Världen skrattade när han larmade om socker på 70-talet

John Yudkin var bland de allra första att larma om hur vi i västvärlden höll på att äta ihjäl oss med ett överflöd av socker. 1972 var det allt för tidigt och nästan ingen lyssnade.

1972 gav den brittiske nutritionisten John Yudkin ut boken Pure, White & Deadly som handlade om hans forskning som visade hur farligt överkonsumtion av socker är för oss. Forskarvärlden och samhället i stort var inte redo för budskapet och genomslaget blev lika med noll. På den här tiden, men även långt efter det, sågs mättat fett som den stora boven. Det var de flesta forskare eniga om.

Liksom många som varit före sin tid, blev Yudkin utskrattad och hans karriär dalade. Den mäktiga matindustrin gjorde också vad den kunde för att svärta ned Yudkins rykte. I stället för att lyssna på Yudkin gjorde världen tvärtom och påbörjade under 80-talet en diet som skulle göra oss fetare än någonsin. 

Läs mer: Så kan du bli sockerfri på 3 veckor

Nu har tiden kommit ikapp Yudkin och överkonsumtion av socker ses nu som en av de viktigaste orsakerna till övervikt och medföljande ohälsa. Storbritannien är en av föregångarna på området och har nyligen beslutat om en ny sockerskatt.

Tyvärr hann inte Yudkin uppleva detta då han dog som en relativt bortglömd forskare 1995.

Läs hela den fascinerade historien om Yudkin i The Guardian.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top