GI – Fullkornsbröd med dinkel

Du behöver 2 pkt jäst 13 dl vatten 37 grader 1 msk salt 2 dl rapsolja 0.5 dl ättika äppelcidervinäger eller annan ingrediens med syra...


4 portioner

Du behöver

  • 2 pkt jäst
  • 13 dl vatten 37 grader
  • 1 msk salt
  • 2 dl rapsolja
  • 0.5 dl ättika äppelcidervinäger eller annan ingrediens med syra
  • 1 dl solroskärnor hela, kokta dinkelkorn eller nötter
  • 2.2 l dinkel fullkornsmjöl

Gör så här

1
1. Blanda jäst och vatten till en degvätska. Tillsätt salt, olja, ättika och ev solroskärnor och blanda samman.

2

3
2. Ta undan lite mjöl till utbakningen och tillsätt resten, lite i taget. Arbeta samman till en smidig deg. Arbeta degen väl, ca 10 min för hand eller 5 minuter i maskin, så att glutenet kan frigöras. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.

4

5
3. Sätt ugnen på 175 grader och smörj fyra avlånga brödformar. Dela degen i 4 delar och lägg i formarna. Låt limporna jäsa i 30 minuter under bakduk. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 min. Låt svalna inlindade i bakduk.


Kommentar:
Du behöver också: 4 avlånga limpformar

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top