Majonnäs istället för margarin
Varför “hatar” alla dietister majonäs men uppmanar oss att använda olja till dressingar, matlagning osv? Jag gillar majonäs men inte lightvarianterna. använder i bland majonäs i stället för margarin på smörgåsar med kött eller fisk. Jag älskar också Ishavssallad som innehäller havspinnar Alansa pollock Rapsolja,äggpulver m m. jag äter det som pålägg. Varför är det farligare att äta oljan i den formen?
Ulla Johansson / ulla Johansson
Svar:
Hej Ulla!
Inte hatar vi dietister majonnäs. En titt på innehållet i Findus Äkta Majonnäs visar ett den är gjord på rapsolja, en olja med bra fettkvalitet som dietister gärna rekommenderar. Men även om fettkvaliteten är bra i ett livsmedel så är mängden fett vi äter också viktig. Eftersom fett är det mest energirika vi kan äta så är det lätt att få för mycket energi, för mycket kalorier, om vi äter mycket av feta livsmedel.
Mängden fett i äkta majonnäs är 80% dvs lika högt som i vanligt bordsmargarin till exempel Bregott. En portion margarin till smörgås är ca 5 g. Om du använder majonnäs istället för margarin, d v s lika liten mängd på smörgåsen, tycker jag att majonnäs är ett mycket bra alternativ (majonnäs innehåller dessutom mindre mängd mättat fett än t ex Bregott). Men ofta använder vi majonnäs i betydligt större mängder än 5 g. Till en räksmörgås tar vi mycket majonnäs och mängden fett blir onödigt stor.
Vänliga hälsningar
Viveca/dietist