Utmaningen: Vår reporter testar att klara sig utan el vid ransonering

I vår serie Utmaningen är vår reporter Marina Nilsson försökskanin i en rad konsumentexperiment där vår krisberedskap, sårbarhet och anpassningsförmåga sätts under lupp. Del 4: Klara dig utan el vid ransonering.

”Se efter i ditt hem och hus, om det brinner för mycket ljus, för nu hjälps vi åt att spara kilowatten. Släck av! Släck av!”, sjunger swingbandet i Vattenfalls reklamfilm från 1955. För det är så det brukar se ut när Sverige ska spara ström. Frivilliga påverkans­kampanjer, gärna ihop med lite humor och musik.

Den hårda vägen, ”manuell bortkoppling” som det kallas, har vi varit ganska förskonade från. Ransoneringshösten 1942 var det visserligen beckmörkt inomhus på kvällarna. Bara gatubelysning och bilar lyste upp städerna. Även 70-talet innehöll några svåra år, bland annat på grund av oljekrisen, men då var det industrin och kommunerna som tog smällen. Hemma kunde man fortfarande göra lite som man ville med sin lampknapp, även om Sveriges television faktiskt avslutade sina vardagssändningar före klockan 22 för att bidra till sparandet.

Så när jag nu ska testa det här ”på riktigt” och hitta ett konkret schema att leva efter, så får jag leta utomlands efter ransoneringsrutiner. 

Utmaningen

Vad? Lev med elransonering enligt följande: ingen ström mellan kl 01–03.30, 9–11.30 och 17–19.30. 
När?Tre dagar.

I Sydafrika förekommer planerade strömavbrott, ”load shedding” som de kallar det, i allra högsta grad. Det är ett resultat av långvarig korruption och vanvård av elnätet, och även om politiska krafttag nu tas för att få ordning på allt, så räcker elen fortfarande inte till alla, inte hela tiden, och inte alla dagar. 

Elransonering som i Sydafrika

Utmaningen är därför att leva några dagar efter Sydafrikas elransonering nivå 4 (det finns 8 nivåer) – vilket innebär ingen ström under följande tre perioder: kl 01–03.30, 9–11.30 och 17–19.30. 

Jag tar hjälp av användbara böcker i ämnet ”prepping”.

Under denna tid får jag inte använda något eldrivet, ifall det inte finns ett inbyggt batteri. Jag får inte heller använda några internettjänster, eftersom man vid strömavbrott inte kan räkna med att mobilmasterna kommer att fungera.

Kan detta hända här?

Kan detta hända här i Sverige? Så här svarar Erik Ek, strategisk driftchef Svenska kraftnät:
– Det är i princip otänkbart att det som skett i Sydafrika skulle kunna inträffa i Sverige. Om vi hade en ständig effektbrist skulle aktörer investera i elproduktion på dessa ställen. På så vis skulle problemet undvikas. Innan ny elproduktion finns på plats skulle priset också höjas så mycket att folk tvingades spara el.
Det vi hade i Sverige förra vintern var en risk att elen skulle kunna kopplas bort i ett par timmar. Det berodde på en osäkerhet om vår möjlighet att importera el i dessa lägen.

Universitet i Kapstaden, min kloka guide genom hela detta äventyr, rekommenderar därför att skriva ut all research på papper, för att inte behöva googla. ”Kom också ihåg att skriva en lista över saker som du kan utföra även utan el, till exempel skriva, läsa, fylla i blanketter, ha möten eller brainstorma.”

Så jag går till jobbet med toppladdad laptop i väskan och ser framför mig en mysig skrivstund under dagens första strömavbrott! 


LÄS ÄVEN: Utmaningen: Kan man klara sig på bara kontanter?


Första bakslaget sker redan vid hissen upp, för den får jag förstås inte ta, utan måste gå upp för alla sex våningarna…

”Men nu ska det ändå bli gott med en kopp kaffe!”, tänker jag i en halv sekund, innan jag förstår att ju även detta måste vänta till klockan 11.30 när strömmen kommer tillbaka, eftersom jag inte har varit förutseende nog att ta med en termos. Hur kan jag inte ha fattat vidden av all min elkonsumtion och hur svårt det här kommer att bli? Och vad kan jag göra för att ta mig genom ”krisen”?

1955 uppmanades vi att spara på elen av Vattenfall.

Inte söka på internet …

Jag går till biblioteket för att leta i riktiga böcker om hur man bäst hanterar tider av elbrist. Det var ju så journalister gjorde research förr i världen. Men jag kan förstås inte använda sökterminalen eftersom klockan bara är 10 och det fortfarande är strömavbrott. 

Inte heller kan jag fråga en bibliotekarie ifall hon kan guida mig till rätt hylla, för otvivelaktigt kommer hon att vilja söka, och då får jag säga, ”Eh, du kan inte bara gissa? För jag vill helst inte att du använder internet…” och hon kommer att titta mycket underligt på mig och kanske eventuellt trycka på en liten knapp under disken… 

Nej, jag får klara mig själv i detta armod. Hur svårt kan det vara att hitta en bok om krisberedskap? 

Fiskpinnar till middagen lagas på balkongen. Efter en timme är potatisen färdigkokt.

Det visar sig vara MYCKET svårt. Till slut hittar jag visserligen hyllan, på avdelning ”medicin” underavdelning ”personlig säkerhet”, men detta enbart för att jag till sist gav upp och faktiskt gick till den där sökterminalen och snabbt knattrade ner några ord.

Och tyvärr måste jag faktiskt ge upp hela tiden… 


LÄS ÄVEN: Utmaningen: Slut på matsvinnet – allt ska gå åt!


Matlagning utan el

Står hemma i en mörk hall, med dåligt mörkerseende redan från början, och letar lite stressad efter en försvunnen mörk påse med fotbollskläder. Ger upp och tänder lampan! 

Strömavbrottet mellan 17 och 19.30 är dagens i särklass mest smärtsamma eftersom det infaller under normal matlagningstid och vid en tid när det dessutom skymmer snabbt. Min vän, universitet i Kapstaden, rekommenderar att man för matlagningen införskaffar två plattor gasolbrännare. Det verkar ju överdrivet när vi faktiskt har en gasolgrill på balkongen, och på denna gör jag ett tappert försök att koka potatis och steka fiskpinnar. 

Det visar sig tyvärr ta en hel TIMME att koka potatis på gasolgrill. 

Mörkt och deppigt.

Vid det laget har jag redan gett upp och hittat överblivna kokta makaroner som jag blandar ut de varmblöta delvis brända fiskpinnarna med, för vi måste ju ändå iväg till den där fotbollsträningen nu. 

Åh vad jag saknar att ha en ugn som ger fint krisp! Åh vad jag saknar mysiga lampan över köksbordet. Åh vad jag saknar EL!

Summering av utamningen

Tidsrymd: Tre fruktansvärda dagar. 

Svårighetsgrad: Allra svåraste utmaningen hittills. Nivå tjugo på en femgradig skala.

Lärdomar: Det känns pinsamt att erkänna att jag inte förstod detta förut men ”ja, jag är elberoende” och jag behöver el till allt och inte minst till mitt psykiska välbefinnande. För allra mest har jag saknat elektriskt ljus! INGET är deppigare än att komma hem till en mörk och tyst lägenhet, treva sig fram till köksbordet efter ljuständaren bara för att  lägga handen på en kladdig smörkniv.

Misslyckade försök: Oräkneliga. Jag har fuskat, skarvat och smitit mig igenom den här utmaningen. Jag har gladeligen gått på föräldramöte och suttit i den upplysta aulan och myst extra länge. Jag har använt mina barns lekkamrater som alibi och skickat sms som ”strömavbrottet är inställt idag för jag kan inte vara den där galna mamman som lagar mat på balkongen igen…”

Detta tar jag med mig: Känslan av att leva i ett modernt samhälle som bara är en fingerknäppning ifrån att vara stenålder igen.

Smarta tips vid alla strömavbrott!

  • Förberedelse är förstås allt. Batteridriven belysning, stearinljus, tändstickor, konserver och frystorkat är alltid bra att ha hemma för att möta ett kortvarigt strömavbrott. Hela listan finns på krisinformation.se
  • Matlagning kan vara en utmaning. Som ett minimum kan en redan färdig termos med kokhett vatten användas för att blandas med pulversoppa när strömmen går. Ett sprit- eller gasolkök är annars ett måste vid mer riktig matlagning, och kom ihåg att steka går fortare än att koka. Ett tips från friluftsvärlden är att pulvermix för raggmunkar kan bli en helt okej middag, kanske ihop med lite fläsk och lingon? Gjutjärnspannor och grytor kan användas över grill utomhus men kom ihåg att deras handtag blir lika varma som själva pannan. 
  • Från universitetet i Kapstaden, där elransonering är ett faktum, får jag tips om en så kallad ”Wonderbag”, som ser ut som en väldigt liten rund sovsäck, ifall man vill göra en gryta men saknar fungerande ugn. Den kräver visserligen el under cirka 15 minuter, då grytan kokar på spisen. Men sedan sätts kastrullen i ”sovsäcken” och puttrar klart själv på några timmar, enbart på eftervärmen.
  • För att driva enskilda maskiner, ladda datorer och så vidare, så kan en generator vara ett alternativ. De går loss på ett par tusenlappar och drivs med bensin eller diesel, och måste alltså stå ventilerat, på grund av avgaser och buller. Energimyndigheten poängterar att dessa reservelsverk ofta startas med ett startsnöre, vilket kräver både teknik och viss styrka, så man rekommenderar alltid att testa snöret först, innan eventuellt köp av generatorn.
  • Utan el kan det också bli väldigt kallt inomhus efter bara några timmars strömavbrott. Ett tips som överlevnadböckerna alltid ger är att samlas med andra i ett och samma rum som man gemensamt tempererar med sin kroppsvärme. Även att sätta upp ett tält inomhus gör det lättare att få behaglig värme. Eller bygg en koja under ett bord med hjälp av tjocka filtar och madrasser!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top