Molnet frigör plats i din dator

Det pratas mycket om "molnet" som växer på nätet. Vi reder ut det luddiga begreppet och extern lagring från grunden.

datormoln
Molnet blir som en sambandscentral för alla dokument och bilder du har i din dator, på din mobil eller i din läsplatta.Och du når dem överallt där du har en stabil uppkoppling.

Begreppet "datormoln" har använts länge – men har blivit mer allmänt sen 2011 då Apple lanserade Icloud; ett datormoln som i dag har mer än 150 miljoner användare.

Vad är ett datormoln?
En tjänst där bilder, musik, program och andra filer på din privata dator flyttas till stora datacentrum: moln. De anläggningarna når du sen via internet.
Rent praktiskt placerar du dina filer i en mapp, och filerna sparas i molnet du anslutit dig till. Sen kan du komma åt hela ditt "digitala liv" var du än befinner dig – det svävar ständigt över dig, som ett moln. Allt du behöver är en stabil uppkoppling.

Vad är molnen bra för?
Funkar som en extra hårddisk på nätet; en säkerhet om din dator kraschar.
Lagringskapaciteten är i princip oändlig – samtidigt som du sparar plats på din dator.
Enkelt att dela information. I stället för att skicka semesterbilder som tunga filer med e-posten placeras bilderna i "molnet", och du bjuder in vilka som får ladda ner dem. Arbetskamrater kan dela ett dokument som uppdateras i "molnet" – och alla uppkopplade får tillgång till senaste versionen, oavsett om man sitter med sin mobil, surfplatta eller dator.

Hur skiljer sig Icloud från andra datormoln?
Dina Appleprylar synkroniseras: Tar du en bild med din Iphone finns bilden automatiskt i din Mac. Läser du en bok på din Ipad kan du växla till din Iphone och fortsätta där du la bokmärket. Gör du en ändring i din kalender i mobilen finns ändringen i hela "Appleprylparken".
Samtidigt som dina data lagras i Icloud uppdaterar sig dina prylar mot varandra – utan att du behöver lyfta ett finger.
Nyttan med tjänsten är alltså begränsad om du har en enda Applepryl.

Vad behöver jag för att komma i gång med Icloud?
En dator med modernt operativsystem (Mac OS X Lion 10.7.2 eller senare/Windows Vista SP 2 eller senare). Eller en Iphone, Ipad eller Ipod Touch med systemet IOS 5 eller senare. Det går inte att koppla Androidmobilen till Icloud.
Du behöver också ett Applekonto (som man skaffar via programmet Itunes) samt en mejladress.

Hur ansluter jag mig till Icloud?
Med en ny Applepryl får du frågan om att ansluta dig första gången du startar. Har du hoppat över det steget: Gå till "inställningar", klicka på Icloud och följ instruktionerna.
Till en Windowsdator laddar du ner programvaran från Apples hemsida.

Vad kostar det?
Gratis. Behöver du mer än 5 gigabyte lagringsutrymme – detta räcker för de allra flesta – kostar det 150–750 kronor per år.

Vilka andra stora molntjänster finns det?
Dropbox, Google Drive och Microsoft Skydrive tillhör de populäraste.

Nackdelar och risker med molnet?
Dataintrång: Att lägga information på nätet är alltid förenat med viss risk.
Ett annat orosmoment är förlust av data. Vad händer om molnföretaget går i konkurs? Klarar serverhallarna en naturkatastrof, en terrorattack? Spara viktiga dokument även på annan plats – inte bara i molnet.

Av Victoria Lagercrantz

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mer att läsa

  Idag
  Bildquiz: Hur bra koll har du på 50-talet?
  • TV: Vi hedrar Olle Ljungström
   Sångaren och artisten Olle Ljungström är död. Han blev känd för hela svenska folket när han medverkade i Så mycket bättre 2012. Innan dess hade han en smalare karriär och var känd för sina finurliga och rättframma texter. Här ser vi honom tillsammans med Miss Li framföra låten "Som man bäddar". Olle ljungström hade länge haft problem med hälsan. Han blev 54 år.
  • Det ska du göra med överbliven ugnspannkaka
   Ugnspannkaka är fantastiskt god mat och jämfört med vanliga pannkakor är det ju skönt att den sköter sig själv i ugnen. Men det är med resterna du når verkliga kulinariska höjder.
  • Elise Lindqvist: Jag var förföljd av ondska
   Hon kallas "morsan" av de prostituerade på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Varje fredagsnatt står Elise Lindqvist på den ökända gatan och bjuder på varm choklad och mänsklig värme.
  • Smidig uppfinning avslöjar gluten i din mat
   Osäker om maten du beställt innehåller gluten? Då kan den här vara lösningen för dig.
  • Björn Borgs liv blir långfilm
   Han är en av våra främsta idrottare genom tiderna. Nu ska Björn Borgs liv bli till film.
  Igår
  Vinn ansiktsrengöring och deodoranter från Nivea