Undvik att bli lurad på homeparty

Vi säger ogärna nej till våra vänner. Just därför har homepartyn blivit en sådan framgång. Men vilka rättigheter har vi om vi ångrar oss eller inte är nöjda?

Här är dina rättigheter

Är du missnöjd med varan du köpt på homepartyt gäller distans- och hemförsäljningslagen. Du har rätt att få pengarna tillbaka under 14 dagar från det att du fått varan.
Om säljaren inte har informerat dig om ångerrätten har du istället ett år på dig. Varan ska dock vara värd mer än 400 kronor. Du ska också få ersättning för portokostnader om du måste skicka tillbaka varan.
Vill du ångra en vara och inte vet hur du ska göra kan du ladda ner en mall för ångerblankett från Konsumentverkets hemsida. Du kan också läsa mer om ångerrätt på Hallå Konsuments hemsida, hallakonsument.se, eller ringa Konsumentverket, 0771-42 33 00.
Om du och säljaren inte kommer överens kan du anmäla till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) som kostnadsfritt prövar tvister mellan konsumenter och företag. ARN beaktar bara skriftlig information och avtal.

Det började med en plastbytta

  • Earl Tupper startade sitt plastföretag i USA i slutet på 1930-talet. Men försäljningen gick dåligt, inköparna förstod inte vad som var så speciellt med hans plastbyttor.
  • Earl Tupper förstod att han bara kunde få fart på affären om köparna, hemmafruarna, fick känna på varan. Han registrerade varumärket Tupperware 1946 och började med direktförsäljning på vad han kallade home-party. Säljkåren blev snabbt större och försäljningen gick lysande. 
  • Största marknad idag är Tyskland, följt av USA och Mexiko.

Det är en mörk höstkväll. Ett gäng kvinnor är hembjudna till en gemensam vän. Det var självklart att tacka ja till kvällen som också bjuder på shopping. Och när det är dags att handla är det ännu svårare att avstå. Det kan ju uppfattas som oartigt och rentav otacksamt. Det är detta många företag vet. På ett homeparty har vi svårare att säga nej än om vi erbjuds samma vara i en butik. Dessutom behövs ingen dyr butik. Det är med andra ord en både lönsam och billig försäljningskanal.

Så läggs partyt upp

Ett vanligt upplägg för hemförsäljning, eller homeparty som det oftare kallas, är att en kvinna bjuder hem sina
väninnor. Det är mycket ovanligt med homepartyn som riktar sig till män.
Kvinnan får hjälp av en säljkonsult från det aktuella företaget med att förbereda partyt och även med att skicka ut inbjudningarna. När gruppen samlas bjuds de på något gott att äta och dricka. Efter det är det dags för konsulten att presentera varorna.
Konsulten har med sig varuprover som alla får känna på och prova. Hon tar därefter upp beställningar.
Värdinnan får särskilda presenter och erbjudanden från företaget som tack för att hon öppnat sitt hem och samlat kvinnorna. Ju mer hennes väninnor köper för, desto fler presenter eller högre rabatt får värdinnan.

Vanligt även förr

Konsulten är ofta en kvinna som har uppdraget som ett deltidsarbete. Hon får provision på det hon säljer. Vanligen får hon börja med att för egna pengar köpa in – ofta med rabatt – den provkollektion hon ska demonstrera.
För dig som vill bli säljkonsult är det viktigt att ha bra kontakt med företaget och ett skriftligt och tydligt avtal. Hos en del företag är säljkonsulten egenföretagare och får själv ta ansvar för skatt och sociala avgifter.
Men konsulten kan också ha ett avtal som innebär att företaget betalar sociala avgifter och drar skatt, med andra ord en anställning.
En konsult eller säljare har ofta hjälp och stöd från en teamledare som ansvarar för ett visst geografiskt område. Uppdraget som säljkonsult är egentligen ett gammalt yrke för kvinnor som hjälpt många ut på arbetsmarknaden och gett dem möjlighet till egna inkomster. Det gäller inte minst i tider och länder där kvinnor inte varit så välkomna på arbetsmarknaden. Kommissionsförsäljning hette det förr.
Idag ser vi hur kvinnor i många utvecklingsländer kommer ut på arbetsmarknaden genom att börja sälja sminkprodukter från svenska Oriflame genom hemförsäljning.

Smycken och sexleksaker

Varorna på homepartyn är framförallt riktade till kvinnor. Det kan vara hudvård och smink, smycken, kläder till kvinnor och barn, sexleksaker, hushållsredskap och hem-inredningsprylar som kuddar och ljus.
Den klassiska homepartyprodukten är plastburkarna från amerikanska Tupperware som lär ha över en miljon säljare i närmare 100 länder. Under åren har jag mött kvinnor som älskat att handla på homepartyn, men också många som känt sig pressade att köpa saker de inte vill ha.
När man bläddrar i de olika katalogerna slås man av att priserna ofta är ganska höga. Ljusföretaget säljer ljuslyktor för ett par hundra kronor styck. Liknande finns på andra ställen för ett par tior.
Pärlorna som ska bli till armband i egen design kan lätt kosta mer än många någonsin skulle betala för ett armband i butik. Barnkläderna är av hög kvalitet och priserna därefter.
Det viktigaste när du handlar hemma hos en väninna är att inse att idén bygger på att vi har svårare att säga nej i hemmiljö och till någon vi dessutom känner. Det är lätt att beställa mer än man tänkt. Se upp så att du inte förköper dig.
Ta också reda på hur du kan ångra dig eller reklamera varan (se spalten intill).
Är du klar över detta finns ingen anledning att tacka nej till en trevlig kväll med goda vänner.

 

Av Annika Creutzer

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top