Jag har anorexia

Jag har anorexia

Hej!
Jag är en tjej på 16 år. I somras fick jag anorexia. Känner hur min kropp inte orkar svälta mer och jag försöker att inte göra det heller och har fått hjälp lite med min ätstörning, men jag är så osäker vad normalt är.
Kan du berätta vad:

1. Jag kan äta som frukost. En nyttig frukost då.
2. Vad är en normal potion?

Hoppas du kan svara på dessa frågorna. Och så att du vet så är jag inte underviktig. Utan jag har längden 1,63 och väger 59-60 kg.
Hoppas du kan svara:)

Svar:

Hej Angelica!
Bra att du känner att din kropp behöver mat och att du har fått hjälp med din ätstörning. Till frukost kan du äta en tallrik filmjölk eller yoghurt med 1 dl fiberrika flingor eller müsli. En smörgås med matfett och proteinrikt pålägg som skinka, leverpastej eller ost. Lägg gärna någon grönsak på smörgåsen också och ät en frukt. Havregrynsgröt med mjölk och smörgås är ett annat alternativ. Du kan också äta smörgås till frukost. Ett par smörgåsar med varierade pålägg, ett kokt ägg och en frukt är en bra frukost.
Till lunch och middag kan du använda tallriksmodellen som hjälp att äta en lagom stor portion. Dela in en normalstor tallrik delar i tre delar. I den ena delen lägger du potatis, pasta, ris, bulgur eller andra korn. I den andra delen lägger du kött, fisk eller kyckling och den tredje delen lägger du grönsaker. Ett hjälpmedel för dig att äta normalportion är att använda Måltidsmåttet. Måltidsmåttet mäter upp en normalstor portion. Det finns ett mått för kvinnor och ett för män. Måltidsmåttet säljs på ett flertal apotek.
 
Vänliga hälsningar
Viveca

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mer att läsa

  Idag
  Bildquiz: Hur bra koll har du på 50-talet?
  • TV: Vi hedrar Olle Ljungström
   Sångaren och artisten Olle Ljungström är död. Han blev känd för hela svenska folket när han medverkade i Så mycket bättre 2012. Innan dess hade han en smalare karriär och var känd för sina finurliga och rättframma texter. Här ser vi honom tillsammans med Miss Li framföra låten "Som man bäddar". Olle ljungström hade länge haft problem med hälsan. Han blev 54 år.
  • Det ska du göra med överbliven ugnspannkaka
   Ugnspannkaka är fantastiskt god mat och jämfört med vanliga pannkakor är det ju skönt att den sköter sig själv i ugnen. Men det är med resterna du når verkliga kulinariska höjder.
  • Elise Lindqvist: Jag var förföljd av ondska
   Hon kallas "morsan" av de prostituerade på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Varje fredagsnatt står Elise Lindqvist på den ökända gatan och bjuder på varm choklad och mänsklig värme.
  • Smidig uppfinning avslöjar gluten i din mat
   Osäker om maten du beställt innehåller gluten? Då kan den här vara lösningen för dig.
  • Björn Borgs liv blir långfilm
   Han är en av våra främsta idrottare genom tiderna. Nu ska Björn Borgs liv bli till film.
  Igår
  Vinn ansiktsrengöring och deodoranter från Nivea