Du behöver
- 25 g jäst
- 2.5 dl Ljummet vatten
- 0.5 dl olivolja
- 2 tsk oregano torkad + extra till garnering
- 1 tsk salt
- 6.25 dl vetemjöl (ca 375 g)
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör så att jästen löser sig. Rör ner olivolja, oregano, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den något. Dela degen i 3 jämnstora bitar och rulla ut dem till längder på cirka 25 centimeter.
Lägg längderna på en papprad plåt. Skär eller klipp i längderna så att de liknar veteax. Låt jäsa under bakduk i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
Pensla längderna med vatten och strö på lite oregano. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda bröden i ytterligare cirka 15 minuter. De ska få fin färg. Låt bröden svalna på galler utan bakduk, så behåller de sin fina skorpa.
Tips Brödet kan bakas några dagar i förväg, frys då in och tina det samma dag som du har festen.
När brödet klipps som veteax blir det lätt att bryta sig en bit. Oregano ger fin örtsmak.