Grillat är sommarlycka

Helena om grillglädje!

Grillat är sommarlycka
Helena Rönnberg, Icakurirens chefredaktör

Bastu, tomt och garage i all ära – det jag saknat allra mest sedan jag flyttade till lägenhet är grillen. Finns det något härligare än ett villaområde de där första vårhelgerna, när folk öppnar ytterdörrarna och det börjar dofta grill­os över nejden? I min närmaste mataffär tog ofta grillkolen slut så snart de första solstrålarna träffade altanerna.

Nuförtiden bor jag i lägenhet, och därmed lever jag ett grill-löst liv till vardags. Det går inte att ha grillos som ringlar upp till balkongen ovanför, där grannen kanske just hängt ut sina nytvättade kläder till tork.
I det här numret har vi en köpguide för dig som är på jakt efter en ny grill.

Själv köpte jag en elgrill min första balkong­sommar, men den gav inte alls den upplevelse jag var ute efter. Året efteråt försökte jag med en så kallad vertikalgrill, men den har jag bara använt en enda, ganska misslyckad gång. Efter en lång het stund på balkongen, pillandes med kol och kött, var ena delen av biffen very well done medan den andra fortfarande var nästan rå. Försöket slutade med att jag tog in köttet och stekte klart det på spisen.

Men jag vet egentligen inte om det är själva matupplevelsen jag är ute efter. Det är nog lika mycket det att grilla hör ihop med min sommarlängtan. Med mina upplevelser av årets skönaste period, då jag kopplar av, träffar släkt och vänner, sitter ute och umgås och pratar om livet under långa varma kvällar.
Kanske är det mer pratet och skrattet och alla andra tillbehör som gör kvällarna. Men den där doften av grillat är för evigt förknippad med sommarlycka för mig. Så ni kan ju förstå att jag blev sugen på att börja leta sommarstuga så fort jag satt mig i min lägenhet.

Nu äger jag och en av mina bröder ett litet fritidshus sedan fem år tillbaka – och grillen har förstås en given plats. Där lagas middagsmaten på samma vis nästan alla kvällar. Köttet på grillen, och till det potatis och rotfrukter i ugn, sallad, en kall “gucka” (till exempel feta­ost, creme fraiche och soltorkade tomater körda med stavmixer) och en varm sås (creme fraiche, grönsaksbuljong, vitlök och soja).

På något vis blir det samma jämt i vår familj, och kanske är det just det som är lite skönt under semestern också, att man inte behöver ägna så mycket tankekraft åt maten – om man inte vill. Men inför den här sommaren tänker jag ladda upp med lite nya rätter, jag måste ju ta chansen när jag jobbar med så inspirerande och kunniga matreportrar!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top