Dags att säga upp din fasta telefon?

Funderar du på att säga upp det fasta teleabonnemanget för att testa ip-telefoni eller "bara" ha mobil? Funderar du på att byta internetoperatör? Här är de bästa råden.

Idag använder i stort sett alla mobiltelefon. Fler och fler släpper det fasta abonnemanget och använder bara mobilen. Andra byter ut den fasta telefonen mot telefon över internet, så kallad ip-telefoni. Utbudet är i stort sett oändligt.

Innan man bestämmer sig är det viktigt att fråga sig vilka behov man har. Den som behöver trygghetslarm via telefon ska kanske av säkerhetsskäl inte släppa den fasta telefonen. Andra, som bor där det är dålig täckning, kan också behöva ha kvar sin fasta telefon. 

Kontrollera täckningen

Alla har rätt till telefon i sin bostad, men det är inte självklart att det måste vara en fast telefon. I glesbygdsområden ersätts ibland telefonledningarna med mobila nät. Det sker en ständig utbyggnad men än finns det områden som har bristande telefonuppkoppling. Post- och telestyrelsen ansvarar för att alla människor ska ha
telefon, internet och post där de bor.

Vill du ha råd om vilket telefonabonnemang som passar dig bäst kan du vända dig till Telekområdgivarna, en opartisk och gratis tjänst som drivs av myndigheter och branschen tillsammans. Däremot saknas jämförelser mellan olika abonnemangspriser och villkor. 

Det har tidigare funnits sådana oberoende tjänster, men idag får vi istället vända oss till prisjämförelsesajter och elektronikkedjornas hemsidor. Eller så får man göra en egen sammanställning med uppgift-
er från de olika telefonbolag-ens hemsidor. Det är också viktigt att kont-rollera att telefonoperatören har bra täckning i de områden där mobiltelefonen ska användas.

 

Varning för telefonsäljare

Det bästa kan vara att prata med människor i omgivningen och få råd och tips om vilken typ av telefonabonnemang som kan passa bäst. Ofta har den yngre generationen den bästa kollen. 

Det sämsta är att välja något av de abonnemang som erbjuds av telefonförsäljare. Tyvärr finns det alltför många oseriösa säljare som har satt i system att lura människor, framförallt äldre, att teckna dyra och dåliga abonnemang med långa bindningstider. 

Det finns möjlighet att ångra sig inom 14 dagar, men ofta hinner det gå längre tid innan lurendrejeriet är uppenbart. 

När du väljer telefonabonnemang, vare sig det är fast eller mobilt, är det bra att tänka igenom behoven innan du gör ditt val: 

 Hur mycket kommer du att behöva ringa? 

 Ringer du ofta till utlandet? 

 Hur vill du använda tele-fonen för övrigt?

Jämför därefter hela kostnaden, inte bara samtalstaxan. Är det en fast månadsavgift är det viktigt att veta vilka
ytterligare kostnader som kan tillkomma. 

Läs igenom villkoren

Titta också på avtalsvillkoren:

′ För hur lång tid har du bundit dig att betala? Tänk på det som ett lån som du har förbundit dig att betala under en viss tid. 

′ Vilka möjligheter finns det att säga upp avtalet i förväg? Vad skulle det i så fall kosta? Många mobiltelefonabonnemang är i två delar: En för abonnemanget och en som är avbetalning på själva tele-fonen. 

′ Kontrollera också vad som gäller om det visar sig att utlovade tjänster inte fungerar, exempelvis täckning i ett område. 

′ Hur är det med support och service? Kontrollera vad som gäller och hur nåbart bolaget är – även utanför kontorstider – när något inte fungerar.  

Ska du byta från en teleoperatör till en annan är det viktigt att säga upp det gamla abonnemanget. Gör det helst skriftligt och se till att även säga upp eventuella tilläggstjänster. Spara bekräftelsen du får från telefonbolaget. 

Fyra sätt att skaffa bredband

Vill du ha tillgång till internet via bredband finns det många sätt: Det kan vara via telefonnätet, kabel-tv, optisk fiber eller elnätet. 

Alla vägar är inte möjliga i alla bostäder, så börja med att ta reda på vilka dina alternativ är. Bor du i ett flerfamiljshus där det finns bredband indraget brukar det vara det enklaste alternativet och ibland ingår det till och med i hyran. 

Vilken datamängd behövs?

Hur stor datamängd du vill ha påverkar också priset. Ibland kan det vara bättre att börja försiktigt och sedan öka på än att försöka krympa ett stort abonnemang. Men att ha valt lite trafik och varje månad betala mer för extra trafik kan också bli mycket dyrt. 

Ska du jämföra villkor och priser får du gå till olika prisjämförelsesajter eller själv plocka uppgifter från bolagens hemsidor. Jämför inte bara abonnemangspriset utan även säkerhetspaket som skyddar mot virus och liknande.

Det är mycket vanligt att bli erbjuden abonnemang med flera tjänster, som telefoni, bredband och tv till ett attraktivt paketpris. Tänk då på att vid ett avbrott fungerar ingen av tjänst-
erna. Telefonen är då så kallad ip-telefoni, vilket innebär att den också är beroende av internetuppkopplingen. Det kan alltså vara säkrare, även om det blir lite dyrare, att behålla den fasta telefonen knuten till telefonnätet och bara välja två av tre tjänster via internet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top