Upplev stillheten – Fårö på hösten

Färre turister, lägre priser och stränderna för sig själva. Det finns många anledningar att semestra i Sverige under lågsäsong. Vi har besökt Fårö i början av hösten.

8 smarta lågsäsongstips

  • Undvik att resa under skolloven, då stiger priserna på såväl charterresor och reguljärflyg som stugor och vandrarhem. Försök att pricka in veckan före eller efter loven. Sportlovet är från vecka 7 till 10 – olika delar av Sverige har lov olika veckor. Påsklovet är veckan före och efter påsk. Sommarlovet pågår från mitten av juni till och med tredje veckan i augusti. Höst-lovet är vecka 44.
  • Fynda billiga hotell under lågsäsong. Nättjänster hjälper dig att hitta lediga rum på lyxhotell runtom i världen. Googla på ”top secret hotels” och ”late rooms”. Bli medlem i Secret Escapes som erbjuder sina medlemmar stora rabatter på handplockade, lyxiga hotell över hela världen.
  • I svenska fjällen kan en lyxstuga som kostar 20 000 under en sportlovsvecka hyras ut för 3 000 kronor under hösten – perfekt för fjällvandrare och bär/svampplockare.
  • Lågsäsongskryssa. Satsa på Medelhavet under vintern, och Karibien sommartid. Rederiernas priser sjunker kraftigt under lågsäsong. 
  • Förläng Sommarsverige. I slutet av augusti och en bra bit in i september är havet ofta varmt, och dagstemperaturerna fortfarande behagliga. 
  • Gå mot strömmen – stanna kvar på landet när andra drar in till stan. 
  • Res långväga. Det går faktiskt utmärkt att besöka Indien och Thailand på sommaren. Ha dock koll på monsunen, som i många fall bara innebär någon timmes regnande per dag.

– Det här är den bästa tiden. Nu när alla människor är borta är det äntligen möjligt att rida på stränderna, jublar Fia Lundberg, som driver Fårö Islandshästar.
Vi kan inte annat än att hålla med. Vi åker till Fårö några veckor efter att skolorna har dragit igång igen . ”Vi” är ett gäng på tio personer, i tre generationer, som ska fira en sjuttioårsdag. Vi bor lyxigt i strandvillorna på Sudersands camping, men betalar bara hälften så mycket som man gör under högsäsong. Vi noterar att endast de villor som vi bor i är uthyrda. Vi morgonjoggar med efterföljande bad på en ödslig strand. Vi sveper genom ett folktomt Ica. Vi slipper köa för våra crêpes på Crêperie Tati. Och vi har hela vackra stranden Norsta Auren för oss själva.
Det bästa resetipset alla kategorier är antagligen att resa under lågsäsong. Den som är
tidigt ute, och som Sverigesemestrar i april och maj, kan njuta av blomning och fågelliv. Hur många gånger har man inte tänkt: ”Man borde vara ledig mellan hägg och syren”? Nackdelen med vårledigt är förstås att det fortfarande är kyligt i luften och framförallt i havet.
Den som är sent ute och som ger sig iväg på Sverigeferie när alla andra återvänder till skolor och jobb, kan istället oftast njuta av varmt badvatten, ett sensommarlugn och välvilligt inställda lokalbor som drar en lättnadens suck när den intensiva turistsäsongen är över.
Oavsett om man väljer vår eller höst är det billigare, lugnare och mindre trängsel i butiker och på restauranger och stränder. Att mycket är stängt – för det är den bittra lågsäsongssanningen – får man helt enkelt leva med, det gäller att nosa rätt på de ställen som håller öppet.
–  Så är det. Det är tragiskt att Fårö ska ha en säsong på åtta veckor. Vi försöker dra ut på säsongen för att locka nya turister. Men vi hamnar lätt i moment 22. Om inget är öppet kommer inga turister, och kommer det inga turister är det svårt för oss att hålla öppet, säger Thomas Lindholm, som driver Kutens Bensin.

Vi äter 70-årsmiddag i Kutens finrestaurang Bistro Albatross, i en gammal renoverad lada med långbord och sådär lagom mycket folk. Det sorlas från borden runt omkring. Vi dricker fransk, torr cider och äter gotländska specialiteter som gulbetor och lamm, och såklart konditorns magnifika chokladtårta. Resten av kvällarna lagar vi maten hemma i vårt egna hyrhus.

Kilometerlång sandstrand

Dagen efter inleder vi med långpromenad på Sudersand, som har röstats fram till en av världens finaste stränder. Den är flera kilometer lång och helt vänd mot söder, och här känns det som om solen alltid ligger på. Så också den här septemberhelgen. Vi har tur med vädret. Det finns ju inga garantier så här års. Men det finns det som bekant inte i ett Sommarsverige heller. Vi har köpt picknick på Ica och dukar upp charkuterier, ostar och bröd. Vi sitter i en av sandgroparna som semesterfirarna brukar slåss om på sommaren.
– Var är alla människor? Pensionärerna? Det måste ju finnas massor av folk som är lediga nu. Det är obegripligt att det är så lugnt. När folk tror att säsongen är slut, bjuder Sudersand på varma bad i flera veckor till, säger Anders Jansson, som är ute och promenerar, och som vill understryka att han också tycker om Fårö i sommarskrud:
– Sommarfårö är underbart. Då kan man inte gå till Ica utan att det tar två timmar för att man träffar massa människor som man känner. Men att vara här under lågsäsong är en annan slags upplevelse. Färgerna är annorlunda.
Ljuset är annorlunda. Det är tystare. Och om kvällarna är det mörkt, men ofta stjärnklart. Att bada i månskenet brukar vara årets bästa bad.

Fantastisk naturupplevelse

Så är det dags för helgens höjdpunkt – att rida islandshäst. Vår ridvana sträcker sig från en som aldrig har suttit på en häst, till en som har haft flera egna hästar. När Fia, vår instruktör, har fått ett hum om vår erfarenhet går vi tillsammans till hagen och hämtar lämpliga hästar.
– Det här är snälla hästar, som är lättridna och orädda. Men ni måste vara tydliga, visa att det är ni som bestämmer. Hästarna kommer att hålla sig till varandra, de gillar att hålla ihop, så ni behöver inte vara rädda att någon bara ska galoppera iväg, säger Fia.
Vi rider från Gåsemora upp på skogsvägar, genom vackra Ängen, och förbi väderkvarnar. Höjdpunkten är när vi kommer ut till havet och rider på stranden, och till slut till och med ner i vattnet. Det är en magisk ritt i ett fantastiskt landskap. Naturen är storslagen och tar andan ur vem som helst – inte minst om man sitter uppe på en häst.

Ger energi inför hösten

Sista dagen åker vi Fårö runt och tittar på raukar, kyrkan, Ingmar Bergmans grav, Bergmansmuseet, och avslutar på stranden Norsta Auren, längst ut på Fårö. Det är en strålande vacker sensommardag, men vi är ensamma på stranden, sånär som på ett par som har slagit upp varsin Baden-Baden-stol mitt på stranden. Den ena sitter med näsan i en Mari Jungstedt-deckare, den andra har ansiktet vänt mot solen.
– Vi fick resan i present av döttrarna. Det har varit en riktig höjdare, vi har haft fantastiska dagar. Njutit av fint väder, vacker natur och god mat. Det här kommer att ge oss energi hela hösten, säger Inga Strand.
På kvällen äter vi middag ute på terrassen. Vi häller upp varsitt glas vin och blickar ut över stranden.
Och vi konstaterar: det är en sanning med modifikation att sommaren är så kort.

 

Av Anna Wahlgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top