Så lurade han hela världen att vaccin orsakar autism

1998 publicerade den brittiske läkaren Andrew Wakefield en artikel i ansedda medicinska tidskriften The Lancet. Ämnet var att vaccin kan orsaka autism hos barn. Något som senare visade sig vara helt taget ur luften.

The Lancet räknas som en av de tyngsta medicinska tidskrifterna i världen och när Andrew Wakefields artikel publicerades ledde det till att många föräldrar världen över fick en verklig anledning till att förhålla sig skeptiska till vacciner. Att bli publicerad i The Lancet händer inte i brådrasket, men trots det klarade sig Wakefields helt felaktiga studier sig igenom nålsögat. Onekligen en jätteplump i protokollet för den prestigefulla tidskriften.

Studien blev naturligtvis hett nyhetsstoff och spreds därför snabbt i medierna. Nyheten ledde snart till allt kortare köer för att få vaccin för mässling och påssjuka. Konsekvenserna lät inte vänta på sig och snart ökade de allvarliga sjukdomsfallen och dödsfallen i sjukdomar som innan hade betraktats som näst intill utrotade. I den här artikeln i Wall Street Journal kan man läsa att studien fick en ovanligt stor spridning i Wales, då medierna där rapporterade flitigt om Wakefields studie.

Läs mer: Snart kan du köpa IKEA-cykeln

Det ytterst tragiska i sammanhanget var att uppgifterna i studien inte stämde överens med verkligheten på något sätt. Det handlade alltså inte om en miss från Wakefields sida, utan det hela var ett kallt beräknat bedrägeri med döda och sjuka barn som konsekvens. Wakefields studier falsifierades senare helt och hållet och han blev också fråntagen sin läkarlegitimation 2010. 

I den här väldigt pedagogiska grafiken från Upworthy kan man lätt följa med hur en väldigt farlig studie etablerats som en sanning, trots att den blivit överbevisad ett flertal gånger.

Det hela var en stor skandal och The Lancet fick be offentligt om ursäkt för att man publicerat artikeln. Se här. Men tyvärr var skadan redan gjord. Myterna om vaccin lever fortfarande vidare och även idag är många föräldrar misstänksamma mot vaccin. 

Källor: Wall Street Journal, The Lancet, Upworthy & The BJM.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top