Du behöver
- 100 g valnötter
- 30 g pekannötter
- 100 g mörk choklad
- 150 g smör
- 3 dl brunt farin
- 1 dl kakao
- 2 dl vetemjöl
- 3 st ägg
Garnering
150 g mörk choklad
1.2 dl grädde
2 msk ljus sirap
flingsalt
30 g torkade tranbär
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta valnötter och pekannötter i en torr stekpanna och låt svalna. Ta undan hälften av valnötterna och grovhacka. Grovhacka chokladen och häll ner i en bunke.
Tillsätt smöret i en kastrull tillsammans med brunt farin. Smält smöret på svag värme och blanda tills sockret smält.
Häll ner smörblandningen över den hackade chokladen och blanda tills chokladen smält. Tillsätt kakao och vetemjöl, blanda ordentligt. Rör ner ett ägg i taget till en slät smet. tillsätt hackade valnötter och fördela ut smeten i en fyrkantig form som mäter ca 20×20 cm, klädd med bakplåtspapper och väl smord. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter tills kakan stelnat men ändå känns lite lös. Ställ att svalna.
Grovhacka chokladen till garneringen och tillsätt med grädde och sirap i en kastrull, värm på svag värme tills chokladen smält under omrörning. Häll upp i en bunke för att den ska stelna en aning. Blanda då och då.
Bred ut chokladkrämen över kakan och toppa med hackade valnötter och tranbär. Skär i rutor och servera gärna med lätt vispad grädde.