Fisk- och skaldjursgryta

En ljuvlig gryta som smaksätts med apelsin och saffran. Förstärk gärna apelsinsmaken genom att toppa grytan med apelsinaioli.

Tillagningstid: 1 ½ timme
4 portioner

Du behöver

  • 7 fasta potatisar
  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 g torskfilé
  • 500 g laxfilé
  • 500 g oskalade räkor
  • 3 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin
  • 1 ½ liter vatten
  • ¾ dl konc. hummerfond
  • 4 msk pressad apelsinsaft
  • 1 g saffran (2 paket)
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Apelsinaioli
  • 2 äggulor
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl rapsolja
  • 1 tsk finrivet apelsinskal
  • Salt, peppar
  • Garnering
  • Räkor
  • Dill

Gör så här

1

Skala potatis, morötter och palsternackor. Skär dem i bitar och skivor. Skala och skiva lök och vitlök.

2

Putsa och dela fisken i bitar. Skala räkorna, ta undan några till garnering.

3

Hetta upp oljan i en gryta. Fräs löken blank och smidig utan att den får färg.

4

Vänd ner rotfrukterna. Fräs lite snabbt och tillsätt vin, vatten, fond, apelsinsaft, saffran, sambal oelek, salt och peppar. Låt blandningen sjuda under lock i 15–20 minuter. Smaka av.

5

Lägg ner fisken och låt grytan få ett uppkok. Sjud på svag värme i 1 minut och vänd ner räkorna.

6

Apelsinaioli: Rör ihop äggulor och vinäger i en bunke med höga kanter. Tillsätt rapsolja lite i taget samtidigt som du kör med en stavmixer. Tillsätt apelsinskal, salt och peppar.

7

Toppa grytan med räkor och dill. Servera med aiolin.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top