Skapa nya vanor – vardagsmotionera dig till bättre hälsa!

Det bästa för hälsan är att röra sig. Hur spelar mindre roll, bara det görs. En timmes intensiv träning eller två timmars lättare motion i veckan kan både förebygga och bota sjukdom.

Vi vet att vi ska gå i trappor ­istället för att åka hiss, resa på oss för att bryta stillasittandet och gärna ta en promenad varje dag. Rörelsens betydelse för vår hälsa kan inte överskattas. Den kan både göra dig frisk från sjukdom och hindra dig att alls bli sjuk. 

– Det finns tillräckligt med vetenskapliga bevis för att fysisk aktivitet har påtaglig effekt för att förebygga och behandla en mängd folksjukdomar, som högt blodtryck, höga blodfetter, högt blodsocker, diabetes typ 2, benskörhet, ospecifika ländryggsbesvär och depression, för att nämna några.

Det menar Eva Andersson, docent i idrottsvetenskap, idrottslärare och läkare vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, i Stockholm. 

Och när det gäller vanliga cancerformer i bröst, prostata och tjocktarm har fysisk aktivitet en förebyggande effekt, förklarar hon vidare. 

– Fysisk aktivitet är all form av rörelse där vi använder våra muskler, vilket i sin tur ökar energiomsättningen i ­kroppen. Det kan vara vardagsmotion som en rask promenad eller ett träningspass på Friskis & Svettis, till exempel. 

Även städa räknas

Men även vanliga vardagsrörelser har betydelse, enligt Eva Andersson. Som att städa, dammsuga, torka golv, påta i trädgården, ta trapporna, gå iväg och handla mat, bära hem tunga matkassar från butiken, alla timmar i tvättstugan. Det är ju också att anstränga sig.

– Den viktigaste rörelsen är den som blir av, konstaterar Eva Andersson.

Rörelser som inte är så högintensiva att vi blir andfådda och svettiga kan kompenseras genom att vi håller på under lite längre tid. Men förutom vardagsrörelser bör vi utföra fysisk aktivitet minst 150 minuter i veckan med åtminstone måttlig intensitet. Det vill säga: vi behöver ta i lite grann. 

– Man kan till exempel fem dagar i veckan promenera i rask takt i en halvtimme, där man får ökad puls och blir lite andfådd men fortfarande kan prata, tipsar Eva Andersson. 

Gratis och effektivt. Alternativt kan 75 minuters högintensiva rörelser utföras per vecka.

Minska stillasittandet

Det finns mer att göra för välmående skull. Det pratas allt mer om vikten av att bryta stillasittandet i våra liv som en hälsofaktor. Kanske jobbar vi framför en dator 40 timmar i veckan – bara för att gå hem och fortsätta sitta. 

– Alltmer forskning talar för att det är viktigt att minska sitt stillasittande. Resa på sig var 20–30:e minut och röra på sig, och då gå omkring någon eller ett par minuter. 

Allt som fungerar är trots allt det bästa sättet att röra på sig på. Man får fråga sig vad man tycker om och vilken aktivitet som i längden är hållbar för egen del. Inte alla gillar att flåsa runt i joggingspåret. 

– En del tycker om att träna sin kondition i grupp. Andra vill motionera på egen hand, kanske cykla eller simma.

Skapa nya vanor - vardagsmotionera dig till bättre hälsa!
Alla former av aktivitet där musklerna hålls igång ger viktiga hälsoeffekter. Foto: Getty Images

Hjälper mot depression

Kanske har du hört talas om FAR, Fysisk Aktivitet på Recept, som din doktor kan skriva ut? Enligt Eva Andersson borde fler få det, samtidigt som hon efterlyser tydligare information om hur man kan använda sig av det och vilka motionsanläggningar som ger rabatt om man har fått ett FAR. Annars är risken att receptet blir liggande oanvänt i plånboken. 

Hälsoeffekterna är flera för den som orkar och vill träna kondition och styrka. Det är inte bara kroppen som mår bra av motion och rörelse. Den mentala hälsan gör det också.

– Forskning visar att fysisk aktivitet har lika god effekt vid mild till måttlig depression som läkemedel eller samtalsterapi har, säger Eva Andersson och fortsätter: 

– Vid motion minskar stresshormonet kortisol i våra kroppar, vi får även fler hjärnceller, plus att flera olika “lyckohormoner” som exempelvis serotonin ökar. 

Mindre “rostiga” kärl 

Dessutom minskar de ämnen som gör att våra kärl “rostar” och åldras, såsom fria radikaler och oxidativ stress, när vi gör det vi är ämnade att göra: röra på oss. Ju intensivare, desto mindre rörelse behövs. 

– Den som inte rör på sig löper större risk att få ett kortare liv, drabbas av någon folksjukdom eller att bli ­överviktig, konstaterar Eva Andersson.

Det är aldrig för sent att börja motionera för att få positiva effekter på hälsan, även om man varit en soffpotatis största delen av sitt liv. 

– All fysisk aktivitet där du aktiverar dina muskler är av stort värde. Motion ger alltid förbättringar, till exempel blir styrka och kondition ofta bättre om man kommer igång och rör på sig regelbundet, gärna med en stegrad grad av ansträngning allteftersom.

Kan man träna sig svettig tre gånger i veckan är det enligt Eva Andersson “gudomligt” för hälsan. Men det kan ta ett tag innan vi upplever förbättring. Effekten kan ibland ta åtta till tolv veckor. Om man tränar kondition eller styrka spelar ingen roll för att exempelvis förebygga ­eller ­behandla lätt till måttlig depression. Man ska göra det man trivs med och inte ge upp.

– Även lite rörelse är bättre än ingen alls. Man kan börja med att gå ut och promenera, kanske bara runt huset där man bor för att sedan öka på eftersom. Kanske springa några steg och sedan öka på det. Gå på gymmet eller köra basgympa på någon motionsanläggning. Man kan kontakta vänner som kanske vill hänga med, säger Eva Andersson. 

Är man flera så ökar ju sannolikheten att någon “släpar med” en på ett gympapass när man själv inte känner sig så motiverad. 

Varannan svensk har dålig kondition

Nästan varannan svensk har så dålig kondition att det är farligt för hälsan, visar en ny studie från GIH, Gymnastik- och idrottshögskolan. För tjugo år sedan hade bara var tredje person en lika dålig kondition. Bland de 350 000 personer som följts sedan 1995 har konditionen också överlag minskat med 10,8 procent. Gränsen för hälsofarligt låg kondition går vid att inte orka gå i rask takt i tio minuter utan att behöva vila.

7 000 steg om dagen

bör man minst gå för att uppnå bra hälsosam rörelse i vardagen. Som pensionär bör man även träna styrka och balans två gånger i veckan för att få en starkare kropp och bättre balans.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top