Baka gott och glutenfritt

Baka gott och glutenfritt

Visst går det att njuta av livets goda även utan gluten. Här är experten Elisabeth Ekstrand Hemmingssons bästa recept på kakor, bullar och matbröd.

Recepten är från boken "Baka utan gluten", Ica Bokförlag av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson.

Recept på glutenfria kakor, bullar och matbröd

Glutenfria havresnittar med choklad

Glutenfri bullängd med mandelmassa och kanel

Glutenfria lingonrutor med yoghurt

Glutenfria Vendelsökakor med anis och fänkål

Glutenfria klickbullar med müsli

Matskribenten och kokboksförfattaren Elisabeth Ekstrand Hemmingsson fick diagnosen celiaki, glutenintolerans, 1986. Då hade hon känt sig sjuk ända sedan barndomen. Minnena av att ha åkt in och ut från sjukhus med svåra magproblem är starka.

Hur kändes det att få diagnosen?
– Efter att ha varit sjuk så länge så var det närmast en befrielse, säger Elisabeth Ekstrand Hemmingsson. Jag hade i alla fall ingen dödlig sjukdom. Kunskapen om problemet var dålig på den tiden, så många precis som jag fick diagnosen ganska sent i livet.

Finns det någonting positivt med glutenintolerans?
– Att man måste motstå många onyttigheter, det blir helt enkelt lättare. 

Att baka glutenfritt har rykte om sig att vara kladdigt och svårt. Stämmer det?
– Kladdigheten beror på avsaknaden av glutentrådarna. Men om man blandar i Fiberhusk, som jag tipsar om, blir degen betydligt smidigare och lättare att hantera.

Vad är det viktigaste man ska tänka på när man bakar glutenfritt?
– Att man använder sig av ordentligt utprovade recept och att man väger och mäter noga. Mina recept är väl utprovade, det kan jag garantera.

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Mer att läsa

    Idag
    Därför ska du spana efter den gula limen