Du behöver
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- Rapsolja till stekning
- 1 matsked röd currypasta
- ½ tesked gurkmeja
- 4 kaffirlimeblad
- 3-4 morötter, sammanlagt 300 gram
- 4 normalstora potatisar, gärna av fast sort
- 500 gram krossade tomater
- 1.2 liter vatten
- 2 höns- eller fiskbuljongtärningar
- 400 gram torsk, gärna fryst, tinad
- 2 deciliter vispgrädde
- Salt
- Korianderblad Koriander- och limemarinerade räkor
- 150 gram skalade räkor
- ½ deciliter finhackad koriander
- 1 tesked finrivet limeskal
- 2 matskedar rapsolja
Gör så här
Hacka löken och riv eller pressa vitlöken. Fräs all lök mjuk och glansig i rapsolja i en gryta.
Rör ner currypasta och gurkmeja. Smula limebladen lite i handen och tillsätt dem till grytan.
Skala morötter och potatis och dela dem i skivor respektive tärningar. Tillsätt morotsskivor, potatistärningar, krossade tomater, vatten och buljongtärningar till grytan.
Låt soppan koka under lock tills rotfrukterna är mjuka, det tar ca 25 minuter.
Dela torsken i tärningar. Tillsätt torsk och grädde till grytan och låt sjuda i 5 minuter. Smaka av med ganska mycket salt.
Koriander- och limemarinerade räkor: Blanda räkor, koriander, limeskal och rapsolja i en liten skål.
Servera fisksoppan med räkorna. Toppan soppan med korianderblad.