Så handlar du mat smart

Många vill dra ner på matkostnaden men ändå äta bra. Så får du en billigare matkasse och undviker att bli lurad när du handlar.

Vi har fått lära oss att det är billigare att handla på stormarknader – men det är inte så säkert. En undersökning som Konsumentverket gjorde för några år sedan visar att den som handlar klokt i en medelstor butik inte gör av med mer pengar än den som handlar oplanerat på en stormarknad. För på stormarknaden är det lätt att plocka på sig mer än det var tänkt. Många förpackningar är också större än vad vi behöver.  

Maten var dyrare förr

För 100 år sedan gick halva lönen till mat. Och då var det inga extravaganser, utan bara det enkla och nödvändigaste. Handlar vi motsvarande varor idag tar vi bara drygt en tiondel av inkomsten. Mjölet kostade till exempel 60 öre kilot för 100 år sedan. Det skulle motsvara 21 kronor idag. Ett kilo kaffe kostade 3 kronor, vilket är 106 kronor idag och nötsteken för 3:90 kronor kilot blir 138 kronor idag. Källa: SCB

Allt fler av oss handlar sin mat på nätet. Att priserna kan vara något högre uppvägs för många av att man slipper frestas till extraköp. Fast när du storhandla på nätet är det bra att inte enbart jämföra matpriserna utan även hur mycket det kostar att få hem varorna. Det kan vara stora variationer beroende på var du bor.

Handla efter säsong

Färdiga matkassar, med alla ingredienser till ett antal middagar, blir allt populärare även om också det kan kosta lite mer. Samtidigt kan matsvinnet minska eftersom ingredienserna till måltiderna levereras i rätt mängd. För den som slänger mycket i vanliga fall kan de färdiga matkassarna vara prisvärda.

Men att handla smart handlar inte bara om var vi handlar – utan även hur. Ett sätt är att handla efter säsong. Idag kan vi få större delen av frukt- och grönsakssortimentet året om, men priserna är därefter. Vitkålen på vintern är till exempel både billig och C-vitaminrik. Istället för vintertomaterna kan billiga burktomater vara ett bättre alternativ. 

Frestelserna är många i en butik och är du hungrig är det särskilt lätt att falla för dem. Ett annat tips är att skriva en inköpslista i förväg och sedan hålla sig till den i butiken.

För många av oss handlar betydligt mer mat än vad vi äter upp. Vi svenskar slänger motsvarande var femte matkasse och en tredjedel av det vi slänger i soptunnan är fullt ätbart.

Vad är en rimlig matkostnad?

Här är några exempel på vad maten kan kosta under en månad, beroende på ålder och kön: – Familj med två barn (ett i förskola och ett i skola). Alla äter vardagsluncherna borta: 4 940–5 120 kr. – Två vuxna. Alla äter vardagsluncherna borta: 2 710–3 310 kr. – Ensamstående. Äter vardagsluncherna hemma: 1 640–2 460 kr.

En barnfamilj kan spara 3 000–6 000 kronor om året bara på att inte slänga mat som går att äta. Slänger vi mindre sparar vi dessutom på miljön – och det är också smart. Här är två sajter med tips kring hur vi kan ta tillvara maten bättre: www.slangintematen.se och www.hungrig.nu.

Matlåda sparar tusenlappar

För den som brukar äta lunch på restaurang kan matlåda spara många tusenlappar om året. En utelunch kostar idag 80–100 kronor. Räknar man på 90 kronor blir det cirka 450 kronor i veckan och 1 800 kronor i månaden. 

En lunch med egen matlåda kan kosta kring 20 kronor, vilket blir 100 kronor i veckan och 400 kronor i månaden. Den som byter utelunchen mot matlåda kan alltså på 11 månader spara sammanlagt 15 400 kronor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top