Brytbröd med oregano

Du behöver 25 g jäst 2.5 dl Ljummet vatten 0.5 dl olivolja 2 tsk oregano torkad + extra till garnering 1 tsk salt 6.25 dl...

Tillagningstid: 40 minuter
3 stycken

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl Ljummet vatten
  • 0.5 dl olivolja
  • 2 tsk oregano torkad + extra till garnering
  • 1 tsk salt
  • 6.25 dl vetemjöl (ca 375 g)

Gör så här

1

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör så att jästen löser sig.  Rör ner olivolja, oregano, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. 

2

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den något. Dela degen i 3 jämnstora bitar och rulla ut dem till längder på cirka 25 centimeter. 

3

Lägg längderna på en papprad plåt. Skär eller klipp i längderna så att de liknar veteax. Låt jäsa under bakduk i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader. 

4

Pensla längderna med vatten och strö på lite oregano. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda bröden i ytterligare cirka 15 minuter. De ska få fin färg. Låt bröden svalna på galler utan bakduk, så behåller de sin fina skorpa.

5

Tips Brödet kan bakas några dagar i förväg, frys då in och tina det samma dag som du har festen.


Kommentar:
När brödet klipps som veteax blir det lätt att bryta sig en bit. Oregano ger fin örtsmak.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top