Bila i Europa!

Ni som redan gjort det håller förmodligen med mig – det är väldigt kul att bila i Europa, där det nästan jämt är nära till nya upplevelser.

Barn i bilen

Det är jobbigare att åka bil långt när man är liten och när man måste sitta bak. Tänk på barnen när ni planerar sträckorna – annars är det risk att de tycker det blir för jobbigt och att ni sedan irriterar er på deras missnöje..
• Rasta ofta och lägg in sådant som barnen gillar i dagsprogrammen – förvånansvärt ofta funkar precis samma saker som de vuxna tycker är kul.
• Varsin mp3-spelare eller freestylebandspelare är guld på långa bilresor. Barnen får höra på den musik eller de sagor de själva vill. Glöm
inte batterier eller att ladda
spelarna varje kväll.
• Det kan bli hett i baksätet – sätt solskydd för fönstren.
• Åksjuka är inte kul. Är barnet känsligt eller vägen kurvig är det klokt att ge medicin i god tid så den hinner verka. Undvik glass förrän ni stoppat för dagen – mjölkprodukter ökar risken att bli illamående.
• Ha alltid hushållspapper och påsar till hands – det är inte alltid det går att stanna när det spillts.
• Kudde eller nackstöd är skönt när man blir trött. Något att dra över sig är också bra när det är sovdags.
• Billekar är kul: på hemsidan www. busungar.com/kulokalas/lekar.asp finns en rad förslag, som att leta bilnummerskyltar i nummerordning, 001, 002, 003, och så vidare.
• Små barn mår bra om de får ta med sig någon favoritleksak och gosedjur

Bila i Europa!
Vi har det bra, vi har bak i bilen.
Bila i Europa!
Oavsett om ni vill uppleva en storstad eller…
Bila i Europa!
…hisnande naturupplevelser så är…

Inget slår bilen om man vill kunna röra sig fritt på semestern. Och det känns fint att utan bekymmer kunna ta med en låda champagne köpt direkt av producenten utanför Reims eller den där otympliga men ursnygga trendiga lampan från Milano, som flyget aldrig hade accepterat som handbagage.

Och så kan man ju lätt hänga på ett par cyklar bak, eller ta med husvagnen – campingplatser finns det ju gott om – och då är boendet fixat.

Sväng av motorvägar när det är dags för lunch. På sina håll, som i Italien och Frankrike, har motorvägsrestaurangerna riktigt bra mat men oftast är nöjet så mycket större på torget i någon småstad du kanske aldrig hört talas om innan.

En välplanerad resa är oftast roligare i längden än en där allt går på lösa boliner. Men lämna ett stort utrymme för improvisation. Just friheten med bil är det du ska dra nytta av. Stanna för ett snabbdopp i havet när solen steker, unna dig och barnen en halvdag på den stora nöjesparken och övernatta på det där mysiga hotellet ni egentligen hade tänkt att köra förbi.

Vart man styr kosan är inte så viktigt – det finns massor att se i hela Europa och med några få undantag (främst Ryssland) är det hur enkelt som helst att passera gränser i dag.

Men vill man ner till Medelhavet kan det vara smartare att flyga – lågprisflygen blir ju bara fler – för att sedan hyra bil en eller ett par veckor. Vill man hyra av stora etablerade uthyrare blir det nästan alltid billigare att boka hemifrån. Kan man tänka sig lokala småskuttar kan man göra fynd på plats i flera länder – främst Spanien, på Balkan och i Turkiet. Men kolla vilket försäkringsskydd du får – smäller det kan det bli dyrt annars.

Känner du dig ändå osäker på att bila – undvik storstäderna. Det är där det är som stressigast, ibland är det svårt att hitta och p-platser kan vara hopplöst att få tag på. Sök i stället upp fynden med hjälp av en guidebok – Paris eller London kan du se på en långweekend med flyg i stället.

FÖRE RESAN
• Skaffa en bra vägatlas, alternativt bra gratiskartor från turistbyråerna, över transportsträckorna om du redan har detaljkartor från resans huvudmål.

• Investera i en guidebok. De flesta av de riktigt bra finns bara på engelska, men ibland finns det fynd på svenska.

• Motormännens Riksförbund, www.motormannen.se, uppdaterar årligen sin faktaspäckade handbok Upptäck Europa med bil, där i stort sett allt som rör bilsemestern står – en guldgruva för bara 75 kr om du är medlem, annars kostar den 175 kr.

• Kolla internet. Det finns mycket bra gratismaterial att hämta där.
En bra hemsida är www.bilaieuropa.se med massor av användbara länkar, bland annat om fina vägsträckor.

• Ha bra försäkringar: Råkar du ut för något utomlands så blir försäkringsfrågan mycket enklare om du har en helförsäkrad bil. Då betalar ditt försäkringsbolag dig oavsett vem som orsakade olyckan. Normalt har man 45 dagars reseförsäkring inbakad i hemförsäkringen – kolla dina villkor. Det gröna kortet är bevis på att din bil har en giltig trafikförsäkring. I Europa är det bara en handfull öststater som kräver det numera – kortet kan beställas från ditt försäkringsbolag för en hundralapp. Albanien, Ryssland och Moldavien kräver även ett internationellt körkort, något du inte behöver inom EU.

• Glöm inte pass och körkort.

• Packa rätt: Ska du shoppa mycket – alkohol i stora mängder lockar många, liksom byggmaterial i Polen – tänk då på vilken maxlast som är tillåten. Många bilister vinkas av vägen då de kommer med färjor till Sverige på grund av överlast. Du får böta och måste plocka ut allt som ger övervikt. Även om du inte ska handla mycket är det smart att resa med liten packning. Att bära in och ut en massa väskor vid övernattning är tungt och trist och att lämna hälften i bilen lockar till stöld.

• S-märke bak på bilen är ett krav i många länder, även om det inom EU räcker med de nya nummerplåtarna där landskoden framgår vid sidan om EU-flaggan.

UNDER RESAN
• Allt tar mer tid än du tror är en klok devis att ha med på Europaresan. Motorvägar proppar igen, bergsvägar visar sig långsammare än du anat, det sköna lunchstoppet blev längre och plötsligt dyker någon intressant sevärdhet upp. Att fylla tiden är inte svårt, då är det jobbigare att inse att man fortfarande har 15 mil kvar när klockan närmar sig sju på kvällen och man mest av allt vill vila. Stress gör allt tråkigare och dig till en sämre bilförare.

• Undvik den värsta ruschen. Sista veckan i juli och första veckan i augusti korkas det europeiska vägnätet ihop när alla går på semester. Längs de större vägarna finns i hela Västeuropa skyltar med frekvenser för de lokala trafikrapporterna.

• Precis som hemma gäller regeln lämna inte en massa värdesaker i bilen. Det här kan vara svårt när man stannar på dagen med bagageutrymmet fullastat. Välj i så fall en bevakad parkering eller en med mycket folk i rörelse och plocka undan alltför uppenbara värdesaker.

• Registreringsbevis i original måste du ha med (även för hus- eller släpvagn) – lämna en kopia hemma.

• Extra glödlampor till bilen måste man ha i bland annat Spanien och Kroatien.

• Brandsläckare är det krav på i en rad länder, bland annat baltstaterna och Grekland.

• Första hjälpen-utrustning är obligatoriskt i de flesta länder i Europa, dock ej Sverige.

• Varningstriangel måste du ha även i Sverige, men numera kräver bland annat Italien, Spanien och Österrike att du också har en reflekterande varningsväst i bilen.

• Flertalet länder i Europa, Sverige undantaget, har förbjudit prat i mobiltelefon om man inte använder handsfree.

• Halvljus tänt på dagen är numera obligatoriskt i de flesta länder i Europa – strunta i om någon blinkar ilsket för att du har det tänt dagtid.

• Bensin är ungefär lika dyrt överallt. Men det finns några undantag där det lönar sig att tanka, som de tre baltstaterna, Polen och Luxemburg. Har du en bil som går på annat än bensin eller diesel kan du leta utländska tankställen på hemsidor som www.gasforeningen.se och www.lpga.co.uk.

Av: Johan Öberg

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top