Jag har fått diagnosen MS

Jag har fått diagnosen MS

Jag är en kvinna som är 55 år som har fått MS Kvinna. Hur ska jag göra med mat? Jag är trött och humöret går upp och ner och min näsa är röd. Vad ska jag göra? Jag har aldrig druckigt alkohol.

/Ulla

Svar:

Hej Ulla!

Jag förstår att du känner dig trött och att humöret kan dala när du har diagnosen MS. Som vid all sjukdom är det viktigt att äta bra för att kroppen ska få den energi och näring den behöver för att kämpa mot sjukdomen. Mitt råd dig till är att äta regelbundet, ät frukost, lunch och middag och även ett par mellanmål varje dag. Försök också variera din kost, då är det lättare att tillgodose alla näringsämnen. Variera mellan kött, fisk och fågel. Ät gärna fet fisk som lax, sill eller makrill ett par gånger i veckan. Det ger dig nyttiga omega 3 fettsyror. Använd olja eller flytande margarin i matlagningen så får du mer nyttigt fett. Tycker du om ägg ska du med fördel äta några ägg i veckan. Ät givetvis även potatis, ris, pasta, mjölkprodukter och variera mellan olika sorters frukt och grönsaker. Må gott!

 

Vänliga hälsningar

Viveca

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mer att läsa

  Igår
  "Folk får kalla mig betongsosse"
  • 12 sätt att njuta av London
   London har tagit tillbaka sin plats som det populäraste weekendresmålet. Icakuriren har letat fram tolv nya Londontips bortom Oxford Street och Piccadilly Circus.
  • Helgens mat: Sallad med asiatisk påbrå
   Nudelsallad med sesamstekt lax är fräsch helgmat. Avsluta med marängsviss.
  • Tre vardagsrätter med squash
   Squash är mild i smaken och matchas tacksamt med det mesta. Vi serverar den i grön soppa, krämig frittata och gör en "pasta" på rå squash.
  • Din gamla nalle kan vara ett fynd
   Dina gamla Barbiedockor eller modelljärnvägen som samlar damm på vinden kan ge klirr i kassan. Här är vad du ska titta efter – och vad de kan vara värda.