Test: En av tio stövlar läcker

Vi har testat tio sorters gummistövlar och det är stor skillnad på de bästa och sämsta. En av de dyraste läcker.

Se hela testet här

Test: En av tio stövlar läcker

Se hela testet här (PDF) >>

Hällande regn, skogspromenader i våt mossa eller allmän fobi mot fästingar och ormar. Oavsett vad, är ett par schysta gummistövlar ett måste året om. Icakuriren har låtit Textil & Läderlaboratoriet testa tio stövlar och alla stövlar klarade vattentäthetstestet utmärkt förutom ett par, testets näst dyraste.
– Ilse Jacobsen har försökt att göra en riktigt bra stövel genom att sätta ihop en stabil sula med en överdel, men sammanfogningen funkar inte, förklarar laboratorieingenjör Jan Svedberg som utfört testet.
Vid ett test för sex år sedan fick Ilse Jacobsen samma bottenbetyg och av exakt samma orsak. Mycket förargligt för Ilse Jacobsen, speciellt med tanke på stövelns höga pris.
Vi har även låtit testa risken för sprickbildning både på sprillans nya stövlar och stövlar som utsatts för åldring (se Testbeskrivning) i en så kallad flexometerprovningsmaskin.
Gummistövlar som inte klarar 50 000 flexningar klassas som dåliga och där hamnar stövlarna från Coop och Haléns. Sex av tio stövlar klarar mer än 100 000 vilket är utmärkt. I testet ingick också rivstyrkan och här får samtliga stövlar mer än godkänt. Enligt EU:s miljökriterier ska en skinnsportsko ha ett värde över 80 Newton medan sportskor av andra material ska ligga på minst 40. Allra bäst klarar sig Hunter vars rivstyrka ligger på 226. (Det kan till och med tyckas lustigt då den skotska stöveln troligen är mer frekvent på tonårstjejer i tunnelbanan än i jaktsammanhang, i alla fall i Stockholm.)
En nyhet är Viken från Tretorn som med sitt vikbara skaft tar liten plats i båten/sommarstugan/packningen. Men hur skulle det tunna skaftet klara Newtons tuffa utmaningar i draghållfasthetsprovarens rivtest? Med beröm godkänt, kanske till mångas förvåning.

Testbeskrivning

Vattentäthet: Stövlarna fylldes med vatten och en droppe diskmedel för att minska ytspänningen. Därefter inspekterades stövlarna direkt och efter ett par timmar för att kontrollera eventuella läckage.
Sprickbildning: Gummit utsattes för en standardiserad provningsmetod som kallas flexometerprovning. Då spänns rektangulära bitar fast i en flexometermaskin som sedan flexar, veckar, gummit. Gummi-bitarna inspekterades regelbundet för att se när eventuella sprickor uppkommer.
Betyg:
Upp till 20 000 = oacceptabelt
20 000–50 000 = dåligt
50 000–80 000 = acceptabelt
80 000–100 000 = utmärkt
Åldring: Gummit inspekterades både före och efter så kallad åldring. Då läggs bitar av gummit i ett ventilerat 70-gradigt värmeskåp i sju dagar, vilket motsvarar cirka ett år i rumstemperatur.
Rivstyrka: Gummits hållbarhet mäts i en draghållfasthetsprovare.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top