Test av handdukar

Pris och märke säger inget om kvaliteten. I alla fall när det gäller duschhanddukar. Icakuriren har testat tio stycken.Ladda hem testet som pdf-fil.

Fakta om handdukar

Tjock eller tunn frotté?

En smaksatt. I inredningstidningarna ligger de fluffiga badlakanen snyggt uppradade på hyllorna i de påkostade badrummen. Men många föredrar de lite mindre och tunnare duschhanddukarna som torkar snabbare och som tar mindre plats på handdukstorken.

 

Vanlig öglor eller skuren frotté?

En smaksak. Skuren frotté, som ger en plyschliknande känsla, är vanliga öglor som har skurits.

 

Svanen eller Öko-Tex?

Helst båda! Svanen är en nordisk officiell miljömärkning. Visar att varan belastar miljön och människors hälsa så lite som möjligt. Ställer även krav på kvalitet och funktion.

 

Öko-Tex

innebär att tillverkaren garanterar att det inte finns några skadliga ämnen i produkten. Märkningen säger dock inget om hur själva tillverkningen har gått till och väger därmed inte lika tungt som Svanen.

 

Sköljmedel eller inte?

Inte. Sköljmedel gör bara att frottén suger sämre. Dessutom ger medlet extra belastning för miljön när det åker ut genom avloppet. Medlet togs fram på 70-talet då de elektriskt uppladdade syntetkjolarna klistrade fast sig runt benen. I dag, när materialen är mycket bättre, är medlen helt onödiga och snarare ett luktagott-medel.

 

Torktumla eller inte?

En smaksak. Vill du ha en mjuk handduk är tumling att föredra. Vill du ha en som är lite hård och rivig, och dessutom vara snäll mot miljön, hängtorkar du handduken efter tvätt.

Test av handdukar
Handdukstest

Handduk som handduk… Nej, där har du fel. Det finns faktiskt duschhanddukar som knappt går att torka sig med, visar Icakurirens stora test.

En sådan är Rustas som hamnar på absolut bottenplats. Billig javisst, men vad spelar det för roll när handduken inte kan fullfölja sitt uppdrag. För det absolut viktigaste när det gäller duschhanddukar är just absorptionsförmågan. Det bör inte ta mer än 15 sekunder för en kvadratdecimeter tyg att bli helt genomblött när det doppas i ett kärl (se bild). För Rusta tar det 2 minuter och 14 sekunder! Då spelar det ingen roll att den bara kostar 79 kronor. Eller att någon smart formgivare har tänkt ut att den ska ha två hängare, en på långsidan och en på kortsidan. (En bagatell kan man tycka, men visst är det irriterande när handduken med hängare på kortsidan släpar i golvet.)

Ibland går pris och kvalitet hand i hand men det gäller knappast handdukar. De båda rekorddyra märkena Lexington och Pelle Vävare, som kostar 375 kronor respektive 385, sög inte bättre än sina billigare konkurrenter. Pelle Vävare till och med sämre än de flesta andra, 4,5 sekunder, även om det var inom den godkända marginalen. Dessutom kan man undra hur Pelle Vävare, som på sin hängare skryter om att företaget etablerades 1893, inte haft tid på sig att få fram en handduk med tvättrådet 60 grader. På baksidan av hängaren står nämligen ynka 40 grader som skötselråd, trots att en duschhandduk (liksom annan bomull) ska tvättas i 60 grader för att bli ren.

Bäst sug har Ikeas Fräjen och Coops Änglamark som båda har en absorptionsförmåga på 1,5 sekund. Den sistnämnda får också en stjärna i kanten för sin Svanenmärkning.

Ett litet plus får även handdukarna från Hemtex, Rusta och Åhléns för att de med sin Öko-Tex-symbol garanterar frånvaron av skadliga ämnen i produkten.

Flera av handdukarna krympte mer än 5 procent som är en rimlig krympnivå. En av dem var Ikeas som var dryga fyra centimeter längre före tvätt än vad den utges för att vara. Efter tvätt blev den drygt 7 procent kortare, bara 134 centimeter. Och Icas handduk blev bara 130,5 centimeter efter tvätt! Allra mest krympte Pelle Vävare, dryga 8 procent på bredden! Ett rent ut sagt uselt resultat för testets dyraste handduk.

Icakuriren testade också ögleförankringen, det vill säga hur bra öglorna sitter fast. Sämst är billiga City Gross handduk och dyra Lexington.

– Ingen av dem når upp till den förankring som de borde för att man inte ska dra ut öglorna om man fastnar med naglar och något annat när man torkar sig, säger laboratorieingenjör Therese Åkerstedt som utfört testet.

Täta och korta öglor i prick- eller rutmönsterhåller håller fast trådarna bäst. Här utmärker sig Newport och Ikeas Fräjen och Newport som med sin absorptionsförmåga och välsittande öglor prickmönster blir testets etta respektive tvåa år 2010!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top