Guide: Tio viktiga tips när du ska köpa hus

Att köpa hus är för många livets största affär. Är det första gången du köper hus, eller kanske ditt första bostadsköp någonsin sköljer det snart över dig att det är väldigt mycket att tänka på. Vi guidar dig igenom de 10 viktigaste stegen!

1. Ansök om bolånelöfte hos din bank

Det är först när lånelöftet är på plats du kan börja leta boende på riktigt och vet vad du har råd att köpa. Redan här är det bra att jämföra bolåneräntor och bankernas villkor. Antingen kontaktar du bankerna själv eller tar hjälp av till exempel MittBolån som kan jämföra bankerna åt dig.

Guide: Tio viktiga tips när du ska köpa hus
Börja med att ansöka om ett bolånelöfte. Redan nu är det bra att jämföra bankernas villkor som bolåneränta, amortering och upplägg. Foto: Bigstock

2. Gå på visningar

Här är det ofta kort om tid och mycket att tänka på. Allt från din undersökningsplikt till driftskostnad. Inte minst måste ju känslan infinna sig också. Försök att komma så förberedd som möjligt till visningen genom att läsa på om huset innan så att du kan fråga mäklaren om något är oklart. Tittar du på ett hus där det finns ett besiktningsprotokoll är det bra att ha läst igenom det också.

Läs mer: Köpa hund – det ska du tänka på!

Guide: Tio viktiga tips när du ska köpa hus
Kom så förberedd som möjligt till visningen. Glöm inte att du har undersökningsplikt.
Foto: Bigstock

Några viktiga saker att tänka på under visningen är:

  • Du som köpare har undersökningsplikt enligt Jordabalken. Kolla extra noga på det som fått anmärkning i protokollet. Det kan vara svårt att bedöma de här sakerna själv så det kan vara en bra idé att anlita en erfaren besiktningsman innan du skriver på köpekontraktet. Beroende på hustyp kan det till och med vara så att du behöver undersöka krypgrunden under huset. 
  • (Ibland drar budgivningen igång snabbt innan du ens hunnit tänka ordet besiktningsman. Vill du ändå vara med och buda för att huset ska bli ditt brukar det vara möjligt att skriva ett köpekontrakt med villkor om att du har rätt till att besiktiga huset innan du är bunden att fullfölja köpet. Hör med mäklaren!)

Vad är det för driftskostnader? Det ska finnas med i objektbeskrivningen. Även en energideklaration ska finnas. I driftskostnaden ingår saker som el, värme och vattenförbrukning och de kan ha stor påverkan på månadskostnaden av huset.

3. Lagfart och pantbrev

Det här är två saker som kan utgöra två ganska stora extrakostnader med att köpa ett hus. Om du lånar för att köpa behöver det finnas pantbrev på samma belopp som ditt lån.

  • Pantbreven är bankens säkerhet för lånet. Ta reda på om det finns några pantbrev uttagna sedan tidigare på huset. I så fall följer de med vid försäljningen och du kan använda dem för dina lån. Behöver du ta ut fler pantbrev kostar det 2 % av beloppet. Din bank kan hjälpa dig med detta. Exempel: Det finns pantbrev sedan tidigare till ett belopp av 1 000 000 kr. Du behöver låna 2 000 000 kr för att kunna köpa huset. Då behöver det tas ut nya pantbrev på mellanskillnaden som i det här fallet är 1 000 000 kr. Kostnaden för det blir 2 % av 1 000 000 = 20 000 kr.
  • Lagfart är en stämpelskatt som du får betala till Lantmäteriet för att du ska kunna stå som ägare på huset. Lagfartskostnaden är 1,5 % av köpesumman.

Läs mer om lagfart och pantbrev hos Lantmäteriet.

4. Budgivning

Känns det så pass bra så att du vill att huset ska bli ditt? Då är det dags att lägga bud! Bestäm innan budgivningen drar igång hur långt du är beredd att gå med. Försök att hålla dig till det, och håll dig framför allt till vad banken sagt som maxpris i ditt lånelöfte. Budgivningen blir lätt en tävling där det är lätt att tappa känslan för pengarnas faktiska värde. Men det är dina pengar det handlar om och det är du som får betala för det i slutändan.

Läs mer: Kokosolja – uselt för hälsan

5. Kontakta banken igen

Blev du den lyckliga vinnaren? Grattis!

När du har vunnit budgivningen och innan du skriver kontrakt brukar banken vilja att du hör av dig så att de får kontrollera att huset går att belåna.

6. Besiktning

Då är det snart dags för kontraktsskrivning, men först måste du bestämma dig angående besiktning av huset. Det kan vara kluriga saker som krypgrunder, skorstenar och avlopp som ska kontrolleras. Behöver du anlita en besiktningsman kan du läsa mer hos Svenska Byggingenjörers Riksförbund. Hinner du inte besiktiga huset före kontraktskrivning är det viktigt att du nu pratar med mäklaren om möjligheten finns att skriva ett köpekontrakt med villkor om att du ska få besiktiga i efterhand. Skulle det dyka upp något betydande fel på huset under besiktningen kan du ha möjlighet att förhandla ner priset.

Guide: Tio viktiga tips när du ska köpa hus
Det är inte alltid så lätt att kontrollera allt själv på ett hus. Kanske behöver du anlita en besiktningsman?
Foto: Bigstock

7. Skriva köpekontrakt

Först nu förbinder du dig till köpet. Besiktningen/ din undersökningsplikt ska vara gjord, eller så ska ni ha kommit överens om att du får göra det i efterhand. Nu pratar ni också om datum för tillträde och när du ska betala handpenningen som brukar vara 10 % av köpesumman. Känns något oklart ska du inte vara rädd för att ställa frågor!

Guide: Tio viktiga tips när du ska köpa hus
Köpekontrakt skrivs när du vunnit budgivningen. Foto: Bigstock

8. Planera bolånen med banken

Någon månad innan det planerade tillträdet behöver du prata igenom hur du ska lägga upp dina lån med din kontakt på banken. Vet du inte själv hur du vill lägga upp det så kan du få råd av din bankkontakt. Det är viktigt att alla papper är i ordning så att allt flyter smidigt på tillträdesdagen.

 

9. Planera inför flytten

Det är många saker kvar som du behöver ordna innan flytten. Du behöver:

  • Göra flyttanmälan – Det kan du göra hos Skatteverket.
  • Teckna abonnemang för sophämtning – Enligt lag är alla husägare skyldiga till att ha det. Oftast tar man över abonnemanget som den tidigare ägaren haft. Kika in på kommunens hemsida för att se vad som gäller där du ska bo. 
  • Planera flytten. Behöver du anlita en flyttfirma kan det vara bra att boka i tid.
  • Ordna hemförsäkring
  • Teckna elavtal

Compricer.se kan du enkelt jämföra elavtal, hemförsäkring och bolåneräntor.

Guide: Tio viktiga tips när du ska köpa hus
Bolåneräntor, elavtal, hemförsäkring. Mycket är det att tänka på! Foto: Bigstock

10. Tillträdesdagen är här!

Äntligen är det dags! Alla förberedelser är klara, och dagen har kommit då affären slutförs och du får nycklarna till ditt nya hem. Du kanske till och med tog dig till kontraktsskrivningen i en fullsmockad flyttbil.

Nu skriver ni under det slutgiltiga överlåtelseavtalet och du betalar resten av köpesumman. Träffas ni på mäklarens kontor finns din bank med i bakgrunden och sköter överföringen av pengarna.

Sist men inte minst, glöm inte att njuta av ditt nya hem!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top