Målarskola – 8 steg till snygga fönster

Kittet har lossnat och färgen börjar spricka. Det är hög tid att göra något åt fönstren, vi visar dig hur du gör.

Vilken färg ska jag välja?

Det finns två alternativ för målning av fönster – traditionell oljefärg och vattenburen akrylatfärg. Utvecklingen av färger går nu snabbt mot akrylat, och det är för miljöns skull. De har också betydligt kortare torktid, de går att måla över redan efter några timmar.

– Inom några år kommer akrylatfärgerna att helt dominera marknaden. De färgerna har blivit mycket bättre på de senaste åren, säger målarmästare Björn Bergdahl.

Oljefärgerna kommer inte att förbjudas som en del rykten säger. Men redan i år blir det strängare regler för hur mycket organiska ämnen som får finnas i en färg.

Vilka färgfabrikat är då mest stryktåliga för väder och vind? Folksam har sedan flera år testat färger för fasadmålning, men inte för fönster.

– En del av de färger som vi testat fungerar säkerligen för fönstermålning men fönstervirke är lite annorlunda utvalt. Det går inte att dra några slutsatser för fönstermålning från vårt test, säger Jan Snaar, miljöchef på Folksam.

En fingervisning kan testet kanske ändå ge. Såväl Alcro som Jotun har akrylatfärger anpassade för fönstermålning och deras fasadfärger får godkänt betyg. Det var bara fem andra av 45 testade fasadfärger som klarade kraven. De som klassas som bra köp för fasadmålning är:

  • Alcro Bestå Täckfärg (akrylat)
  • Gjöco Herrgård Maximal (akrylat/alkyd)
  • Jotun Demidekk Optimal (akrylat/alkyd)
  • Engwall o Claesson Lasol Fasadmatt 9000 (alkyd)
  • Cuprinol Träfärg (alkyd)
  • Beckers Tradition Linoljefärg
  • Engwall o Claesson Lasol Utv. Linoljefärg

Måla fönster är ett finlir som kräver tålamod och noggrannhet. Det är ju inte bara en sida som ska målas – det är över och under, utsida och insida och mellan fönstren. Det tar sin tid och kräver rätt utrustning.

Björn Bergdahl är målarmästare, han har haft egen målarfirma och är nu yrkeslärare på målarprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge.

Så här gör du

Så här förvandlar han ett blåblekt fönster till skinande vitt, i åtta steg från första skraptaget till det glänsande slutresultatet.

Steg 1. Skrapa bort all lös färg och kitt och det trä där fibrerna rest sig, det som ser ut som ludd.

Steg 2. Tvätta av alla ytor med målartvätt.

Steg 3. Kolla om träet är tillräckligt torrt för att målas. Använd en fuktmätare som du hyr hos färghandlaren. Om fukthalten är över ca 15 procent är det bara att avvakta och låta fönstret lufttorka.

Steg 4. Är fukthalten rätt börjar du med att stryka på grundolja på alla ytor där den gamla färgen skrapats bort. Var noga på de ställen där kittet lossnat. Oljan går på djupet och skyddar träet. Torka bort överflödig olja som inte gått in i träet.

Steg 5. Kitta med linoljekitt. Ta en bit kitt och knåda det mjukt. Lägg på kittet med en kittkniv och stryk sedan med ett fuktat finger så att ytan blir jämn. Det finns också kitt på tub som anbringas med sprutpistol. En smaksak vilket man väljer men Björn Bergdahl håller hårt på burken.

Steg 6. Måla alla ytor och även kittet med grundfärg. Den är viktig för att fönsterfärgen ska få ett bra fäste. Gör ren penseln mellan målarvarven. Använder du en akrylatfärg går det bra med tvål och ljummet vatten. Oljefärger kräver lacknafta eller motsvarande.

Målning av fönstrets utomhussida innebär att du målar framsida, underkant, framkant, ovankant, halva bakkanten och mellan fönstren.

Steg 7. Dags att färdigmåla en första gång. Börja med större ytor där du kan måla med en 30-35 mm pensel. Använd sedan en smalare pensel för att måla ytor mot fönsterglaset. Är du säker på handen kan du måla direkt. Proffsen skruvar långsamt penseln under strykningen för att ta med sig färgen i penseln.

Om du är lite ostadig kan du sätta upp målartejp. Eller använda en bred spackel som du använder som mothåll.

Låt färgen gå cirka två millimeter in på glasrutan så att vatten inte kan tränga in bakom kittet. Torka bort färgstänk från glaset innan färgen har torkat.

– Och kom ihåg att ta bort målartejpen direkt efter målning. Speciellt om du använder vanlig gul målartejp. Den har en bra förmåga att fastna för gott, säger Björn Bergdahl.

Steg 8. Finalstrykningen. Jobbet är gjort. Sätt dig i utemöbeln och njut av resultatet!

Det här behöver du

  • Fuktmätare, hyr den hos färghandlaren.
  • Färgskrapa, en smidig modell som har ett blad med 1,5-2 cm bredd.
  • Pensel. En smal rund eller oval så kallad anstrykare är bäst, den kan hålla mycket färg utan att det rinner. Köp en kvalitetspensel, den kostar över hundralappen och släpper inga hår. För tunna spröjsar passar en 20-25 mm bra, för resten av fönsterramen väljer du 30-35 mm.
  • Kittkniv och linoljekitt
  • Handskar, tunna smidiga. En enkel trädgårdshandske duger bra.
  • Målartejp. Köp den nya blå tejpen, den limmar inte fast så lätt som den vanliga gula.
  • Bred spackelspade, 30 cm
  • Målartvätt el diskmedel.
  • Plastduk eller så kallad mjölkpapp för att täcka altan, stenplattor mm.
  • Grundolja, grundfärg och fönsterfärg.

Foto: Peter Knutson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top