Hur väljer jag julskinka i år?

Ekoskinka, Kravmärkt eller ingen alls. Just nu undrar vi om man över huvud taget ska våga köpa skinka till jul. Efter alla larm om vanvårdade grisar känns det inte självklart.

Hur väljer jag julskinka?
Anette Sievers bästa tips är att leta efter någon lokal charkuterist att lita på, en gårdsbutik eller saluhall. Foto: Arne Adler

Dags för årets djupdykning i kyldisken efter den perfekta julskinkan. Men finns den? Köttindustrins bild av glada svenska grisar med knorr på svansen visade sig inte stämma. Efter larmen om vanvårdade grisar ligger det nära till hands att välja bort julskinkan helt. En annan strategi är att bara blunda för eländet och känna sig fram till en lagom stor och lagom rund julskinka.
Men om jag vill göra ett medvetet val, hur gör jag? Här är tre saker att ha koll på:

Ursprunget

Just i år kanske inte svenskt kött känns så lockande, men titta ändå efter ursprungsland. Det är frivilligt att märka fläskkött. Om det ändå nämns är det för att köttproducenterna vill skryta med svenskt kött. Står det ingenting kan du sluta dig till att skinkan är från något annat land, framför allt Danmark. Själv har jag inte glömt vårens avslöjanden, med danska suggor som fixerades i trånga burar utan halm och som regelmässigt fick knorren avklippt. I valet mellan svenskt och danskt väljer jag fortfarande svenskt.

Leta efter färsk

Är det viktigt för dig att köttet kommer från en nyslaktad gris, välj en färsk rimmad julskinka framför den färdigkokta. Julskinkorna börjar produceras mitt i sommaren, efter grillsäsongen. En del skinkor fryses ner, en del djupkyls och kokas senare. Djupkylning behöver inte redovisas på förpackningen, till skillnad från djupfrysning. Det är fullt lagligt att förvara en skinka vid en temperatur strax över nollpunkten i några månader för att senare koka den och sälja den som kokt, vakuumpackad julskinka.

Krav eller eko?

Själv litar jag på Krav när det gäller god djuromsorg, men när det gäller julskinkan lönar det sig inte att leta efter Kravmärket – i alla fall inte på en vanlig Ica eller Coop. Den största ekologiska köttproducenten Scan tillsätter nitrit till ekoskinkorna för att de ska bli rosa (annars är de grå), och det tillåter inte Krav. Därför blandas skinkor från alla sorters ekogrisar, både Kravgodkända och EU-ekologiska. När det gäller EU-ekologiska djur finns inte samma stränga krav på att djurens naturliga beteende ska tillfredsställas, till exempel grisars utevistelse i hage.

Vad som ändå gör att jag föredrar ekologisk skinka framför konventionell är att alla ekobönder årligen kontrolleras av en tredje part.
Min julskinka är faktiskt beställd från en gårdsbutik som garanterar Kravmärkt djurproduktion och närslakt, men det köttet räcker förstås inte till alla. Bästa tipset är ändå att leta lokalt efter någon charkuterist att lita på, kanske en gårdsbutik eller en välsorterad saluhall. Annars återstår bara att vänta på en Godare jul 2010. Då kommer med all säkerhet julskinkorna från gladare grisar.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mer att läsa

  Idag
  Quiz:Vad kan du om Melodifestivalen?
  Igår
  Vinn biobiljetter till "Den unge Zlatan"
  • Läsarrecept: Grottor med lemoncurd
   För att få variation byter Viveca Granberg ut hallonen i hallon­grottorna mot lemoncurd. Resultatet blir syrligt, sött och jättegott!
  • Relationsexperten: Så bryter du ensamheten
   Icakurirens relationsexpert Ingemar Gens: Många av de frågor Icakurirens relationsexpert Ingemar Gens får handlar om ensamhet. Här delar han med sig av åtta tips för att få kontakt.
  • Helgens mat: Äpple på menyn
   Veckans helgmat går i äpplets tecken, från en fräsch skagenröra med tärnat äpple till fläskkarré med cider och ett frasigt äppelflarn till dessert.
  • TV: Här lagar Sigrid Bárány Budapeststubbesushi
   Icakurirens Helena Rönnberg hängde med mästerkocken Sigrid Bárány hem för att rulla sushi. Här bjuder Sigrid på några hemmasushitips, samt rullar ihop en riktigt märklig Budapeststubbesushi. En makirulle som skulle få mästerkockarna i Japan att gråta.
  • Quiz:Vad kan du om Melodifestivalen?
   Nu har Melodifestivalen tagit över tv-underhållningen på lördagskvällarna. Testa dina kunskaper i Icakurirens Melloquiz.