Kan man bli laktosintolerant om man utesluter mjölkprodukter

Kan man bli laktosintolerant om man utesluter mjölkprodukter Jag har hört att om man äter laktosfri kost fastän man inte behöver, så kan kroppen bli...

Kan man bli laktosintolerant om man utesluter mjölkprodukter

Jag har hört att om man äter laktosfri kost fastän man inte behöver, så kan kroppen bli så “ovan” med mjölkprodukter att man till slut blir laktosintolerant på riktigt. Är det sant? Om ja: hur mycket mjölkprodukter måste man äta för att kroppen ska behålla förmågan att bryta ner laktos? Jag äter ofta fil o på sista tiden har jag snöat in på låglaktosfil av den enkla anledningen att den är så mycket godare – len o söt. Finns det någon anledning att sluta med det? Jag ska tillägga att jag aldrig dricker mjölk som måltidsdryck o att jag inte äter så mycket ost. Räcker det jag får i mig via bröd, smör och maträtter?

Svar:

Hej Lena!
Det stämmer. Laktasenzymerna som spjälkar mjölkens laktos behöver underhållas. En helt laktosfri kost under längre tid kan innebära att man får svårt att bryta ned laktos och får symtom när man äter mjölkprodukter. Det behövs inte så mycket mjölk för att underhålla laktasaktiviteten. Om du äter mat som innehåller mjölk till exempel pannkaka, äggstanning, béchamelsås eller bröd bakat med mjölk bör det inte vara något problem. Du kanske dricker kaffe eller te med mjölk också. Hårdost är laktosfri.
 
Vänliga hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top