4 unika pärlor i södra Sverige – världsarv och biosfärområden

Sugen på en weekend söderut i vår? Här tipsar vi om fyra platser att uppleva som ligger likt ett pärlband längs landets sydöstra kust.

Sydöstra Sveriges kust med Skåne, Blekinge och Öland bjuder på vacker skärgård, gröna lövskogar, fågelrika sjö- och våtmarker, karg alvarmark och historiska miljöer. Flera av dessa platser är världsarvslistade och utnämnda till biosfärområden av Unesco, men vad betyder det egentligen?

Ett världsarv är något som på ett unikt sätt berättar om jordens och människans historia. Det finns drygt 1 100 världsarv i världen, varav 15 i Sverige. Det är Unesco, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, som ansvarar för världsarvslistan.

Biosfärområden å sin sida utses som modellområden för hållbar utveckling. Här prioriteras bevarandet av biologisk mångfald och ekosystem, samtidigt som balansen mellan människors behov och naturens processer upprätthålls. Det finns 748 i världen och sju i Sverige.

Ölands landskap har blivit världsarvslistat

Upplev Södra Ölands odlingslandskap. FOTO: Alexander Hall.

Södra Ölands landskap är unikt, vackert och värdefullt. År 2000 världsarvslistade Unesco Södra Ölands odlingslandskap som ett levande kulturlandskap med sina byar, åkrar, sjömarker och Stora alvaret. Till grund låg lantbrukarnas arbete som pågått i generationer, för även om landskapet må se orört ut är nästintill varje meter betad av djur eller odlad av människor med syfte att skapa mat. Vissa menar därför att man kan smaka på världsarvet – så varför inte besöka någon av många lokala gårdsbutiker?

Det karga och vackra världsarvet upplevs bäst till fot. Över 140 kilometer vandringsleder tar dig till miljöerna som ligger till grund för utnämningen. Ett tips är att packa kikaren för chansen att se sjömarkernas många fåglar.

Vandra i vacker natur, som här vid Möckelmossen som är den största alvarsjön på Stora Alvaret. FOTO: Alexander Hall.

Signaturled Öland – Mörbylångaleden är utsedd till en av Sveriges signaturleder av STF. Den är 8,5 mil lång och uppdelad på fem etapper. Vid dessa finns både boende och busshållplats för att du ska kunna gå så många, eller få, du vill. Stora Alvaret är storslaget året om, och under maj månad pryds marken av orkidéer, vilket gör platsen ännu mer spektakulär.

Läs mer: www.naturkartan.se/sv/morbylanga

Örlogsstaden Karlskrona har byggts på 33 öar

I Karlskrona är känslan av skärgård alltid närvarande, liksom historiens vingslag. Unesco erkände stadens unika värde genom att inkludera den på världsarvslistan 1998.

Örlogsstaden Karlskrona grundades 1680 då Karl XI anlade en ny marinbas här, och örlog betyder ”krig till sjöss”. Man brukar säga att staden är kungens vision med allt att önska för en ideal stad.

Flygfoto över Karlskrona med ön Stumholmen i förgrunden. FOTO: Micke Olsson.

Många av stadens sevärdheter upplevs bäst från vattnet, så ett tips är ta vägfärjan till Aspö och besöka Drottningskärs kastell. På resan dit kan du njuta av utsikten över fästningstornet Godnatt och Repslagarbanan, en av Sveriges längsta träbyggnader.

Du kan förstås även promenera eller cykla fram på de karakteristiska gatorna från 1600-talets stadsplanering. På centrum-ön Trossö är avstånden korta och du kan ta dig från hamnens skärgårdsbåtar och kajakuthyrning till Stortorget, öns högsta punkt, på bara några minuter.

Det är nästintill omöjligt att ta in hela världsarvet på en gång, så ett tips är att besöka Marinmuseums intressanta utställningar och guidade visningar. Även Blekinge Museum har en fin världsarvsutställning, och kan du inte få nog av museer är Karlskrona Porslinsmuseum ännu ett tips.

Läs mer: www.visitkarlskrona.se

Upptäck Marinmuseums intressanta utställningar och guidade visningar. FOTO: Marinmuseum/SMTM.

Stort biosfärområde mitt i Kristianstad

Staden Kristianstad ligger mitt i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. På naturum Vattenriket och 21 besöksplatser och utemuseer runt om i området har du möjlighet att njuta av naturen och lära dig mer om områdets natur- och kulturhistoria.

Vattenrikets naturum ligger vackert vid Helge å. FOTO: Patrik Olofsson.

I månadsskiftet mars/april kan du uppleva när tusentals tranor samlas vid Vattenrikets utemuseum Pulken. Fåglarna matas på fältet intill fågeltornet. På så sätt undviks skador på lantbrukarnas nysådda fält. Som bonus får besökarna njuta av den spektakulära trandansen från fågeltornet.

Men det är inte bara vid Pulken det finns ett rikt fågelliv. Vid Håslövs ängar sjuder det av storspovar och tofsvipor om våren, och i Herculesområdet trivs fåglar året om bland dammiljöer och vidsträckta ängar, vassar och videsnår.

Vill du uppleva biosfärområdet till fots eller på cykel kan du ta Skåneledens etapp SL6 Vattenriket som knyter samman besöksplatserna från norr till söder. Ännu ett alternativ är att hyra kanot på Helge å eller att följa med Stora Safaribåten på en guidad tur. Oavsett vad kommer du att hänföras av den vackra naturen. Utgå ifrån naturum Vattenriket.

Läs mer: www.vattenriket.kristianstad.se

I månadsskiftet mars/april kan du uppleva när tusentals tranor samlas vid Pulken. FOTO: Patrik Olofsson.

Unik och artrik natur i Blekinge

Unesco har utsett Blekinges kust och skärgård, från Sölvesborg förbi Karlskrona och upp till Kristianopel, till biosfärområde för sitt unika natur- och kulturvärde. I Biosfärområde Blekinge Arkipelag ingår historiska platser och kulturen med fiskehamnar, båtbyggare och besöksmål, men också den unika lövskogskusten med ekhagmarker, grunda vikar, öar och skär vilka ger karaktär och en unik flora och fauna.

Lövskogskusten gömmer magiska platser där du blir ett med naturen. De är lättillgängliga men kan vara svåra att hitta, men tack vare ARK56, ett nätverk av leder för vandring, paddling, cykling och segling, är det enkelt. Med ARK56s app, kartor och ledmarkeringar kan du hitta upplevelsen för dig, oavsett nivå.

Du kan även vandra längre leder som Blekingeleden alternativt cykla Sydostleden eller Listerleden. Med den sistnämnda når du Listerlandet, fiskeläger, långgrunda stränder och Nogersunds Hamn där båten till populära Hanö går.

Följ ARK56s nätverk av leder utmed Blekinges lummiga lövskogskust. FOTO: Andreas Mattisson.

Det finns många vackra öar med gammal natur, naturbetade ängar och en fantastisk artrikedom. Tre av dem är Tjärö, Tärnö och Aspö som du når med skärgårdstrafiken, men det går också bra att paddla ut till dem och samtidigt upptäcka fler pärlor.

Välkommen till Blekinges skärgård – ett rent paradis.

Läs mer: www.ark56.se

Pelles sjöbod på ön Stenshamn, Blekinge. FOTO: Linda Åkerberg.

Välkommen hit för att upptäcka platserna med egna ögon!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top