Smart-tv har blivit ännu smartare

Låt priset och funktionerna avgöra valet av smart-tv. Icakuriren har testat åtta modeller och funnit att alla har bra bildkvalitet.

SE HELA TESTET HÄR

Smart-tv har blivit ännu  smartare

Se hela testet här (PDF) >>

När datorn flyttade in i tv:n blev den smart. Nu har tekniken blivit än mer avancerad. Du kan förutom surfa, spela spel, strömma filmer och tv-serier direkt till tv:n, även dela upp skärmen och titta på två kanaler och/eller surfa samtidigt. Om du vill. Tv:n kan du styra från din surfplatta eller mobil med trådlös anslutning. Men smart-tv:n kan också användas som en “vanlig” tv.
Icakuriren har tillsammans med Pricerunner.se låtit en expertpanel testa åtta smart-tv med skärmar på mellan 49 och 65 tum. De flesta av modellerna finns i flera storlekar, ibland både större och mindre. Det gör också att priset skiljer sig åt mer än om skärmarna var lika stora.
Det är dock inte så stor skillnad i kvaliteten mellan tv-apparaterna. Samtliga får ett totalbetyg på tre eller fyra av panelen. De har alla riktigt bra bildkvalitet, därför är det andra egenskaper som du ska fundera på innan du bestämmer dig, men också vad du är beredd att betala.

Menysystemen skiljer sig åt

Det finns ett par olika typer av smart-tv-system och de skiljer sig åt. Vissa är enkla, andra mer avancerade och fullmatade med finesser och funktioner. Det som påverkar hur enkla de är att använda är hur överskådliga menyerna är och hur de i sin tur är strukturerade. Tv-apparaterna drar mellan 46 och 115 Watt och 0,2 till 0,5 Watt i standby, ju större skärm desto mer. Men det skiljer ändå mellan märken och modeller av samma storlek. 
Bästa tv:n tycker panelen är en av de dyraste, Panasonic Viera TX-55AX630E. Den har en bra bildskärpa, vilket beror på att den har en 4k-upplösning, alltså fyra gånger full HD. Tv:n har också ett bra
menysystem, med många funktioner och inställningsmöjligheter som inte är krångliga att ställa in.
Bästa tv:n under 10 000 kronor är Philips 55PUS7909 som även den har en bra bildskärpa. Det är den enda Android-tv:n vilket gör att man har tillgång till Googles tjänster.

Även billigast är bra

Testets billigaste tv, LG 42LB670V är ett prisvärt val. Priset beror delvis på att den har den minsta skärmen, men för några tusenlappar extra får du en 55-tums modell. Tv:n har många finesser och funktioner och är lätt att använda då det är lätt att navigera och växla mellan flikarna. Även bildkvaliteten tycker panelen tillhör de bästa med livfulla färger och föredömliga betraktelsevinklar.

Köpråd

  • Fundera på hur du tror du kommer att använda tv:n och med vilken teknik, vägguttag, smart-tv, tv-box. Alla modeller är anpassade för olika saker.
  • Vad tittar du på? Film och tv-serier? Tittar du mest på nyheter kanske du inte behöver en med den största skärmen. På vilket avstånd kommer du att titta? Ju längre bort du kommer att sitta, desto större skärm.
  • Köp hellre en tv med en något större skärm än för liten. Tv:n blir allt större och det finns risk att du blir missnöjd om du väljer en modell som känns för liten redan efter något år.
  • Titta på bilden på många olika tv-apparater i butiken och se vilken du tycker har bäst bild. 
  • Köp en modern tv. Välj den typ av tv du vill ha. Vi sitter många timmar framför tv:n och då är det viktigt att den passar dina behov.
  • Släng inte din gamla tv hur som helst. Ta den till återvinningscentralen och släng den bland elektroniken. Det mesta i tv:n är återvinningsbart.

Bildkvalitet

Olika typer av högupplösning har egna begrepp och mäts i pixlar.

  • HD eller high definition är ett europeiskt sändningssystem och har en upplösning på 1 280 x 720 pixlar.
  • Full HD visar program med 1 920 x 1 080 pixlar.
  • 4k, även kallad UHD, Ultra high definition, är den senaste och förbättrade upplösningen av bilden som är fyra gånger större än full HD, alltså 3 840 x 2 160 pixlar. I dag är det endast vissa tv-serier som strömmas som kan visas vid högsta upplösningen, till sommaren ska det även komma filmer.

Vad betyder orden?

  • 3d-teknik kan vara aktiv och passiv.  Aktiv kräver glasögonen med batteri och är synkroniserade med tv:n. Glasögonen är dyra och ingår sällan vid köp av tv, men ger bättre bild än med passiva som är både enklare och billiga. Däremot blir färre tittare illamående, får huvudvärk eller andra besvär med passiv teknik.
  • Ambilight är lampor bakom tv:n som färgar väggen utifrån vad som visas på tv-bilden.
  • HEVC, High efficiency video coding, är en videokomprimering som används för högupplösta tv-serier.
  • Komposit in/ut är en ljud- och bildkabel.
  • Tum är 2,54 centimeter och mäts dia-gonalt över skärmen, från hörn till hörn.
  • WEbOS är ett smart-tv system.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top