Faller för frestelsen, men bara lite! Nöjd med att jag inte spårar ur.

 Lördag

Sockerstinn kaviar

På helgerna brukar jag njuta av en knäckebrödsmacka med skivat ägg och kaviar. Det sistnämnda är en luring, för visste du att kaviar kan innehålla 12 procent rent socker? Äsch, jag står för att jag gillar detta, det får vara mitt helgmys, tänker jag trotsigt och njuter osedvanligt mycket av helgfrukosten.

 Söndag

Inget sug

Trots mina små helgsynder tycker jag att det går oväntat bra, har inget skarpt sötsug.

Vecka 2  Måndag

Ståndaktig

Kollegan Anna har bakat en äppelkaka som hon bjuder
redaktionen på. Utmaning! Är lite sugen dessutom, så här vid tresnåret… Lyckas motstå den vackra skapelsen och tuggar på ett färskt äpple istället. Känns inte ens svårt – när jag väl bestämt mig för att jag ska avstå.

 Tisdag

Mer potäter!

En småhungrig dag, torskmiddagen igår var nog inte tillräckligt matig. Håller mig flytande på osaltade cashewnötter och några cocktailtomater, vill inte vara utsvulten på yogan efter jobbet. Inser att jag behöver bli bättre på att ladda med bra mellis på jobbet.

Ann Ramark har bett mig sms:a bild på min torsktallrik, som räckte även till dagens middag, och hon bekräftar att den ger för lite energi. “Panga på med mer potatis”, är hennes råd.

 Onsdag

Asiatisk sockerbomb 

Tränar i gymmet på lunchen, sedan mat i restaurangen intill. Hmm, här ställs jag inför valet mellan asiatisk kyckling, som jag spontant skulle vilja ha, och fisk- och skaldjurs-
lasagne. Frågar om det är socker i maten. Ja, massor i kycklingen! Asiatisk mat är en sockerfälla. Ta lasagnen, det vet väl alla att det är ett bra val efter träning, råder den vältränade mannen bakom grytorna. Även grönsaksbuffén är en sockerfälla, dressingarna är rätt söta.

 Fredag

Sött överallt

Det är intressant att vara “sockerdetektiv”. Det är självklart att det är mycket socker i sylt och marmelad, men kanske inte att det finns även i chipsen, ostkexen, dressingen, citronpeppar och den färdiga bearnaisesåsen? 

Vecka 3  Måndag-Onsdag

Jobbresa

Hotellfrukost med mycket “fluff” i bröd och flingor. Man får äta det som finns. Blir en fantasilös pastasallad på tåget hem. Känns som att det mesta som erbjuds resenärerna är kanelbullar, muffins och trista mackor. Jag lyckas i alla fall undvika alla sötsaker.

 Torsdag

Hemma bäst

Skönt att vara hemma igen och kunna välja själv. Det är verkligen lättare att leva sunt när man fixar maten hemma.

 Fredag

Känner mig duktig

Final! Jippi, känner mig duktig för att jag klarat att minska mitt sockerintag radikalt. Har inte köpt godis på tre veckor (förutom 90-procentschokladen). 

Det är jag nöjd med. Framförallt fascineras jag av min hjärna; tidigare kunde jag knappt gå förbi godishyllorna i matbutiken utan att “unna mig” något gott. Nu knallar jag förbi och tänker “det där är inget för mig”. Min usla karaktär har utvecklats och det konstiga är att det inte känns svårt.

Det måste bero på att jag är mätt och nöjd. Och att det är tillåtet med frukt och nötter. Nu är den stora frågan; kommer jag att kunna stanna kvar på den inslagna vägen? Jag ska försöka. 

Men vill också kunna unna mig det söta i livet, men i lagom dos. Jag vill ha kaviar på helgens äggmacka, apelsinjuice ibland, jag vill kunna ta en god kaka då och då – men jag vill inte hamna i godis-varje-dag-träsket.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top