Test av sällskapspel bland årets nyheter

Inför sällskapsspelens största högtid tipsar Icakuriren om fem barnspel och fem vuxenspel bland årets nyheter. Och dessutom några moderna klassiker.

Moderna klassiker

Test av sällskapspel bland årets nyheter
Här är tips på spel som inte har så många år på nacken men som förtjänar att kallas spelklassiker.
När då då? (Egmont Kärnan). Placera ut historiska händelser i rätt tidsordning. Finns i en ny barn-/familjeversion med lite enklare årtal och händelser.
Carcassonne (Bergsala/Enigma). Bygg en spelplan som föreställer en medeltida landsbygd och ta kontroll över områden och städer. Blev Årets Spel 2002.
Alias (Tactic). Det finns många varianter på partyspel där man på tid ska förklara ord och företeelser med synonymer, men Alias är klart roligast. Finns även i en lyckad barnvariant. 
Ryktet går (Användbart litet företag). En ritvariant av viskleken, där spelarna ska rita en bild till en text och sedan skicka vidare blocket till nästa som ska skriva vad det föreställer och i sin tur skicka vidare. Kräver inga konstnärliga talanger, men ger många skratt.

Att många klappar även i år innehåller spel är nog en lågoddsare. Drygt hälften av  årsförsäljningen av sällskapsspel i Sverige sker nämligen i december.
Man skulle kunna tro att traditionella sällskapsspel är på väg att utrotas i en värld där tv-spel och gratisspel på mobiler och läsplattor intagit hemmen, men så är det inte. De senaste åren har man anat ett nyväckt intresse för att i gemenskap med andra rulla tärning, testa sin allmänbildning eller planera nya, taktiska drag.
Modern tryckteknik har gjort att spelplaner och andra komponenter har utvecklats och numera kan produceras i alltmer fantasifull form. Detta märks tydligt i årets nyhetsskörd som bland annat bjuder på vilda västern-tåg och japanska bambuträdgårdar.
Det blir allt vanligare med brädspel vars regler är lite mer omfattande än vad som ryms i texten på insidan av locket. Låt inte det avskräcka er. En initial regelgenomläsning på tio minuter eller ett första parti där man provar sig fram leder oftast till stora spelupplevelser.

 

Test av sällskapspel bland årets nyheter

Se hela testet här >>

Se alla våra tester här >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top