Test av partytält

Partytältet tål sol, vind och lite duggregn. Värre är det med gnistor från grillen. Vi har testat nio tält till sommarens trädgårdsfester.

Sommarfest i trädgården med vänner och släkt. Välkomstbålet är serverat och grillen tänd när mörka regnmoln visar sig i horisonten. Då tror många att ett partytält kan rädda trädgårdsfesten. Men ack så fel! Partytält är inget säkert regnskydd, utan främst ett skydd mot sol och vind. Icakuriren har testat nio partytält och paviljonger från 200 kronor upp till en tusenlapp. Vi har satt upp tälten – och monterat ner dem samt testat om taken håller tätt vid en rejäl regnskur, men också om tälten lätt kan fatta eld. Det finns två typer av partytält: De som byggs ihop av rör, likt ett tält, och de som har ett stativ som dras ut som ett dragspel, och som sedan reses upp. Gemensamt för alla är att de måste förankras i marken med pinnar och linor för att stå stabilt och inte fångas av vinden.

Lättast om man är fler

Visst är vissa av tälten enklare att sätta upp än andra, men ingen av dem gav något större huvudbry. Snabbast och enklast går det att resa dragspelstälten, från Biltema, Bauhaus och Clas Ohlson, om man är två – för det krävs. Däremot kan flera av de andra tälten i nödfall sättas upp av en person, även om det är att föredra att vara flera. För extra händer kan behövas så att rören inte glider isär eller när tak-
duken trilskas och inte vill komma på plats. Det som krävs för att inte tålamodet ska prövas i onödan vid resningen är en bra och tydlig manual och att rören är märkta. Hur stabilt ett partytält är beror på konstruktionen och vikten. Dragspelstälten är därför genomgående mer stabila än flera av de andra tälten, men Ikeas gröna tält Lotsudden är förvånansvärt stabilt, liksom Icas runda Solpaviljong. Inget av tälten är vattentäta, vilket de inte heller utger sig för att vara. Den enda som talar om att tältet inte håller tätt mot regn är Clas Ohlson. Det är inte väven eller plasten i tältdukarna som inte klarar en regnskur, utan sömmarna som läcker på samtliga tält. Undantaget är Biltema som också har en tältduk som läcker.

Kan fatta eld snabbt

Värre är då att partytälten kan fatta eld snabbt om man inte är varsam. Alltså ska man inte ha vare sig facklor eller marschaller i tälten eller i nära anslutning. Ställ också grillen en bit ifrån. Vid brandprovet fattade samtliga tak av väv snabbt eld och brann kraftigt, hela sjok av tältduken lossnade och trillade ner. Plasttaken brann visserligen något långsammare, men då plast smälter och droppar kan det antända annat. Myggnätet runt Solpaviljongen rund brann dock snabbast av alla material.
Takhöjden inne i tältet är väl tilltagen så att även högresta bör kunna stå raka. Vissa ingångar, som Bauhaus, är relativt låga. Men Biltemas paviljong och Bauhaus Easy up har även vassa kanter och skruvar längs sidorna i huvudhöjd som man kan skrapa i och göra sig illa på när man ska in i tältet för att söka skydd – mot solen.

Klicka på bilden för att se hela testet. 

Test av partytält

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top