Test av kolsyreapparater

Bubbla eget kolsyrat vatten och spar både pengar och miljö. Dessutom slipper du kånka hem tunga flaskor. Icakuriren har testat fem kolsyreapparater.

Vatten med och utan bubblor smakar olika, trots att det ursprungligen kommer från samma kran i köket. Däremot kan man inte känna någon skillnad på vattensmaken mellan olika kolsyreapparater.

Det visar Icakuriren test av kolsyremaskiner. Det är överhuvudtaget små skillnader mellan maskinerna. De gör alla sitt jobb. Det som skiljer dem åt är hur praktiska de är att använda.

Tre av de testade modellerna får högsta betyg: OBH Nordicas Gazelle, Agas Aqvia och Sodastreams Genesis. De är alla lätta att använda och praktiska. Men Genesis får ändå stämpeln Bäst! eftersom den enbart får positiva omdömen. Trots att Sodastreams Fizzchip har en finess som visar hur mycket gas som finns kvar i patronen, samt mängden kolsyra i drycken får den inte högsta betyg. Det beror på att den är plastig och att bakstycket är svårt att få av och på vid patronbyte.

Minst praktisk är Wassermax som är både omständlig och krånglig. Den har ett flertal delar och munstycken att hålla reda på och plocka över när man byter patron. Maskinen är också ranglig och saknar vippknapp. Det gör att man måste hålla en hand på den när flaskan ska skruvas på eller av för att inte tippa. Dessutom fungerar den ojämnt och det händer alltför ofta att det bubblar över när man kolsyrar.

En skillnad mellan Wassermaxx och de andra apparaterna är också storleken på bubblorna i vattnet, men det en smaksak vilken typ av bubblor man föredrar. Wassermaxxs bubblor är små, mer som Ramlösas, medan de andra fyra tillverkar stora och tydliga. Mängden bubblor kan man själv styra på maskinerna genom antalet tryckningar.

Vid köpet följer det med en patron med gas, dock inte till Wassermaxx. En patron räcker till omkring 40 - 60 liter beroende på hur bubbligt vatten man önskar. När patronen är slut pantar man den hos återförsäljaren och köper en ny fylld. Den tomma skickas iväg och fylls sedan på igen. En ny fylld gaspatron kostar cirka 250 kronor, att byta ut en tom cirka 90 kronor.

Flaskorna man bubblar och serverar vattnet i är av transparant plast och har en kork och en fot av färgad plast. De ser mycket snarlika ut, bortsett från OBH Nordicas som är mer karafflik. Flaskorna är datummärkta och har en hållbarhetstid på två till tre år beroende på märke, därefter bör de bytas ut. Inte för att de blir giftiga från den ena till den andra dagen, utan för att plasten åldras med tiden. Den blir skörare och förlorar sin elasticitet och kan då spricka, t o m explodera när vattnet kolsyras. För att minska risken att skadas om flaskan spricker, tillverkas de med en försvagad botten, så att om den spricker där.

Många väljer att smaksätta det kolsyrade vattnet och det finns speciella essenser att köpa för ändamålet, men det går lika bra med vanlig saft eller juice. Det viktiga är att man smaksätter vattnet efter att det kolsyrats. Det beror på att sockret kan sätta sig i ventilerna och täppa till, men också för att saft lättare skummar över när det kolsyras än rent vatten.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mer att läsa

  Idag
  Quiz:Vad kan du om Melodifestivalen?
  Igår
  Vinn biobiljetter till "Den unge Zlatan"
  • Läsarrecept: Grottor med lemoncurd
   För att få variation byter Viveca Granberg ut hallonen i hallon­grottorna mot lemoncurd. Resultatet blir syrligt, sött och jättegott!
  • Relationsexperten: Så bryter du ensamheten
   Icakurirens relationsexpert Ingemar Gens: Många av de frågor Icakurirens relationsexpert Ingemar Gens får handlar om ensamhet. Här delar han med sig av åtta tips för att få kontakt.
  • Helgens mat: Äpple på menyn
   Veckans helgmat går i äpplets tecken, från en fräsch skagenröra med tärnat äpple till fläskkarré med cider och ett frasigt äppelflarn till dessert.
  • TV: Här lagar Sigrid Bárány Budapeststubbesushi
   Icakurirens Helena Rönnberg hängde med mästerkocken Sigrid Bárány hem för att rulla sushi. Här bjuder Sigrid på några hemmasushitips, samt rullar ihop en riktigt märklig Budapeststubbesushi. En makirulle som skulle få mästerkockarna i Japan att gråta.
  • Quiz:Vad kan du om Melodifestivalen?
   Nu har Melodifestivalen tagit över tv-underhållningen på lördagskvällarna. Testa dina kunskaper i Icakurirens Melloquiz.