Test av mandoliner

En mandolin är inte bara ett musikinstrument, utan ett användbart redskap i köket. En bra köksmandolin ska skära fina skivor och vara lätt att använda. Läs hela testet av mandoliner.

Test av mandoliner
Test av mandolin
Test av mandolin. Foto: Erik Hedman

Köksredskapet mandolin ser inte det minsta ut som instrumentet med samma namn. Däremot används samma snabba handrörelse till både instrumentet och köksredskapet.

En mandolin kan se ut på olika sätt; antingen som en skärbräda med eller utan ett utfällbart eller som en liten skärbräda med handtag.

Det finns också flera olika typer av mandoliner, gemensamt är att de kan skiva grönsaker och rotfrukter. Vissa mandoliner har också utbytbara blad eller skivor vilket gör att de även kan strimla och riva.

I Icakurirens test av mandoliner är Kyocera bäst. Den skivar bra, tjockleken på skivorna är lätt att ställa in. Den är liten, lätt, smidig och lättdiskad. Dessutom har den ett keramiskt blad som aldrig blir slött.

Nästan lika bra är den japanska Benriner som får stämpeln bra. Den har allt som vinnaren har, utom det keramiska bladet. Den kan visserligen fler konster, både strimla och riva, men då vi enbart betygsatt förmågan att skiva hamnar den på en hedersvärd andraplats.

Sämst är den plastiga och skrangliga mandolinen från Anders Petter. Tjockleken på skivorna går inte att reglera och utformningen av hållaren begränsar vad du kan skiva då grönsaken måste få plats i hålet.

Mandoliner med flera funktioner är krångligare och mer tidskrävande att sätta ihop och använda, även diska. Är det för krångliga tar man hellre fram kökskniven än mandolinen. Strimla klarar de flesta mandolinerna med flera funktioner av, däremot inte riva. Vill man riva är det bättre att plocka fram rivjärnet ur skåpet.

Därför är det bra att man innan köpet har funderat ut vad man behöver; räcker det med en mandolin som bara skivar eller vill man också att den ska kunna strimla potatis och morötter? Kanske klarar man sig med matberedaren man redan har? En mandolin med flera funktioner tar större plats i kökslådan.

Var försiktig, använd den hållare som håller fast grönsaken medan man för den över det vassa bladet. Annars är det lätt att skära sig i fingertopparna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top