Vad ska jag äta med IBS?

Vad ska jag äta med IBS? Hejsan!Jag är en tjej som är 22 år gammal och har haft problem med magen sedan jag var liten....

Vad ska jag äta med IBS?

Hejsan!
Jag är en tjej som är 22 år gammal och har haft problem med magen sedan jag var liten. För något år sedan fick jag fått reda på att det troligtvis är IBS det handlar om. Har försökt ta reda på vad man ska äta och hur. Håller regelbunden kost och äter små portioner och ofta men har ofta problem med diare och gaser. Undrar mest vad jag egentligen bör äta. Oavsett var man läser motsäger folk varandra. Är bönor till exempel bra för magen? Och vilka fibrer kan man egentligen äta? Har hört att utesluta kolhydrater ur kosten kan hjälpa, borde jag testa detta?

Med vänliga hälsningar
Lisa

Svar:

Hej Lisa!

Bra att du har fått en diagnos på ditt magproblem. Jag tycker du ska be om en remiss till dietist av din läkare. Med dietistens hjälp kan ni komma fram till vad din mage mår bäst av. För att minska diarré och gaser var försiktig med fiberrik mat. Minska på råa grönsaker, bönor, fiberrikt bröd och andra fiberrika spannmålsprodukter under en period. Ät kokta gärna finfördelade grönsaker, skala frukten du äter och välj vitt bröd, vitt ris osv. Var även försiktig med fet mat, kaffe och alkohol. Försök också äta långsamt och tugga maten noggrant. Jag hoppas du snart får en dietistkontakt som kan ge dig lite med råd.

 

Vänliga hälsningar

Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top