Värmeljus
Fyra ljus av varje märke testades och därefter räknades den genomsnittliga tiden ut. Foto: Scanpix

Värmeljus

Lång brinntid, vacker låga eller miljövänligt samvete. Att köpa värmeljus kan vara en hel vetenskap. Icakuriren har jämfört tio olika märken.

Längden på brinntiden är inte det viktigaste vid val av värmeljus. För vad spelar det för roll att ett ljus brinner i drygt sju timmar när lågan går på sparlåga timme efter timme? Så var det för ljusen från Fixa som hade längst brinntid i snitt. Svag och låg låga hade även Liljeholmen och Duni.
Brinntiden mellan ljus av ett och samma märke varierar mycket. Liljeholmens värmeljus har en angiven brinntid på sex timmar. I själva verket brann ett ljus sju timmar och 38 minuter och ett annat fem timmar och 4 minuter, en skillnad på dryga två och en halv timme!
Tre av fyra värmeljus från Liljeholmen hade dessutom en stor mängd stearin kvar i aluminiumbehållaren efter att lågan hade släckts av sig själv.

Miljövänligt ljus i glas

Ny på värmeljusmarknaden är uppstickaren Reluminus som är världens första Svanenmärkta värmeljus. Bakom ljusen, som bland annat säljs i Clas Ohlsons namn, står det svenska företaget Refillsystem.
Till det lilla stearinljuset hör en ljuskopp i glas med löstagbar botten av aluminium och silikon som köps till separat och som ska återanvändas. Nackdelen med ljusen är att de är betydligt dyrare och kostnaden för själva glasbehållaren som måste användas. Dessutom krävs lite arbete med att pilla bort torkat stearin från glaskroppen när ljuset brunnit upp. Belöningen är å andra sidan ett rent samvete som passar för den som brinner för miljön.
Striden om bästa värmeljus visar sig stå mellan Ikeas Glimma och de två lågprismärkena Inicio från Gekås och Cherwell House från Netto som alla bjuder på mycket mys och vackert stadigt sken till extremt låg timkostnad.
Gekås vann till slut kampen med en hårsmån tack vare sin långa brinntid.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mer att läsa

  Igår
  "Folk får kalla mig betongsosse"
  • Din gamla nalle kan vara ett fynd
   Dina gamla Barbiedockor eller modelljärnvägen som samlar damm på vinden kan ge klirr i kassan. Här är vad du ska titta efter – och vad de kan vara värda.
  • 12 sätt att njuta av London
   London har tagit tillbaka sin plats som det populäraste weekendresmålet. Icakuriren har letat fram tolv nya Londontips bortom Oxford Street och Piccadilly Circus.
  • Tre vardagsrätter med squash
   Squash är mild i smaken och matchas tacksamt med det mesta. Vi serverar den i grön soppa, krämig frittata och gör en "pasta" på rå squash.
  • Helgens mat: Sallad med asiatisk påbrå
   Nudelsallad med sesamstekt lax är fräsch helgmat. Avsluta med marängsviss.