Test av surfplattor

Dyra surfplattor är snabbare, har skarpare skärm och längre batteritider. Men det finns även bra billiga för den som har lägre krav. Icakuriren har testat nio surfplattor. Läs hela testet med surfplattor som pdf här!

Tänk på det här när du köper surfplatta

  • Välj surfplatta efter vad du ska använda den till och vilken storlek som i så fall är bäst.
  • Kommer du att se mycket på film är en större skärm och en stor hårddisk att föredra.
  • En lång batteritid är alltid att föredra.
  • Ta även reda på vilka appar med olika funktioner som plattorna har i sin butik beroende på operativsystem och välj sedan.
  • Ska du enbart surfa, läsa böcker och mejla kan du välja vilken platta som helst.

Den blev utsedd till årets julklapp 2010, men det dröjde till förra året innan surfplattan slog igenom. I fjol såldes otroliga 1,1 miljoner exemplar bara i Sverige och surfplattan har snabbt blivit den nya bärbara datorn.
Icakuriren har tillsammans med Testfakta låtit testa nio surfplattor med en skärmstorlek runt tio tum i prisklasser från 2 000 till 6 000 kronor.


Du får det du betalar för

Slutsaten är att de dyrare är bättre på det mesta. De är snabbare på att ladda ner hemsidor, har bättre och skarpare skärmar och bättre kameror. Dessutom klarar de av spel med mer avancerad grafik. Du får helt enkelt det du betalar för. Men ingen platta är heller dålig. Söker du en platta som klarar av att surfa, enklare spel, skicka mejl och att visa filmer kan du välja vilken som helst och låta plånboken avgöra.
Bästa surfplattan är iPad Air. Den har bra skärm, prestanda och den laddar hem hemsidor snabbt. iPad har också den längsta uppmätta batteritiden och är enkel att använda. Bra är också Samsung som dock har en något kortare batteritid.

Skillnader i batteritid
Stämpeln sämst går till Acer Iconia som har den sämsta prestandan.  Dessutom har den en av de kortaste batteritiderna och tar den överlägset längsta tiden på sig att ladda ner sidor.
Microsofts Surface 2 är den platta som är mest udda i sällskapet. Den är en blandning mellan en surfplatta och en bärbar dator då den både har ett tangentbord och ett stativ för plattan.  Det gör den också till den tyngsta i sällskapet. På den går också att köra pc-program som Excel och Word. Däremot är utbudet i dag klent i Microsofts egen applikationsbutik Windows Store i jämförelse med det överflöd av appar som Apples och Androids butiker har att erbjuda. Även Asus säljs med tangentbord.

Håller inte vad de lovar
Annars är de mest utmärkande resultaten skillnaderna när det gäller batteri- och laddningstider.
De snabbaste surfplattorna klarar av att ladda hem tre tunga hemsidor på 21 sekunder, medan Acer behöver 1 minut och 12 sekunder, alltså 3,5 gånger så lång tid på sig för samma sak.
De uppmätta batteritiderna i sin tur varierar från elva ner till drygt fem timmar. Både Sony och Lenovo lovar dubbelt så långa batteritider som de visade sig klara. Hur tillverkarna själva har mätt varierar stort och är ofta oklart, det finns ingen standard.  Det gör att det är svårt att jämföra tillverkarnas egna tider med varandra. Vi mätte tiden genom att först internetsurfa i två timmar och sedan visa en film tills batteriet tog slut.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top