Vad ska jag äta med IBS?

Vad ska jag äta med IBS?

Hejsan!
Jag är en tjej som är 22 år gammal och har haft problem med magen sedan jag var liten. För något år sedan fick jag fått reda på att det troligtvis är IBS det handlar om. Har försökt ta reda på vad man ska äta och hur. Håller regelbunden kost och äter små portioner och ofta men har ofta problem med diare och gaser. Undrar mest vad jag egentligen bör äta. Oavsett var man läser motsäger folk varandra. Är bönor till exempel bra för magen? Och vilka fibrer kan man egentligen äta? Har hört att utesluta kolhydrater ur kosten kan hjälpa, borde jag testa detta?

Med vänliga hälsningar
Lisa

Svar:

Hej Lisa!

Bra att du har fått en diagnos på ditt magproblem. Jag tycker du ska be om en remiss till dietist av din läkare. Med dietistens hjälp kan ni komma fram till vad din mage mår bäst av. För att minska diarré och gaser var försiktig med fiberrik mat. Minska på råa grönsaker, bönor, fiberrikt bröd och andra fiberrika spannmålsprodukter under en period. Ät kokta gärna finfördelade grönsaker, skala frukten du äter och välj vitt bröd, vitt ris osv. Var även försiktig med fet mat, kaffe och alkohol. Försök också äta långsamt och tugga maten noggrant. Jag hoppas du snart får en dietistkontakt som kan ge dig lite med råd.

 

Vänliga hälsningar

Viveca

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mer att läsa

  Idag
  Quiz:Vad kan du om Melodifestivalen?
  Igår
  Vinn biobiljetter till "Den unge Zlatan"
  • Helgens mat: Äpple på menyn
   Veckans helgmat går i äpplets tecken, från en fräsch skagenröra med tärnat äpple till fläskkarré med cider och ett frasigt äppelflarn till dessert.
  • Läsarrecept: Grottor med lemoncurd
   För att få variation byter Viveca Granberg ut hallonen i hallon­grottorna mot lemoncurd. Resultatet blir syrligt, sött och jättegott!
  • Relationsexperten: Så bryter du ensamheten
   Icakurirens relationsexpert Ingemar Gens: Många av de frågor Icakurirens relationsexpert Ingemar Gens får handlar om ensamhet. Här delar han med sig av åtta tips för att få kontakt.
  • TV: Här lagar Sigrid Bárány Budapeststubbesushi
   Icakurirens Helena Rönnberg hängde med mästerkocken Sigrid Bárány hem för att rulla sushi. Här bjuder Sigrid på några hemmasushitips, samt rullar ihop en riktigt märklig Budapeststubbesushi. En makirulle som skulle få mästerkockarna i Japan att gråta.
  • Quiz:Vad kan du om Melodifestivalen?
   Nu har Melodifestivalen tagit över tv-underhållningen på lördagskvällarna. Testa dina kunskaper i Icakurirens Melloquiz.