Du behöver
- 2 pkt jäst
- 13 dl vatten 37 grader
- 1 msk salt
- 2 dl rapsolja
- 0.5 dl ättika äppelcidervinäger eller annan ingrediens med syra
- 1 dl solroskärnor hela, kokta dinkelkorn eller nötter
- 2.2 l dinkel fullkornsmjöl
Gör så här
1
1. Blanda jäst och vatten till en degvätska. Tillsätt salt, olja, ättika och ev solroskärnor och blanda samman.
2
3
2. Ta undan lite mjöl till utbakningen och tillsätt resten, lite i taget. Arbeta samman till en smidig deg. Arbeta degen väl, ca 10 min för hand eller 5 minuter i maskin, så att glutenet kan frigöras. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
4
5
3. Sätt ugnen på 175 grader och smörj fyra avlånga brödformar. Dela degen i 4 delar och lägg i formarna. Låt limporna jäsa i 30 minuter under bakduk. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 min. Låt svalna inlindade i bakduk.
Du behöver också: 4 avlånga limpformar