Test av plastbelagda stekpannor

En bra stekpanna måste inte kosta en förmögenhet. Det finns bra och hållbara för under 200 kronor. Det gäller bara att veta vilka. Vi har testat tio stekpannor.

Så här testade vi

• Testet är gjort av Birgitta
Rasmusson, tidigare chef på Ica provkök.
• För att testa stekpannornas stekegenskaper stekte vi pannkakor och falukorv. Samtidigt bedömdes pannornas hanterbarhet.
• För att testa beläggningens nötningstålighet använde vi en speciell apparat med en stålvisp. I pannan lade vi först en blandning av margarin och salt, innan vi startade vispen som stoppades med jämna mellanrum efter ett förutbestämt antal varv. Testet avslutades efter 25 000 varv eller när beläggningen gått sönder. Vi har testat två stekpannor av varje modell. Stekpannorna har en diameter på 28 cm.
• Betygsskalan är 1 till 5, där 5 är bäst. Produkterna är inköpta i december 2008 och priset är det vi betalat i butik

Köp rätt panna

Stekpanna
• Välj stekpanna efter vad du ska använda den till; runda sidor för wok och grytor, raka, utåtlutade sidor för allt som ska vändas som pannkakor till exempel.
• Välj en stekpanna som stämmer överens med måttet på stekplattan. Tillverkarna uppger bara diametern på pannans överkant, inte bottendiameter. Den kan variera upp till fyra centimeter för en 28 cm stekpanna.
• Känn efter hur stekpannan ligger i handen. Den ska vara lätt att balansera och hälla ur.

Plast i pannan
Plastbeläggningen i stekpannorna består av PTFE, polytetrafluoretylen, som innehåller grundämnena kol och fluor. Det är ett material som är värmebeständigt upp till 250–300 grader. Varje tillverkare har beläggningar med olika slitstyrka
beroende på hur många lager som sprutats på och tjocklek på dem.

Flagorna är inte farliga
När plastbelagda pannor blir slitna kan flagor av beläggningen lossna och blandas med maten. Men det finns inget, enligt Livsmedelsverket, som tyder på att de ska vara skadliga. De går rakt igenom kroppen och ut den naturliga vägen

Test av plastbelagda stekpannor
plastbelagda stekpannor test

En stekpanna med plastbeläggning blir repig med åren och falukorven och köttbiten bränns fast där beläggningen lossnat. Men det är mycket stor skillnad mellan olika stekpannor hur länge beläggningen håller.

Vissa blir repiga efter bara några månader och förlorar sina fettsnåla egenskaper, andra klarar av stekning och matlagning i många år utan en skråma.

Vi har testat stekpannor i olika prisklasser. Den billigaste kostar en hundralapp, den dyraste lyxvarianten med termometer 1 500 kronor.

Med en apparat med roterande stålvisp har vi nött och slitit på beläggningen. Vi har också stekt 400 pannkakor och åtta kilo skivad falukorv för att testa hur bra och jämnt pannorna steker. Samtidigt provade vi hur praktiska stekpannorna är att använda.

Det syns inte på en stekpanna om plastbeläggningen kommer att hålla eller inte. Det får man gissa sig till. Men två saker kan vara till vägledning: namnet på beläggningen och priset.

Det finns många olika varunamn på i stort sett samma plastbeläggning beroende på tillverkare, dessutom finns de i olika kvaliteter. Den lägsta kvaliteten heter kort och gott non-stick och den hittar man främst i de billigaste stekpannorna.

Hur stekpannans botten ser ut har betydelse för hur lång tid det tar att värma upp den. Flera av stekpannorna har mönstrade bottnar och de kan ge intryck av att vara energibesparande, som Coops Cookware. Men ack nej, oftast är det tvärtom och det tar längre tid att få rätt stektemperatur i pannan. Dessutom finns risken att mönstrade bottnar repar glashällen om man till exempel skakar köttbullarna i pannan medan man steker.

De flesta av stekpannorna kan diskas i maskin, även om tillverkarna oftast avråder från det. Det beror på att aluminium kan skadas av maskindiskmedlet. Men varför göra det? Det räcker med en droppe handdiskmedel och några tag med diskborsten för att få en plastbelagd stekpanna ren.

TESTRESULTAT


• Du hittar hela testet här!

(öppnas i pdf-fil i nytt fönster)

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top