Tomat-spenat-mousse med sparris

Du behöver Tomatmousse: 3 st gelatinblad 300 g tomater 1 st gul lök (50 g) 1.5 msk smör 1 msk tomatpuré salt kajennpeppar 1.25 dl...


4 portioner

Du behöver

Tomatmousse:

3 st gelatinblad
300 g tomater
1 st gul lök (50 g)
1.5 msk smör
1 msk tomatpuré
salt
kajennpeppar
1.25 dl vispgrädde

Spenatmousse:

3 st gelatinblad
250 g bladspenat fryst hel
1 st gul lök (50 g)
1.5 msk smör
salt
vitpeppar eller svartpeppar
muskotnöt nyriven
1.25 dl vispgrädde

Sparrissallad:

150 g sparris fryst grön
1 st schalottenlök finhackad
3 st bladpersilja kvistar hackad
2 msk vitvinsvinäger
4 msk rapsolja
salt
strösocker
nymald vitpeppar

Garnering:

tomat Strimlad utan kärnor

Gör så här

1
Lägg gelatinbladen till båda mousserna i kallt vatten i var sin skål.

2
Tomatmousse: Skär kryss på toppen av tomaterna. Skålla dem i kokande vatten en kort stund. Dra av skalen. Kärna ur dem och grovhacka tomatkött och lök. Fräs löken mjuk och glansig i smör i en smal, djup kastrull. Tillsätt tomathack och tomatpuré. Lägg på lock. Låt stå på svag värme cirka 20 minuter. Finfördela till puré med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Rör ner gelatinbladen i den heta purén. Låt stå kallt cirka 25 minuter. Vispa grädden till fast skum (vispa gärna grädden till båda mousserna samtidigt).Blanda försiktigt grädde i tomatblandningen och bred ut det i en form, cirka 15×17 cm. Ställ kallt.

3
Spenatmousse: Tillaga spenatmoussen som tomatmoussen, men skär halvtinad spenat i stora bitar innan den får fräsa. Bred spenatmoussen ovanpå tomatmoussen. Ställ kallt 2-3 timmar.

4
Sallad: Låt sparrisen få ett kort uppkok. Kyl den i kallt vatten. Skiva den snett i 2 cm tjocka skivor. Blanda lök, persilja, vinäger och olja. Smaksätt med salt, socker och peppar. Häll det över sparrisen. Låt stå kallt cirka 30 minuter.

5
Skeda upp med en matsked, 2 randade “ägghalvor” på varje tallrik. Lägg sparrissalladen bredvid och garnera med strimlad tomat.


Kommentar:
Första delen av en trerätters vintermiddag. Som varmrätt rekommenderas pepparbiff med James Bond-sås och som dessert trestjärnig apelsindessert.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top