Kan man bli laktosintolerant om man utesluter mjölkprodukter

Kan man bli laktosintolerant om man utesluter mjölkprodukter

Jag har hört att om man äter laktosfri kost fastän man inte behöver, så kan kroppen bli så "ovan" med mjölkprodukter att man till slut blir laktosintolerant på riktigt. Är det sant? Om ja: hur mycket mjölkprodukter måste man äta för att kroppen ska behålla förmågan att bryta ner laktos? Jag äter ofta fil o på sista tiden har jag snöat in på låglaktosfil av den enkla anledningen att den är så mycket godare - len o söt. Finns det någon anledning att sluta med det? Jag ska tillägga att jag aldrig dricker mjölk som måltidsdryck o att jag inte äter så mycket ost. Räcker det jag får i mig via bröd, smör och maträtter?

Svar:

Hej Lena!
Det stämmer. Laktasenzymerna som spjälkar mjölkens laktos behöver underhållas. En helt laktosfri kost under längre tid kan innebära att man får svårt att bryta ned laktos och får symtom när man äter mjölkprodukter. Det behövs inte så mycket mjölk för att underhålla laktasaktiviteten. Om du äter mat som innehåller mjölk till exempel pannkaka, äggstanning, béchamelsås eller bröd bakat med mjölk bör det inte vara något problem. Du kanske dricker kaffe eller te med mjölk också. Hårdost är laktosfri.
 
Vänliga hälsningar
Viveca

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mer att läsa

  Idag
  Vinn skålset från Staub!
  • Helgens mat: Paj på italienska
   Paj är smart bjudmat som kan göras i förväg. Även förrätt och efterrätt kan förberedas så att du får tid över för gästerna. Foto: Eva Hildén Smith
  Igår
  Bildquiz: Hur bra koll har du på 50-talet?
  • TV: Vi hedrar Olle Ljungström
   Sångaren och artisten Olle Ljungström är död. Han blev känd för hela svenska folket när han medverkade i Så mycket bättre 2012. Innan dess hade han en smalare karriär och var känd för sina finurliga och rättframma texter. Här ser vi honom tillsammans med Miss Li framföra låten "Som man bäddar". Olle ljungström hade länge haft problem med hälsan. Han blev 54 år.
  • Det ska du göra med överbliven ugnspannkaka
   Ugnspannkaka är fantastiskt god mat och jämfört med vanliga pannkakor är det ju skönt att den sköter sig själv i ugnen. Men det är med resterna du når verkliga kulinariska höjder.
  • Smidig uppfinning avslöjar gluten i din mat
   Osäker om maten du beställt innehåller gluten? Då kan den här vara lösningen för dig.
  • Helgens mat: Paj på italienska
   Paj är smart bjudmat som kan göras i förväg. Även förrätt och efterrätt kan förberedas så att du får tid över för gästerna. Foto: Eva Hildén Smith
  • Elise Lindqvist: Jag var förföljd av ondska
   Hon kallas "morsan" av de prostituerade på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Varje fredagsnatt står Elise Lindqvist på den ökända gatan och bjuder på varm choklad och mänsklig värme.