Test av kolsyreapparater

Bubbla eget kolsyrat vatten och spar både pengar och miljö. Dessutom slipper du kånka hem tunga flaskor. Icakuriren har testat fem kolsyreapparater.

3 tips för bästa bubbelvattnet

  1. Ju kallare vatten ju bättre kolsyrar sig vattnet.
  2. Gör ett uppehåll på en sekund mellan varje tryck när du kolsyrar vattnet. Tre tryck räcker för normal kolsyrning.
  3. Låt flaskan sitta kvar några sekunder så att kolsyran hinner sätta sig i vattnet, innan du skruvar av den från apparaten.

Så testade vi

Testet är gjort av Birgitta Rasmusson, tidigare chef vid Ica Provkök. Montering och byte av kolsyrepatron har gjorts för att undersöka hur enkla eller komplicerade apparaterna är. Bubbelförsök har gjorts och det kolsyrade vattnet har jämförts med Ramlösa naturell. De praktiska funktionerna har studerats. Varje försök har gjorts 3–5 gånger. Priset är det vi betalade i butik. Betygsskalan är 1–5.

Tillverkare/importörer

Aqvia, Aga 08 – 731 15 00

OBH Nordica Sweden AB 08-445 79 00

Soda Stream, Empire AB 08-586 30 400

Wassermaxx, Empire AB 08-586 30 400

Vatten med och utan bubblor smakar olika, trots att det ursprungligen kommer från samma kran i köket. Däremot kan man inte känna någon skillnad på vattensmaken mellan olika kolsyreapparater.

Det visar Icakuriren test av kolsyremaskiner. Det är överhuvudtaget små skillnader mellan maskinerna. De gör alla sitt jobb. Det som skiljer dem åt är hur praktiska de är att använda.

Tre av de testade modellerna får högsta betyg: OBH Nordicas Gazelle, Agas Aqvia och Sodastreams Genesis. De är alla lätta att använda och praktiska. Men Genesis får ändå stämpeln Bäst! eftersom den enbart får positiva omdömen. Trots att Sodastreams Fizzchip har en finess som visar hur mycket gas som finns kvar i patronen, samt mängden kolsyra i drycken får den inte högsta betyg. Det beror på att den är plastig och att bakstycket är svårt att få av och på vid patronbyte.

Minst praktisk är Wassermax som är både omständlig och krånglig. Den har ett flertal delar och munstycken att hålla reda på och plocka över när man byter patron. Maskinen är också ranglig och saknar vippknapp. Det gör att man måste hålla en hand på den när flaskan ska skruvas på eller av för att inte tippa. Dessutom fungerar den ojämnt och det händer alltför ofta att det bubblar över när man kolsyrar.

En skillnad mellan Wassermaxx och de andra apparaterna är också storleken på bubblorna i vattnet, men det en smaksak vilken typ av bubblor man föredrar. Wassermaxxs bubblor är små, mer som Ramlösas, medan de andra fyra tillverkar stora och tydliga. Mängden bubblor kan man själv styra på maskinerna genom antalet tryckningar.

Vid köpet följer det med en patron med gas, dock inte till Wassermaxx. En patron räcker till omkring 40 – 60 liter beroende på hur bubbligt vatten man önskar. När patronen är slut pantar man den hos återförsäljaren och köper en ny fylld. Den tomma skickas iväg och fylls sedan på igen. En ny fylld gaspatron kostar cirka 250 kronor, att byta ut en tom cirka 90 kronor.

Flaskorna man bubblar och serverar vattnet i är av transparant plast och har en kork och en fot av färgad plast. De ser mycket snarlika ut, bortsett från OBH Nordicas som är mer karafflik. Flaskorna är datummärkta och har en hållbarhetstid på två till tre år beroende på märke, därefter bör de bytas ut. Inte för att de blir giftiga från den ena till den andra dagen, utan för att plasten åldras med tiden. Den blir skörare och förlorar sin elasticitet och kan då spricka, t o m explodera när vattnet kolsyras. För att minska risken att skadas om flaskan spricker, tillverkas de med en försvagad botten, så att om den spricker där.

Många väljer att smaksätta det kolsyrade vattnet och det finns speciella essenser att köpa för ändamålet, men det går lika bra med vanlig saft eller juice. Det viktiga är att man smaksätter vattnet efter att det kolsyrats. Det beror på att sockret kan sätta sig i ventilerna och täppa till, men också för att saft lättare skummar över när det kolsyras än rent vatten.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top