Det här ska du äta om du har diarré

Diarré är riktigt trist och jobbigt. All ork försvinner och att gå på toa hela tiden är ingen höjdare. Men det finns saker du kan äta för att bli bättre. Här är tre tips.

1. Vid diarré är risken stor för uttorkning och saltbrist. Att blanda vätskeersättning med salt och socker är därför en bra idé. Saltet håller kvar vattnet i kroppen, medan sockret hjälper till att absorbera saltet. Så här gör du din egen vätskeersättning: Koka ihop en liter vatten med 6 teskedar strösocker och en halv tesked salt. Låt svalna i kylskåpet och drick i små doser, ofta. Häll inte i dig allt på en gång.  

2. Ät banan, vitt ris, äppelmos och lätt rostad formfranska. Det är mat magen har lätt att hantera. I min familj brukar vi få lyxa till det med lite salta snacksskruvar. Det gör det lite roligare att vara magsjuk och är lätt för magen att ta till sig, samtidigt som du får i dig salt. 

3. Ska man äta probiotiska livsmedel? Vid diarré är tarmsystemet ur balans och med hjälp av nyttiga bakterier som finns i så kallade functional foods så som dofilus och Pro Viva, påstås man kunna få det på fötter igen. Huruvida det verkligen fungerar finns det delade meningar om. Här i en artikel från Forskning & framsteg hyllas laktobacillerna, men i den här artikeln från Läkartidningen verkar det finns mindre att gå på. Testa själv och se om det fungerar.  

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top