Kan man bli laktosintolerant om man utesluter mjölkprodukter

Kan man bli laktosintolerant om man utesluter mjölkprodukter

Jag har hört att om man äter laktosfri kost fastän man inte behöver, så kan kroppen bli så "ovan" med mjölkprodukter att man till slut blir laktosintolerant på riktigt. Är det sant? Om ja: hur mycket mjölkprodukter måste man äta för att kroppen ska behålla förmågan att bryta ner laktos? Jag äter ofta fil o på sista tiden har jag snöat in på låglaktosfil av den enkla anledningen att den är så mycket godare - len o söt. Finns det någon anledning att sluta med det? Jag ska tillägga att jag aldrig dricker mjölk som måltidsdryck o att jag inte äter så mycket ost. Räcker det jag får i mig via bröd, smör och maträtter?

Svar:

Hej Lena!
Det stämmer. Laktasenzymerna som spjälkar mjölkens laktos behöver underhållas. En helt laktosfri kost under längre tid kan innebära att man får svårt att bryta ned laktos och får symtom när man äter mjölkprodukter. Det behövs inte så mycket mjölk för att underhålla laktasaktiviteten. Om du äter mat som innehåller mjölk till exempel pannkaka, äggstanning, béchamelsås eller bröd bakat med mjölk bör det inte vara något problem. Du kanske dricker kaffe eller te med mjölk också. Hårdost är laktosfri.
 
Vänliga hälsningar
Viveca

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mer att läsa

  Idag
  Quiz:Vad kan du om Melodifestivalen?
  Igår
  Vinn biobiljetter till "Den unge Zlatan"
  • Läsarrecept: Grottor med lemoncurd
   För att få variation byter Viveca Granberg ut hallonen i hallon­grottorna mot lemoncurd. Resultatet blir syrligt, sött och jättegott!
  • Relationsexperten: Så bryter du ensamheten
   Icakurirens relationsexpert Ingemar Gens: Många av de frågor Icakurirens relationsexpert Ingemar Gens får handlar om ensamhet. Här delar han med sig av åtta tips för att få kontakt.
  • Helgens mat: Äpple på menyn
   Veckans helgmat går i äpplets tecken, från en fräsch skagenröra med tärnat äpple till fläskkarré med cider och ett frasigt äppelflarn till dessert.
  • TV: Här lagar Sigrid Bárány Budapeststubbesushi
   Icakurirens Helena Rönnberg hängde med mästerkocken Sigrid Bárány hem för att rulla sushi. Här bjuder Sigrid på några hemmasushitips, samt rullar ihop en riktigt märklig Budapeststubbesushi. En makirulle som skulle få mästerkockarna i Japan att gråta.
  • Quiz:Vad kan du om Melodifestivalen?
   Nu har Melodifestivalen tagit över tv-underhållningen på lördagskvällarna. Testa dina kunskaper i Icakurirens Melloquiz.