Festlig buffé för studenten
Lisa Lemke bjduer på härlig, lättlagad studentbuffé. Foto: Åsa Dahlgren

Festlig buffé för studenten

Våren är festernas tid. Student, dop, bröllop och konfirmationer avlöser varandra. Matskribenten Lisa Lemke bjuder en härlig, lättlagad buffé som är enkel att förbereda och ger tid över till mingel och gäster. Recept, körschema, dryckestips och massor med bra tips i artikeln!

Körschema 

1 vecka innan:

  • Baka foccacia
  • Baka tårtbottnar
  • Gör lemoncurd och ställ i kylskåp eller frys in
  • Gör italiensk maräng och frys in
  • Gör köttbullar och frys in

2-3 dagar innan:

  • Gör bönkrämen och ställ i kylskåp
  • Gör den örtmarinerade osten och häll på väl rengjorda glasburkar

Dagen innan:

  • Koka risonin
  • Rosta tomaterna till risonisalladen
  • Gör harissafläsket

Ta upp allt ur frysen

  • Frys in laxen i fyra timmar och skiva den sedan tunt
  • Förhacka grönsakerna till gurk- och koriandersalsan
  • Lägg eventuellt ihop tårtan (vänta med bären!)
  • Rosta bröd till brödsalladen
  • Gör örtdressing till brödsallad
  • Förhacka grönsaker till brödsalladen
  • Gör dressingen till haricots vertsen

Morgonen samma dag:

  • Lägg samman risonisallad
  • Gör haricots vertsen
  • Koka kaffe och tevatten och häll på bra termosar
  • Lägg ihop brödsalladen (utan dressing)

Strax innan servering:

  • Grilla harissafläsket och skär i tunna skivor
  • Lägg på bären på tårtan
  • Toppa laxen med limesaft och salsa
  • Värm köttbullarna
  • Värm haricots vertsen
  • Ställ ut osten i rumstemperatur
  • Sväng runt brödsalladen med dressingen

Recept

Laxceviche med gurk- och koriandersalsa

Brödsallad med vårprimörer och örtdressing

Haricots vertssallad med sesamdressing och sesamfrön

Risonisallad med vitlöksrostade tomater och basilika

Lammfärsbullar med mynta, chili och vitlök

Saftig harissakarré

Päronfoccacia med blåmögelost och timjan

Örtmarinerad ost

Vit bönkräm med citron och vitlök

Mandeltårta med italiensk maräng, lemoncurd och röda bär

Att dricka

God mat kräver goda viner. Här är några boxar och flaskor som passar både buffén och plånboken.

Bubbel

nr 7649 Chapel Hill Sparkling chardonnay (Ungern), 59 kr för 1/1-flaska

nr 7688 Louis Bouillot Cremant de Bourgogne Brut (Frankrike) 99 kr för 1/1-flaska

Rött

nr 32364, Mauro Primitivo (Italien) 199 kr för 3 liter Bag in box

nr 2004, Bellingham Shiraz (Sydafrika) 85 kr för 1/1-flaska

Vitt

nr 15558 Drosdy-Hof Chardonnay Viogner (Sydafrika) 194 kr för 3 liter Bag in box.

nr 2085 Bellingham Chenin Blanc (Sydafrika) 79 kr för 1/1-flaska

Rosé

nr 6401 Jacob´s Creek Shiraz rosé (Australien) 69 kr för 1/1-flaska

 

Av Lisa N Lemke

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Mer att läsa

    Idag
    Det ska du göra med överbliven ugnspannkaka
    • Elise Lindqvist: Jag var förföljd av ondska
      Hon kallas "morsan" av de prostituerade på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Varje fredagsnatt står Elise Lindqvist på den ökända gatan och bjuder på varm choklad och mänsklig värme.
    Igår
    Vinn ansiktsrengöring och deodoranter från Nivea