Dyrt med extra försäkring till pekmobilen

Försäkra eller inte försäkra, det är frågan när du köper ny pekmobil. En extra försäkring kan vara bra men räkna med att det kostar.

Fakta om allrisk

Allriskförsäkringen skyddar din mobil fullt ut vid "plötslig oförutsedd händelse", ofta hela första året. Därefter dras det av för värdeminskning – olika mycket hos försäkringsbolagen.

Här ett exempel på hur ersättningen kan bli för en pekmobil med hög prestanda som kostar 6 000 kronor, med självrisk på 1 500 kronor.

  • Första året ingen värdeminskning. Efter självrisken får du ut 4 500 kr och en fungerande mobil har kostat dig totalt 7 500 kr.
  • Andra året har mobilen tappat i värde till 60 procent. Du får ut 2 100 kr och är uppe i 10 500 kr totalt.
  • Tredje året har mobilen tappat i värde till 20 procent. Självrisken täcker inte, du måste betala helt för en ny mobil och är uppe i totalt 12 000 kr.

Ser man bara på dessa siffror tycks den separata produktförsäkringen bäst, men fördelarna med allriskförsäkringen är flera:

  • Allriskskyddet gäller även för förlust och stöld.
  • Har hela familjen varsin mobil, behöver ni inte betala en extra försäkring till varje.
  • Du har inte betalat premie enbart för mobilen i onödan om inget händer.

Nackdelen är att värdeminskningen är så stor redan in på mobiltelefonens andra år och att du i praktiken inte har något skydd alls under tredje året. Det tredje året är alltså den extra mobilförsäkringens starka kort – och möjligheten att få samma eller bättre prestanda på sin nya mobil om den drabbas. För en drullig, glömsk person som ständigt råkar ut för saker, kanske det är värt med en extra tusenlapp om året.

Dyrt med extra försäkring till pekmobilen
Kolla hur mycket din hemförsäkring täcker först
En pekmobil, med sina stora ytor av glas, går lätt sönder. Kolla upp vilka skador din hemförsäkring gäller för innan du tecknar en extraförsäkring. Foto: Lars Trangius/Johnér Bildbyrå

Extra försäkring? Den frågan kommer ofta om du står inför att köpa en ny pekmobil. Och reflexmässigt ljuder också tjatet i bakhuvudet om hur onödigt det är med extra försäkringar för hemelektronik. Det finns ju garanti, treårig reklamationsrätt och dessutom allriskskydd till din hemförsäkring.

Men med pekmobilen har vårt telefonbeteende ändrats. Vi ringer inte bara med den, utan surfar, spelar spel och mejlar. Mobilen är ständigt framme och mer utsatt för olyckor, stöld och förluster än tidigare. Pekmobilen ligger också fortfarande högt i pris och är mer stöldbegärlig än vanliga mobiler. Dessutom går den lättare sönder med stora ytor av glas – till och med på båda sidor hos värstingen Iphone.

Visst är det då frestande med en extra mobilförsäkring som "täcker allt". Men de är dyra! En dryg tusenlapp om året i premie kostar de och kan tecknas som regel i max tre år. Allt som allt kan man då ha betalat tre, fyra tusen kronor extra för en pekmobil med hög prestanda. Till det kommer en självrisk på 500 kronor vid varje skadetillfälle.

Camilla Bratt på Konsumenternas Försäkringsbyrå är kallsinnig till dessa produktförsäkringar.

– Det går inte att avfärda dem rakt av, men man ska ställa sig frågan om det är värt pengarna. Försäkringarna är väldigt dyra i förhållande till vad mobilerna kostar. Det finns ofta rätt mycket begränsningar i dem också.

Premien till operatören 3:s försäkring till exempel, går på 89 kronor i månaden för en pekmobil av bästa prestanda, typ Iphone. Det blir drygt en tusenlapp om året. Försäkringen är låst till operatören och du är bunden till försäkringen första året och kan sedan löpa vidare i max tre år.

Självrisken är 500 kronor första gången mobilen skadas eller försvinner, sedan 1 000 kronor varje gång det första året. Förlänger du försäkringen två år är självrisken sedan 500 kr per gång. Går det inte att reparera mobilen, får du en annan med likvärdig eller bättre prestanda om din modell slutat tillverkas.

Så det där med "täcker allt": Skyddet gäller för "plötslig oförutsedd händelse" som olycka, stöld, förlust och fuktskador – men hur det tolkas kan meningarna vara delade om. Du ska dessutom ha varit "aktsam".

Samma ersättningspolicy har försäkringen via exempelvis Phonehouse. Den kostar 374 kronor i kvartalet för en högpresterande pekmobil, vilket blir runt 1 500 kronor per år. Lite dyrare alltså än 3:s premie, å andra sidan är du inte låst till en operatör. Också här är du bunden ett år och kan förlänga försäkringen till max tre år. Självrisken är 500 kronor vid varje skadetillfälle. Försäkringen täcker även köldskador, vilket visat sig kan behövas för Iphone, som inte tål minusgrader och vars garanti bara gäller i plusgrader.

För både 3:s och Phonehouse försäkringar kan det alltså handla om en totalsumma efter tre år på runt 10 000 kronor för en 6 000 kronors pekmobil.

Det är viktigt att få klart för sig vad försäkringen egentligen täcker. Kedjor som Onoff, Siba och Elgiganten erbjuder mobilförsäkringar för max ett år. Premien ligger på upp mot 1 100 kr under det året för en pekmobil med bäst prestanda. Visserligen räknas ingen värdeminskning av och självriskerna är låga; 200– 300 kronor, men försäkringen gäller bara "otursskador" och inte alls stöld och förlust – du måste kunna visa upp den skadade mobilen.

Sammanlagt kan du alltså få betala 1 400 kronor om mobilen skadas första året. Det är i stort sett samma skydd som du ofta redan har i hemförsäkringens allrisktillägg. Och då innefattas även stöld och förlust.

– Det är viktigt att minnas att det finns annat skydd än produktförsäkringarna. Allrisken är väldigt billig i längden. Det kan ju bli mycket pengar annars om varje enstaka pryl i ett hem ska ha sin egen försäkring, påpekar Camilla Bratt.

Det är högst relevant idag, med alla ömtåliga surfplattor och små datorer som vi släpar med oss överallt.

Tre försäkringsärenden

  • Taxiföraren drog med mobilen

Joakim satt i en taxi på väg hem från krogen när han insåg att han glömt något. Han bad taxin vända och vänta utanför. Som pant lämnade han sin nästan nya pekmobil – som taxiföraren drog iväg med.
Joakim hade en särskild mobilförsäkring via sin operatör men företaget ville inte ge ersättning, eftersom det inte kunde räknas som "plötslig oförutsedd händelse". Han använde sig då istället av allriskskyddet i hemförsäkringen. Försäkringsbolaget värderade mobilen till 6 800 kronor, och minus självrisken på 1 200 kronor fick Joakim ut 5 600 kronor.
FÖRSÄKRING: ALLRISK

  • Tvåårig mobil för gammal

Johanna stod i garderoben till en restaurang för att ringa. Det tutade upptaget, så hon la ner mobilen i väskan, två minuter senare skulle hon göra ett nytt försök. Då var pekmobilen borta.
Johanna hade fått mobilen i present bara två år och nån vecka tidigare. Den hade kostat 6 000 kronor. Johanna hade ingen extra försäkring och försökte få ut ersättning från allriskskyddet i hemförsäkringen. Men mobilen hade precis passerat två år och var bara värd 20 procent, alltså 1 200 kronor. Med en självrisk på 1 500 kronor blev det alltså inga pengar för Johanna.
FÖRSÄKRING: ALLRISK

  • Fick nyaste modellen

Sandra skulle sms:a och önska gott nytt år till sin mamma. I villervallan tappade hon mobilen i marken så att glaset spräcktes. Sandra hade en separat försäkring via sin operatör och hon betalade in 500 kronor i självrisk för att få den fixad. Mobilen var nästan tre år gammal och företaget bedömde att det inte var lönt att laga. Sandras mobil hade slutat tillverkas så istället fick hon den nya senaste modellen.
FÖRSÄKRING: SPECIELL MOBILFÖRSÄKRING

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top