Test: Så bra är strykjärnen

Pris och kvalitet går hand i hand. I alla fall när det gäller ångstrykjärn. De billiga står sig slätt medan näst dyrast vinner lätt.

Vid en första anblick kan de tio ångstrykjärnen i Icakurirens test uppfattas som lika. Alla har ångpuff och försök till en snitsig design. Men när alla väl är testade, enligt standard-iserad metod, står det klart att skillnaderna är stora, både när det gäller strykresultat och hur praktiska de är.
För god design ska inte bara glädja ögat utan framförallt göra en produkt användarvänlig. När det gäller strykjärn handlar det till exempel om att kunna läsa av temperaturinställningen utan hjälp av pannlampa och förstoringsglas. Här får Electrolux bakläxa.
Snåla sladdlängder är ett annat dilemma som drar ner betyget. Plus får däremot Bosch och OBH Nordica som har generösa sladdar på tre meter. (Flera, som Singer, Menuett, Severin, Braun och Philips, struntar i att berätta hur långa sladdarna är på förpackningen – dåligt!)

Fyra heta frågor

1.  Ska jag använda kranvatten eller destillerat vatten?
Numera rekommenderar de flesta tillverkare vanligt kranvatten, andra lika delar kranvatten och destillerat vatten om vattnet är hårt. Läs i bruksanvisningen vad som gäller för just ditt järn.
2.  Måste jag kalka av ångstrykjärnet?
Många järn är numera självrengörande eller har någon form av automatisk avkalkning. De flesta tillverkare avråder bestämt från att hälla ättika och andra avkalkningsmedel i vattenbehållaren. 
3. Varför kommer det smuts/kalk-partiklar ur hålen på stryksulan?
Det kan bero på att hårt vatten bildat flagor. Läs på hur du ska rengöra järnet. Se också till att järnet är hett innan du börjar stryka och stryk de första tagen på en separat strykduk.
4. Hur rengör jag ett ångstrykjärn?
En del järn ska torkas med fuktig trasa med milt rengöringsmedel, andra kan rengöras lätt med stålull. Läs vad tillverkaren rekommenderar i bruksanvisningen.

Osmidigt med sladdlöst

Järnet från Tefal är däremot helt utan sladd. Visst, det låter smart men de ständiga signalerna som järnet ger ifrån sig när det är dags för laddning, är desto mer enerverande. 

Den tillhörande laddningsstationen är stor och klumpig och behöver placeras på strykbrädan eller i dess närhet då järnet måste laddas var och varann minut.
Det går inte heller att ställa järnet på högkant, vilket är nödvändigt när man vill använda båda händerna för att flytta plagget på brädan. Nackdelarna överväger alltså fördelarna, tyvärr.
Alla ångstrykjärn skryter om att de erbjuder vertikal ånga för vertikal strykning. Tanken är att man ska kunna ånga hängande gardiner eller skjortor på galgar. Men tyvärr, det hela är en simpel bluff. Skrynklor och veck består, däremot fuktas istället tapeten på väggen av det fräsande ångmolnet.

Temperaturen inte viktig

I testet ingick även att mäta järnens temperatur men grad­antalet visade sig ha mindre betydelse för strykresultatet. Stryksulans utformning och ånghålens antal, storlek och placering är viktigare för slutresultatet.

En klar vinnare

Vinnare då? Philips GC4895. Järnet får bra omdömen när det gäller de praktiska funktionerna och hela fem hjärtan när det gäller strykning av både linne och bomull.
Sämst i testet är lågprisjärnen Menuett och Severin. Menuett droppar dessutom vatten vilket kan vara förödande på ett känsligt plagg. Inte kul om blusen i siden förvandlas till, om inte sammet, så närapå trasa eller lump.

Test: Så bra är strykjärnen

Se hela testet här (PDF) >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top