Experten: Så ska du tänka kring försäkringar

En försäkringskoll är bra för alla, oavsett ålder, att göra en gång om året.

Vi fick ett brev till redaktionen från en pappa: “I snart 25 år har jag och min hustru betalat en barn- och ungdomsförsäkring för vår son Fredrik. Eftersom han nyligen fyllde 25 har försäkringen upphört att gälla. Frågan är om han ska satsa på en livförsäkring hos ett försäkringsbolag eller räcker det med en gruppförsäkring (med livförsäkring, olycksfallsförsäkring, sjuk- och diagnosförsäkring) hos facket? Han är medlem i Unionen. Vår son arbetar heltid men han har endast projektanställningar”.

Detta brev fick oss på redaktionen att diskutera vilka försäkringar vi behöver.

Det är bra att ha haft en barn- och ungdomsförsäkring. Tyvärr är många barn oförsäkrade, statistiken visar att vi försäkrar våra bilar mer än våra barn. Kommunerna har försäkringar för barnen men de är ofta bara olycksfallsförsäkringar. I många fall gäller de inte på lov, i några fall heller inte på helger. 

Läs mer: Behöver man prylförsäkringar?

Sjuk- & olycksfallsförsäkring

Fredrik, och alla vi andra, behöver en bra sjuk- och olycksfallsförsäkring nu när barnförsäkringen har upphört. Det räcker inte med en olycksfallsförsäkring, för det är ofta sjukdom som kan ge oss men för livet. Och det är när vi kanske inte kan arbeta mer som försäkringen kan ge framtida trygghet. Har vi flera försäkringar kan vi få ersättning för bestående invaliditet från alla försäkringarna. 

De gruppförsäkringar som erbjuds genom fackförbunden är bra och prisvärda, i och med att det är så många som har samma försäkring. Den följer också med medlemskapet i facket, vilket gör att den gäller även under tider av arbetslöshet. Livförsäkringsbeloppet är vanligtvis inte så stort, kring 20 000 kronor, och mer tänkt som en begravningsförsäkring.

Det finns andra, som banker och arbetsgivare, som erbjuder bra gruppförsäkringar. Även idrottsklubbar, pensionärs-
organisationer och andra
föreningar kan ha olika former av gruppförsäkringar. 

Har du en gruppförsäkring genom arbetsgivare eller fack och går i pension kan du ofta, inom en viss tid, teckna en fortsättningsförsäkring. Vanligen blir den något dyrare men är ändå prisvärd.

Det går också att ha en individuell sjuk- och olycksfallsförsäkring. Fördelen är att den kan vara på större belopp, nackdelen är att det krävs en mer omfattande hälsodeklaration.

Livförsäkring

För den som är ung behövs inte en särskild livförsäkring, men när man bildar familj är den mycket bra. Den ger efterlevande en viss summa pengar om den försäkrade dör. Eftersom den blir dyrare med åren, och hälsan kan påverka möjligheterna att få den, kan det vara bra att ändå börja tidigt med försäkringen. 

Den finns både som gruppförsäkring och som individuell försäkring. Ibland säljs den ihop med bolån under namn som bokvar-försäkring och liknande. 

Idag går det att få livförsäkringar som gäller ända upp till 85-årsåldern och det kan vara en bra trygghet för det äldre paret där risken är stor att den med låg pension blir kvar. Men i högre ålder kan priset för försäkringen bli högt.

Nästa sida: Hemförsäkring

 

Hemförsäkring

Alla som flyttar hemifrån behöver en hemförsäkring. Jag brukar säga att du ska ha hemförsäkring även om du inte har något eget hem för det är mer än ditt hem som är försäkrat. I en hemförsäkring ingår även ett reseskydd som bland annat gör att du slipper betala i värsta fall flera hundratusen kronor för att komma hem om du blir sjuk eller skadad utomlands. 

Ibland ingår hemförsäkring i fackföreningsavgiften. Men för Fredrik som är med i Unionen gör den inte det. Däremot har han rabatt hos försäkrings-bolag genom sitt medlemskap. 

Det är bra att regelbundet se över hemförsäkringen och kontrollera försäkringsbeloppet. Är det för lågt finns risken att du är underförsäkrad och du får svårt att få ut rätt värde vid exempelvis ett inbrott. Försäkringen kan också ut-ökas med ett större skydd, ett allriskskydd (som förr ibland kallades drulleförsäkring). 

Den som bor i villa bör ha en hem- och villaförsäkring som täcker skador på bostaden. Och den som bor i bostadsrätt bör ha bostadsrättstillägg, som till exempel ger skydd om en vattenläcka i lägenheten ger skador på grannarnas lägenheter. 

Skydd mot id-kapning

En nyhet är att allt fler bolag erbjuder skydd mot id-kapning. Skyddet kan finnas i grundförsäkringen eller i den mer omfattande hemförsäkringen, beroende på bolag. Det täcker kostnader och ger möjlighet till juridisk hjälp exempelvis om någon öppnat ett bankkonto, kapat lagfarten, belånat ditt hus eller registrerat ett telefonabonnemang i ditt namn.

Så ser samhällets grundskydd ut

I Sverige har vi olika grundskydd som samhället står för, våra socialförsäkringar. Blir vi till exempel sjuka kan vi få sjukersättning och får vi barn finns föräldraförsäkringen. 

I anställningen kan det också finnas försäkringar. Finns det kollektivavtal på arbetsplatsen får vi ytterligare
ersättning vid sjukdom eller föräldra-
ledighet. Vi har också ett försäkrings-
skydd mot olyckor och arbetslöshet. 

Det går att öka dessa skydd med egna försäkringar. Ibland ingår de i fackföreningsavgiften, som en inkomstförsäkring utöver vad a-kassan ger vid arbetslöshet. Ibland kan vi teckna dem privat som en sjukförsäkring, eller sjuklöneförsäkring, som ger extra ersättning vid långvarig sjukdom. 

Vid en genomgång av försäkringarna är det alltså bra att också fundera över vilket skydd som
samhället, jobbet och facket ger. Räcker det eller behövs ytterligare skydd? Vilka alternativ finns och vad kostar de i så fall? 

Vill du veta mer om dina socialförsäkringar, kontakta Försäkringskassan på telefon 0771-524 524 eller läs mer på deras hemsida, www.forsakringskassan.se

Vill du veta vilket skydd du har i ditt arbete kan du kontakta lönekontoret eller facket.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top