Noppmaskinen: Klädernas lilla räddare

Att noppa kläder är en underskattad syssla. Resultatet blir ofta utmärkt – om du väljer rätt maskin. Icakuriren har testat sju noppborttagare.

Se hela testet här

Noppmaskinen: Klädernas lilla räddare

Se hela testet här >>

Gåta: Vad är det som kan se ut som ett strykjärn, en handfläkt, en liten pennvässare eller en skojig fågel? Svar: En noppborttagare.
Till det yttre kan den lilla maskinen anses både oansenlig och lite löjlig. Nu är det dags att höja statusen, för en bra noppare kan göra underverk. I alla fall på en tröja som är på väg att kasseras på grund av noppor. På köpet sparar du både pengar och miljö. Icakuriren har testat sju noppmaskiner. Sex av dem drivs av två AA-batterier medan Singers drivs av två E-batterier. Alla har en liten rengöringsborste.

Högt motorljud

Tre av noppborttagarna (Tiq, Coline och OBH) är till det yttre mycket lika och dess knivar ser också ut att vara desamma. Men där slutar likheterna. Tiq och OBH får fem hjärtan i betyg, medan Colines, vars motorljud är högt och skorrande, endast får ett hjärta eftersom den noppar dåligt.
Nopparen från Menuett och Prym är också lika och ser ut som små pennvässare men har vid närmare granskning olika skärblad. De låter också olika.De två återstående har helt olika utseenden. Singers ser ut som ett litet strykjärn medan den charmiga nopparen Piri-picchio från det italienska designföretaget Alessi liknar en skojig fågel.

Gjorde hål i tröjan

Enligt bruksanvisningarna ska noppmaskinerna från Singer och Alessi gå att ställa in i tre lägen, men det är oklart när de olika lägena ska användas och funktionen fungerar inte heller i praktiken.
Singers maskin är klumpig på små ytor men noppar snabbt och effektivt på stora.  På den ena testtröjan till och med FÖR effektivt eftersom det blev ett förargligt hål då nopparen stod stilla ett kort ögonblick. Varning, alltså!
Vilken blir då vinnare i det stora nopptestet? Rosa och vita Tiq. Den tuggar i sig noppor snabbt och effektivt. Svarta OBH noppar lika bra, men har en svårmanövrerad knapp som ibland behöver båda
händerna för att regleras. Det är synd, för det ska vara lätt och enkelt att noppa.
Till sist: För den som uppskattar det rasslande ljudet av smulor som sugs in dammsugarslangen kan bruket av noppmaskiner bli en angenäm upplevelse. Rasslet av små noppor är nämligen inte heller att förakta.

 

Här hittar du ALLA våra tester >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top